Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První samostatná jízda

Od: adri odpovědí: 25 změna:

Ahojky, nedávno jsem dodělal ŘP a rád bych se chtěl pomalu nějakým způsobem rozjíždět. Když jsem měl jízdy ve škole, bylo to bez problémů, žádné komplikace, vše bylo v pohodě. Jenže, rodiče mi pomohli najít auto do začátku, pořídil jsem si dvojkovou octavii. Za mě zatím super, těším se na ježdění, ale... studuji v jiném kraji, škola je odemne cca 150km, nechci to rozebírat proč tak daleko apod.. a rád bych dojížděl autem než vlakem na intr. Cenově to asi vyjde stejně, netuším, ještě jsem si to nezjišťoval, ale myslíte si, že by bylo fajn hned takto vyrazit a dojíždět takto 2x týdně.. pátek a neděle. Nevím jak bych to zvládal na dálnicích, tam se chci vydat s otcem, abych si zvykl, ale napadlo mě, že bych třeba pár víkendů natrénoval delší jízdy v podobné dálce jako mám školu, a zkoušel jestli to zvládnu tak dlouho jet, a kdyby mi to vyhovovalo, tak jestli to vzít skrz dálnici nebo prostě jet přes různé obce. Děkuji předem moc

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já bych se nejdřív rozjezdil s doprovodem na lehčí kratší, pak delší trase v závislosti na tvé šikovnosti. Výlet 75km tam a zpět ti pak ukáže tvé schopnosti na 150km trase. Ono to není až tak málo pro naprosto nezkušeného řidiče. Dálnice vyžaduje více opatrnosti, ale trasa 150km může být dramaticky rychlejší oproti motání se přes dědiny. Na dálnici počítej s hustým provozem v neděli odpoledne i v pátek. Můžeš zvážit i spolužáky, kteří by přispěli na palivo, ovšem máš zodpovědnost navíc. Časem se vyjezdíš, ale nezapomínej, že řidič se učí celý život...

riva
hodnocení

1x

To je individuální. Ale pokud se těšíš, tak jsi zdolal ten největší problém v tom, aby se člověk rozjezdil. Jen nemachruj, to bývá největší problém mladých začínajících řidičů.

Hlavně se nenechat vyprovokovat k předjíždění od kamarádů..s tím mám bohaté zkušenosti...Nebyl tehdy takový provoz a Felda krom Sierr apod byla nejsilnější auto na silnici..Dnes je provoz hodně silný a dravý..Jezdi zezačátku hlavně v klídku..na pohodu a naučíš se to ;)

km
hodnocení

0x

pokud otázkou je "jestli to vzít skrz dálnici nebo prostě jet přes různé obce.", tak je třeba trénovat obojí.
a 150 km je dost i o výdrži soustředění, pro začátek doporučuji pouze se spolujezdcem ideálně řidičem.

Já kdysi jezdil spíš přes ty obce a vyjezdil jsem se...respektive naučil řídit na okreskách..

yarda1
hodnocení

0x

Pořiď si na auto tuhle nálepku. Řidiči jejichž IQ je vyšší než dnešní datum tě budou respektovat:

zbozi.cz/...

Na tohle fakt bere někdo ohled? Získat zkušenosti mu to nepomůže. Povinné to není a většinou to tam mají starý paprdove co mají úchylku v jakékoli nálepce...třeba jako kdysi náš soused silver line na červené Š120
yarda1

Jak kdo, já určitě. Třeba se mu nelepím na kufr, co kdyby si popletl plyn s brzdou nebo mu uprostřed křižovatky chcípl motor nebo si v posledním okamžiku vzpomněl že jede ve špatném pruhu nebo...

A bez nálepky se někomu na kufr lepiš? Nadáváš na všechny co jim to někde chcíplo? Nevím že mě je to prostě k ničemu ...
km
a jakou roli hraje, ze ta nalepka neni povinna? ja ji rozhodne respektuju.
v nekterych zemich podobne povinne jsou
mm

Zetko doporučuji. Většina řidičů ho ocení.

