Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vlastním Toyotu Yaris rok výroby 2017. Má tlačítkový "start" (ale ne systém start-stop). Někdy se stane, že po zmáčknutí tlačítka něco cvakne a přístrojová deska zmrtví. Musím odpojit baterii a znovu ji zapojit a pak je zase vše OK. Tedy nějaký restart. Může být vada v tom tlačítku (nastane nějaký "zkrat")? Nemá někdo podobné zkušenosti?
Děkuji
Svorky baterie musíte mít čisté bez oxidace. To samé svorky.
Někdy jsou svorky mosazné, niklované, ty nesmíte dřít ocelákem. Na baterce jsou vždy olověné bez povrchové úpravy. Ty klidně odrbejte.
Taky se setkávám hodně s tím, že lidi mají svorky zdeformované, protože je nenasadily na kónus polu baterky nadoraz a tak se jim svorka při utažení stále protáčela co by volná a snaha ho silnější dotažení svorku zničila. Proto je nutné svorky zcela uvolnit, pak opatrně roztáhnout a volné nasazovat na konus polu baterky co nejvíc nadoraz. Nepoužívat kladivo, ale mírně namazat vazelínkou a svorkou při nasazování vrtět tam a zpět (kroutit).
Pak se nemůže stát, že volná svorky, která má sotva kontakt se při velkém odběru při startu odpojí a vše zdechne.
Není spíš ta baterie v háji? Jak padne napětí, tak se zasekne elektronika a pomůže až restart napájením. Já mám Auris a ten se teda takhle nechová, ten prostě jen neotočí startérem, pokud je baterie na dně. Pro delší stání v mrazu jsem si tedy pořídil booster, s tím to nahodím vždy. Když už jsem si blbec koupil Vartu v domění, že kupuju kvalitu.
Každopádně první bych zkusit nabít, případně nechat zkontrolovat baterii.
Už právě vím, teď bych Exide koupil, ale nebudu vyhazovat cca 2 letou Vartu, která nějak funguje, jen tak z plezíru. Ale díky za doporučení, budu si pamatovat pro příště, že mám koukat po EFB.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.