Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodný olej do motoru.

Od: zek odpovědí: 13 změna:

Zdravím do auta staršího auta dávam o ej 5w 40 všiml jsem si však že mám před výměnou... je tam je docela málo oleje asi začína brát olej... co se stane když tam dám 10w 60 aby se snížila spotřeba oleje. Nebude problém v něčem např v zimě nebo jiné? jezdím spíš trasy nad 20 km a je to benzín.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

0x
Hustčí olej může vadit hydroštelům. Lepší je se smířit, že to bere trochu víc oleje, než si vyjebat motor.
zek
hodnocení

Benzín 1,8 atmosfera, nejsou tam hydroštely ale "hrníčky", proč se stím smiřovat když třeba je jednoduché řešení a na zkoušku nic nedám ne

bear

Co je u tebe hrníček?

Co máš za motor a v čem?

zek
28.09.25 20:32
hodnocení

Ford

bear

Jako tohle? Tento hrníček zdvihátka?

No tvl... Uvnitř je přece hydroštel. Jen kolem sebe má ten hrnek. Nic víc.

Jak píše vernon. Nevhodným olejem ty hrníčky dojebeš.

allegro.cz/...

ZDE výuka hrníčkového zdvihátka

vackovesady.cz/...

P.S.: Když se tě někdo zeptá, co máš za motor a v čem, tak odpověď není Ford, ale třeba napíšeš Ford Focus, rok výroby a hlavně motor, tedy alespoň objem a kW výkonu.

Kombinací bylo mnoho. Nedělá se jednotně to, co máš doma pro všechny od 90tých let do dneška...jsi normální?

Když se tě zeptám, co jsi koupil v pekárně, tak mě asi zajímá, zda jsi koupil rohlíky, koblihy, chleba a kolik. Nebo se tě zeptá měnželka, co jsi nakoupil v pekárně a tý jí suše odpovíš "pečivo"? No to jsi ...*zed*

Vhodný olej do motoru.
zek
hodnocení

*zed* vule se nastavují podložkami, nejsou tam hydroštely a jinak je to focus 1,8 85kw a na pečivo se neptám*smich*

hodnocení

0x

Kolik to bere oleje na 1000km?

zek
28.09.25 20:33
hodnocení

0,5 l

vernon
To je na tak starý motor výborná hodnota. Nevím co řešíš...
k2

@vernon: Mezi intervaly vymeny auto sezere celou olejovou napln, tedy staci pouze menit olejovy filtr, a ona je to vyborna hodnota! Jako opravdu myslite, ze tazatel resi zbytecnost? (cimz netvrdim, ze problem lze jednodusse a levne resit).

asd1
hodnocení

0x

O moc míň si podle mne nevezme a 10W60 je mnohem dražší. Lepší je zůstat u 5W40 a dolívat, půl litru na 1kkm ještě zvládne spálit bez následků (kat a lambdy). Proti karbonům dobrej VIF do paliva, stačí málo ale dlouhodobě (panák na nádrž)

Brát může přes kruhy nebo gufera ventilů, když by se dělaly rozvody tak gufera dát nový, kruhy pokud nejsou zapečený tak repasovat je ekonomicky nesmysl, obvykle jen vyhodíš prachy a žere to furt - příčina nejsou kruhy ale že z válců jsou už šišky.. Podle mne hlavní příčina je honění za studena (píst se roztáhne rychleji než válec a je v něm moc natěsno = vydírá ho)

Jestli má 1,8 hrnky nebo hydroštely nevim.. 1,6 Zmetec má hrnky (neboli kalíšky = pevná podložka, žádný hydroštel), 1,8 je ale úplně jiný motor.

zek
hodnocení

tak chtěl jsem to trochu omezit tu spotřebu oleje proto sem uvažoval o jine specifikaci právě proto aby to nezanašelo výše řečené, muj odhad je že to jde přes pístní kroužky motor je jinak suchý a taky kvuli emisím do budoucna

O jiné specifikaci neuvažujte . Jedině specifikace doporučené výrobcem motoru -Viskózní- API- a hlavně ON. Jinak snad každý výrobce stanovuje dvě až tři specifikace pro jeden motor jak Viskózní tak i ON

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]