Autu s touhle nálepkou se nikdy nelepím na zadek (někdy to ve městě jinak nejde). Počítám, že může nečekaně zabrzdit nebo odbočit bez blinkrů. Na křižovatce jsem automaticky trpělivější, když se mu nedaří rozjet (ne že bych svou netrpělivost jinak dával najevo, ale to popohánění v duchu, znáte to...).

Škoda, že se něčím podobným nedá označit i předek. Myslím, že by řidiči taková auta snáze pouštěli třeba při vjezdu na hlavní.

A doporučení pro tazatele:

Nenechte se znervóznit netrpělivými řidiči za vámi. Nejste-li si jistý, klidně zpomalte, ti za vámi to přežijí. Nebo před odbočením doleva zastavte a počkejte na větší mezeru. Troubení zběsilých honičů ignorujte. Vaše zdraví má větší cenu než čas ostatních.

Když si netroufáte předjet pomalé vozidlo, nechte si od něj odstup, aby vás mohli ti rychlejší předjet a nejdřív se zařadit před vás, a teprve potom předjet to pomalejší vozidlo.

Když za provozu na poslední chvíli v křižovatce zjistíte, že jste ve špatném pruhu, vždycky pokračujte dál a vyřešte to až na další křižovatce (v mobilu máte navigaci). Nikdy zbrkle neměňte pruhy na poslední chvíli, snadno při tom někoho přehlédnete a je malér.

yarda1

pest®28.10.25 08:25

Samozřejmě nelepím. Ale když vidím tu nálepku, jaksi předpokládám, že se něco nestandardního může stát a svou jízdu přizpůsobím tomu abych nemusel hamstnout na brzdu a neohrozil někoho kdo se mi na kufr lepí. A když se na zelenou hned nerozjede, netroubím na něj jako trouba.

yarda1

Do svých řidičských zásad jsem převzal zlaté pravidlo řidiče: Kam nevidím tam nevletím.

A stříbrné pravidlo řidiče: Přednost mám až když mi ji někdo dá.

Za zadním sklem mám tuhle nálepku s významem: Klidně mne předjeď frajere, já si nepotřebuji na silnicích dokazovat jaký jsem king.

První samostatná jízda

Tak stříbrné C má ,,trošku´´ jiný význam, než uvádíte, ale je docela možné, že jste prostě koupil auto po nějakém plachtaři a tudíž nemáte ani ánung co to vlastně máte nalepený na skle *smich*

yarda1

Jsem v tomhle seznamu:

gliding.cz/...

Rád na to vzpomínám, hodně mi to do života dalo.

:-D

Když se učila jezdit moje sestra nebo máma,tak každý ZETKO ignoroval a troubil jak pošuk..Zběsile nás předjížděli a výhružně gestikulovali.. A to už je hezkých pár let dozadu.

2024
hodnocení

0x

Jen k tomu "cenově to asi vyjde stejně".

To "vyjde" zpravidla jen v případě, že neumíte počítat (a svého syna toto učím také, neb to je právě věc, kterou nikde na škole neučí).

Pokud budete jezdit sám nebo ve dvou, tak Vás to autem vyjde zpravidla o moc dráž, než veřejnou dopravou (aniž bych zohledňoval cokoliv jiného než jen ekonomiku). Ve čtyřech už by to vyšlo možná skoro (skoro) nula od nuly, ale pouze v případě souběhu pár okolností.

Vycházím-li z předpokladu malého nájezdu a faktu, že auto už stojí na dvoře a já platím jak mourovatej ať jezdím nebo ne, pak ten ekonomickej rozdíl nebude tak brutální. Po úrazu jsem nejezdil a to, co mě donutilo sednout zpět za volant dřív, než byla ruka opět použitelná, byly peníze. Matně si pamatuju, že ve čtyřech lidech stálo jízdné ČD víc než dvojnásobek nákladů na benzín. A to šlo o jednoduchou jízdu cca 60 km, bez přestupu, MHD a podobých radostí. Tzn. tehdy se to vyplatilo už od dvou lidí. Jasně, taky ekonomická zkratka.

Já bych to viděl jinak: Ekonomické parametry nebudou tak alarmující, aby se mladému řidiči nevyplatilo se rozjezdit. A kdy to má jindy udělat, než cestou do/ze školy. Akorát je pravdou, že bych tomuhle předřadil fázi kratších jízd s doprovodem.

