Nejste přihlášen/a.
Léta jsem pro mazání většiny techniky včetně kardanů, úhlových převodů několika křovinořezu a převodů s ojnicemi u plotostrihu kupoval Mogul (myslím že LVT1EP, doporučený kdysi na dotaz technikem z Mogulu) v 8kg kyblíku, ale už se nevyrábí a navíc nebyl ideální z hlediska viskozity, v chladu moc houstne a plotostrihum se zastudena chvíli vůbec nechce, hlavně akumulátorové jsou na to háklive, takže bych klidně zkusil něco vhodnějšího, pokud to nebude zbytečně drahý. Máte něco doporučeníhodného?
Někdo doporučuje s molybdenem, jiný zase že to může poskozovat loziska, protože maže až moc a kuličky se místo otáčení kloužou, prostě každý má něco vyzkoušeného, ale názory se dost rozcházejí.
Díky
Tolik let někde v kýblu degraduje, takže je pak skoro jedno, čím mažeš.
Málo kdo skladuje v suchu a chladu. Hodně lidí to strčí do sklepa či garáže, kde je vysoká vlhkost nebo výkyvy teplot vlivem ročních období.
Jinak jde o v podstatě nevytápěnou venkovní dřevěnou dílnu izolovanou vatou, kde subjektivně nějakým zazrakem je snad za jakýchkoli podmínek neskutečný sucho.
A i kdyby se jednalo o nějakou mokrou díru, tak na tyhle záležitosti mám názor, že jakýkoli mazivo přece odpuzuje vodu a kromě toho před zpracováním trávilo už tisíce let v zemi, takže pár (i desítek) let v kanystru/kýblu mu nemůže ublížit.
Vyjímka v odpuzování vody je emulze.
Nedokážu si ani představit, že bych cpal do čepů vazelínu, která neodolává tlakům a rychle vyschne nebo použil těžkou vazelínu, která se sotva hněte do rychloběžného ložiska třeba v alternátoru.
Stejně tak, jako když někdo použije místo MOS2 do kloubů poloos grafitku, protože chce ušetřit.
...
Kýbl je přežitek. Lepší je mít patronu nebo salám. Máčet maznici do kýblu, natáhnout a pak špachtličkou přebytky otřít zpět... fůůůj ![]()
Zkus si přestavit nebo rozmontovat dva pedály u kola (to jsou ty šlapky, o které se opírá chodidlo a bota při šlapání).
Do jednoho dáš tu starou vazelinu a do druhého dáš vazelinu, která tam "patří". Když pak pedály složíš, dokážeš poznat která noha se díky hustší vazelině namáhá více?
Já třeba používám dost často olej s teflonem. A nebo přímo teflon ve spreji. A nebo ještě bilou vazelinu ve spreji - ta se taky dostane do spár.
U toho převodu jde o to, aby to mazivo tam chvilku vydrželo. Při kmitání dílů se mazivo vyhází do volného prostoru a pak už to nemá co mazat.
0x
Používám elektrickou Narexku cca 6 let a žádnou vazelínu jsem nepotřeboval...
Při hobby použití samozřejmě potřeba téměř cokoli mazat není a většina strojů dřív chcípne na něco jineho než opotřebení převodu.
0x
Podle popisu to je na vysoké tlaky (čepy, kluzná uložení) a pomaloběžná ložiska.
Co to udělá ve flexe nebo hlavě křoviňáku?
Nerozhněte se to do těsta, která se ve finále odlepí od zubů a bude se někde šmrdlat cucek jako chleba v pekárně?
Toť otázka; ale tazatel toto mazivo (viz otázka) už delší dobu používá pro mazání vybavení zahradnické firmy; tvrdí, že se už nevyrábí... a přitom (v odkazech) je ke koupi... A chtěl by třeba nějakou lepší náhradu ...
Zase jsem trochu koukal, co teda objednat a narazil jsem na tuhle vazelínu, nemá s ní někdo zkušenost? Podle popisu se mi celkem zamlouvá ![]()
0x
Musíš tam nakouřit něco polotekutýýýho
I když ohledně té vuskozity, viděl jsem dost převodů, například typu vrtačka nebo flexa, kde je z výroby vazelína sakra hustá, ale je jen odstředěna okolo a samotný převod nebrzdi, protože ji nehněte. A přitom i tak je převod mastný - vysvetluju si to buď tak, že z tuhé vazelíny vzlíná olej a převod tak maže, nebo že rychle se točící převod strhává malé množství toho odstředěného maziva a je mazaný tímhle způsobem. Každopádně třeba uzavřený převod flexy nacpaný doplna i řídkou vazelínou sice krásně ztichce, ale za minutu chodu i naprázdno se na něm nedá udržet ruka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.