Nejste přihlášen/a.
Pokud pojedu mimo obec většinou na dálnici a já jedu správně v pravém pruhu a dojedu pomalejší vozidlo jedoucí v levém pruhu tak mám tři možnosti.
1 - pokračovat ve svém pruhu svou rychlostí
2 - zůstat ve svém pruhu a zpomalit na rychlost vozidla jedoucí v levém pruhu
3 - přejet do levého pruhu a zařadit se za vozidlo jedoucí v levém pruhu
Dle ministerstva dopravy je správně bod 3
bod 1 je dle MD a i dle AI nebezpečné podjetí
Dle kolegů bod1 není podjetí, ale musel bych jet za ním pak přejet do pravého a po předjetí znovu přejet do levého.
Dle "selského rozumu"
bod 3 - pak přestupku se dopouštějí oba řidiči
pokud pomalejší vozidlo jedoucí v levém pruhu dojedu a já jedu rychleji a on si najednou usmyslí přejet do pravého tak mě nesmí ohrozit ani omezit.
jedná se o případ kdy na vozovce jsou pouze dvě vozidla a ne o souběžnou jízdu.
Není to postavené celé na hlavu?
Já ho nesmím minout zprava - nepíši předjet a on když by se chtěl zařadit do prava tak mě nesmí ohrozit ani omezit.
Ve 2 ti nic nebrání.
3 - můžeš na něj zablikat i zatroubit.
1 - mimo jasně vyjmenované případy (tento to není) se smí předjíždět jen vlevo.
Zase trepete hlúposti. Jedná sa o súbežnu jazdu a nie o predbiehanie. Predbiehať alebo obchádzať sa dá len to, čo je v jazdnom pruhu pred vami. Takže, ak použijete všetky vami uvedené spôsoby neporušite tým nič.
Hlouposti třepeš ty Slavco, o souběžný jízdě se dá mluvit když je to kolona více aut.
1 je přestupek (předjíždění zprava), 2 a 3 je legální.
V Německu to troubení a problikávaní nedoporučuju, tam to hodnotí jako agresivní jízdu a vyjde to dost draho
ad1) Když někdo jede v levém pruhu přestože v pravém je volno, dopouští se přestupku, ale předjíždět zprava se nesmí
ad2) Jediné správné řešení je, zůstat v pravém a jet za ním. Můžete na něj blikat, troubit, protože mimo obec se smí výstražné zmanení používat k upozornění vozidla, které chete předjet.
ad3) Když pojedete za ním v levém, dopouštíte se stejného přestupku jako on.
Kolikrát se to zde řešilo, možná že i Vy jste se na to kdysi ptal. Nebo to byl občan, nebo někdo jiný.
V pravo se nepředjíždí v popsané situaci. V mnoha reálných příkladech si na dálnici vzpomenu na tuto otázku, páč někdy bych zprava nepředjížděl, někdy ve velmi podobné situaci jedu v koloně v pravém pruhu, rychleji jak v levém. Najdu mezeru v levém a vjedu tam.
Pokaždé je to individuální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.