Zdravím rádce, Léta jsem pro mazání většiny techniky včetně kardanů, úhlových převodů několika křovinořezu a převodů s ojnicemi u plotostrihu kupoval Mogul (myslím že LVT1EP, doporučený kdysi na dotaz technikem z Mogulu) v 8kg kyblíku, ale už se nevyrábí a navíc nebyl ideální z hlediska viskozity, v chladu moc houstne a plotostrihum se zastudena chvíli vůbec nechce, hlavně akumulátorové jsou na to háklive, takže bych klidně zkusil něco vhodnějšího, pokud to nebude zbytečně drahý. Máte něco doporučeníhodného? Někdo doporučuje s molybdenem, jiný zase že to může poskozovat loziska, protože maže až moc a kuličky se místo otáčení kloužou, prostě každý má něco vyzkoušeného, ale názory se dost rozcházejí. Díky
Origo vazelíny určené přímo pro tyhle účely samozřejmě znám, ale tam se cena třeba 100ml tubičky pohybuje řádově na ceně pětiny osmikilové ho kýblu toho, co používám skoro 15 let. Jde mi o nalezení něčeho vlastnostmi jim co nejpodobnějšího, ale cenově co nejbližšího třeba té dosavadní Lvt1ep (asi 14 stovek za 8 kilo). Prostě aby to cenově umožňovalo to šťouchat do všeho, neřešit víc typů zároveň a nechodit kolem toho se třema maznicema s různým obsahem, aby se do půlky mazacích míst necpal zbytečně speciální tuk. Hledám prostě tuhou obdobu něčeho jako jsou UTTO a STOU mezi oleji Třeba je to to, co už dávno používám, ale proč se nezeptat, jestli není něco vhodnějšího.
bear
Tolik let někde v kýblu degraduje, takže je pak skoro jedno, čím mažeš.
Málo kdo skladuje v suchu a chladu. Hodně lidí to strčí do sklepa či garáže, kde je vysoká vlhkost nebo výkyvy teplot vlivem ročních období.
Nenene, kdyby mi kýbl vydržel 15 let, bude mi cena úplně ukradená Navíc když to nejde z mýho, jen prostě i tak nerad podporuju předražování čehokoli a dělá mi radost sehnat levnější alternativu ... (+ zůstat u jednoho tuku do všeho kvůli sobě). Jinak jde o v podstatě nevytápěnou venkovní dřevěnou dílnu izolovanou vatou, kde subjektivně nějakým zazrakem je snad za jakýchkoli podmínek neskutečný sucho. A i kdyby se jednalo o nějakou mokrou díru, tak na tyhle záležitosti mám názor, že jakýkoli mazivo přece odpuzuje vodu a kromě toho před zpracováním trávilo už tisíce let v zemi, takže pár (i desítek) let v kanystru/kýblu mu nemůže ublížit.
bear
Vyjímka v odpuzování vody je emulze.
Nedokážu si ani představit, že bych cpal do čepů vazelínu, která neodolává tlakům a rychle vyschne nebo použil těžkou vazelínu, která se sotva hněte do rychloběžného ložiska třeba v alternátoru.
Stejně tak, jako když někdo použije místo MOS2 do kloubů poloos grafitku, protože chce ušetřit.
...
Kýbl je přežitek. Lepší je mít patronu nebo salám. Máčet maznici do kýblu, natáhnout a pak špachtličkou přebytky otřít zpět... fůůůj
Jak máčet do kýblu... Já rozsroubuju, špachtli naházím a průběžně sklepávám a pak dlouze utírám včetně rukou Do kloubů jsem si naposled kupoval nějakou kartuši Mannol 8103 určenou přímo na tenhle účel, údajně s nějakým esterem, molybdenem a grafitem. Taková by možná chutnala i těm úhlovým převodům a šavlím v plotaku, kdybych ji naředil třeba hypoidním převodakem, osobně by mi taková směs přišla ideální, jen vědět, jestli to nezpůsobí nějakou neplechu časem...
Zkus si přestavit nebo rozmontovat dva pedály u kola (to jsou ty šlapky, o které se opírá chodidlo a bota při šlapání).
Do jednoho dáš tu starou vazelinu a do druhého dáš vazelinu, která tam "patří". Když pak pedály složíš, dokážeš poznat která noha se díky hustší vazelině namáhá více?
Já třeba používám dost často olej s teflonem. A nebo přímo teflon ve spreji. A nebo ještě bilou vazelinu ve spreji - ta se taky dostane do spár.
U toho převodu jde o to, aby to mazivo tam chvilku vydrželo. Při kmitání dílů se mazivo vyhází do volného prostoru a pak už to nemá co mazat.
bear
U toho převodu dochází k silnému tření. Hustá vazelína se hněte jako těsto na chleba a ničí přehřátím.
Proto není jedno, jaká tam je. Řídká nemá tendenci k hnětení (sukování) a stále ulpí na ozubených kolech a teplem se ještě trošku roztéká. Neklade odpor a nepřehřívá hlavu převodu.
Ale to se asi staráte o jednu Narexku pro soukromé použití, ne o vybavení zahradnické firmy, kde jsou stroje v provozu denně od rána do večera... Při hobby použití samozřejmě potřeba téměř cokoli mazat není a většina strojů dřív chcípne na něco jineho než opotřebení převodu.
Zde je ten, o kterém píšete, že se nevyrábí proprumysl.cz/... případně větší balení heureka.cz/... Je vhodné i k mazání kluzných uložení a malých ozubených převodů. Je schopné dlouhodobé funkce v širokém rozsahu teplot.
Toť otázka; ale tazatel toto mazivo (viz otázka) už delší dobu používá pro mazání vybavení zahradnické firmy; tvrdí, že se už nevyrábí... a přitom (v odkazech) je ke koupi... A chtěl by třeba nějakou lepší náhradu ...
Na tom odkazu na Mogul je právě taky prodej ukončen O výrobě vazelíny stejné specifikace třeba pod značkou Orlenu vím a s největší pravděpodobností koupím tu, jen přesně jak píšeš, pátrám, jestli neexistuje něco ještě vhodnějšího za ne o moc větší peníze. Proti origo tuku přímo do krovinaku tomu chybí molybden a čím se to liší od origo do plotaku (něco modrého bez známé specifikace) je nějak tajné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.