Nejste přihlášen/a.
Že se jízdou pneumatiky sjíždí je mi jasné.
Ale je v pořádku, že se přední ( auto s předním náhonem ) sjíždí více než zadní.
Na začátku sezóny všechny pneumatiky hloubka vzorku 6 mm.
na konci zadní 5mm a přední 4,7mm.
Milý Slavo.
Nevěřím tomu, že nevíte proč to tak je. Pokud ne, tak poproste někoho, ať Vám zatočí volantem, abyste viděl, jak se kolo otáčí a naklápí. Tím vzniká více tření, jak vzadu. Přední náhon taky usnadní "hrabání" kola, kdy i na asfaltu při prudčím rozjedu kola hrabou. Odlehčí se totiž předek auta.
Ale jak jsem psal na začátku, toto vše víte, jen jste potřeboval položit dotaz.
Přeji Vám hezký den a vymýšlejte další dotazy.
Pravá strana se víc sjíždí pořád. Není to silnicema ale rotací Země - auto má snahu točit doprava, je třeba pořád lehounce tlačit auto doleva a proto je pravá guma zatížená víc než levá. Na jižní polokouli je to naopak. Taky + sklon silnice směrem ke škarpě.
Vepředu je motor = větší zátěž a hlavně pohon - pneu je pořád v tahu, zadní se jen odvaluje. Pak 2/3 brzdné síly je na předku. Točení kolama na místě má minimální vliv. To přetěžuje silenty ramen, čepy řízení i řízení celkově (hřeben, převody pokud je elektro atd.), tam to životnost snižuje o hodně. Stačí servo vypnout a zkusit si jaká síla je potřeba.
Záleží i na autě, na jednom se mi sjíždí prakticky jen přední, na druhým obě nápravy naprosto stejně. Oboje předokolka s motorem vepředu. Na obou naprosto rovnoměrně = geo je v pořádku. Jedno HB s těžkým motorem, druhý kombajn s lehkým motůrkem..
"Není to silnicema ale rotací Země - auto má snahu točit doprava, je třeba pořád lehounce tlačit auto doleva a proto je pravá guma zatížená víc než levá. Na jižní polokouli je to naopak"
A když budu na rovníku, tak se nebudou sjíždět vůbec.![]()
Pokud na severní polokouli pojedu směrem na západ, tak na mě ty síly působí z jedné strany a když pojedu směrem na východ, tak z opačné strany. ![]()
Proč se tedy víc sjíždí pravá strana?
Kuba - fakt. Zjisti si co je Coriolisova síla ![]()
Podobně na severní polokouli voda vymílá pravý břeh víc než levý. Směr západ - východ nebo naopak nemá vliv ani sever jih / jih - sever. Furt to točí doprava...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.