2024

Je třeba si uvědomit, že jako student má 50% slevu.

150km je tedy pro něj autobusem asi 110 Kč a vlakem 160 Kč. Takže jen palivo ho vyjde 2-3x dráž (když pojede za 6 l/100km) než veřejná doprava. Nic dalšího nepočítám, to už by bylo úplně jinde.

Pravda je, že pokud by veřejná doprava nebyla dotovaná a jezdila za "tržní cenu", pak by byla dražší než individuální automobilová doprava.

Ale samozřejmě, rozjezdit se někde a nějak musí, to je bez debat.

Tak to musíte počítat s hodně drahou amortizací, nebo nevím. Protože když si najdu ceny jízdenky (dejme tomu od nás do města vzdáleného autem 110 km, vlakem s jedním přestupem), tak bez slevy stojí 253 Kč.
Moje dieselové auto má na takové trase spotřebu něco málo nad 5 litrů/100 km, takže i kdybych počítal, že mi to vezme za tu cestu 6 litrů (což nevezme), jsem s aktuální cenou paliva na 200 Kč.
Ve dvou lidech i se studentskou slevou se cesta autem i při započtení nějaké běžné amortizace téměř vždy vyplatí. Potřeba nezapomínat, že provozní kapaliny, filtry a například pneumatiky se mění (stárnou), i když se autem skoro nejezdí.

@2024: No, studentskou slevu jsem momentálně opomněl, to je pravda. Ale v mé tehdejší "kalkulaci" započítána byla, byť jen u některých osob. Na čem se shodneme, je, že nemá cenu převalovat každou korunu, každá sranda něco stojí, rozježdění nevyjímaje a největší úspora je návrat domů kolečkama dolů a anténkou nahoru. Pokud se tohle nepovede, je celá ekonomika jaksi v kopru.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, určitě "rozjezdit" pod dozorem a zatím nikam nedojíždět. Do budoucna klidně, ale stejně (alespoň) já bych volil cestu vlakem. Je to více "eko" a člověk třeba potká zajímavé lidí, co věc škole ne.

lll
hodnocení

0x
V autoškole je to v pohodě, protože cizí auto, krátké trasy, a někdo u mě.
Jakmile pojedete sám, bude všechno jinak.
A těch problémových situací k řešení co nastávaj na silnicích, to unavuje a znejisťuje. Tak dlouhé trasy by začátečník absolvovat neměl, IMHO.

hodnocení

0x
Asi takhle-každý jsme jiný a nikdo nemáme stejné podmínky!Moje rada k tomuhle-JEZDĚTE , pokud nebudete jezdit hned a bez ohledu na vzdáleniosti a ekonomiku provozu, pak "zakrníte" a s největší pravděpodobností pak budete jao přípežitostný řidič nebezpečný nejen pro své okolí ale i pro sebe. Nevím jak na tom jste a píši jen a pouze svoji zkušenost! Když jsem si udělal ŘP sk.B, měl jsem už delší dobu ŘP tehdejší sk. A_M (malé moto a najeto několik set? možná i pár tisíc km) a dlouho praxi z dopravy jako neřidič ale jen spolujezdec a "živá" navigace. Někdy v devadesátých jsme manželkou udělali s mojí ŘPsk.B. tak hned první moje cesta pak vedla z části po dálnici z JH do PV a zpět pro děti z prázdnin.

adri
hodnocení

0x
Všem děkuji za rady, ohledně vlaku, tak mě to prosím vyjde na 290,- + cca 30,- za MHD, takže za cestu tam a zpět dám cca 640,-, takže rozdíl fakt asi nebude. Ohledně řízení, problémy nemám, jsem trpělivý, nemám tendenci machrovat, mám jen jedno zdraví. Ano, doma jsem dohodnutý, že někdo z rodiny pojede semnou, abych se nestresoval, sám se chci pak někam projet, zkusit si to jaké to je se rozhodovat sám. Mnoho rad jsem si vzal k srdci od instruktora. Já vám děkuji všem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]