Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matná světla

Od: dada odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, byla jsem na STK a napsali mi do závad matná světla, že si je mám nechat jednou řekl přeleštit a potom řekl přebrousit. Řekne mi někdo o co se jedná a kolik to asi stojí. Vidím, že jsou zašlá - 14 roků a stojím venku.*znalost*děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

0x

Jedna o o prelesteni/prebrouseni svetel (prekvapive).

google.com/...

hodnocení

0x

Vezmi na hrubý hadr kus zubní pasty a chvíli to tím silou šudlej. pak to opláchni vodou a uvidíš, jak to prokoukne :)

Jinak se na to přebroušení a přeleštění používají brusné pasty a mechanizace (třeba kotouč na vrtačce).

Princip je stejný - odstraníš vrchní špinavou a poničenou vrstvu a to pod tím vyleštíš, takže se na tom světlo neláme, ale bez odporu proletí - rozdíl mezi žárovkou matovou a čirou :)

Při broušení opatrně, chce to chladit pokud na to vezmete mechanizaci.Ručně bez problému

hodnocení

0x
Pokud to ještě není moc do hloubky a stačí to přelestit bez broušení, aspoň dočasně (doporučuji párkrát ročně zopakovat) dělá divy i obyčejny abrazivní vosk Tempo, případně pasta na leštění kovů Silichrom. Nebo se prodávají různé podobné označené přímo jako na světla, vsechno to stojí kolem stovky a vydrží na několik použití. Plnohodnotné řešení na dlouhá léta i v případě výraznějšího poškození je jen demontáž, broušení pod vodou od hrubeho smirku po 3000, filc, molitan s pastou, odmaštění, přelakování
dvousložkovým lakem... Zubní pasta je tak na teď na tu stk, ale to stačí i jen přejet mastným hadrem ...

bear
hodnocení

0x

Je to obecně průser. Světla totiž výrazně lámou světlo jinam, když jsou matná, takže nás ostatní ty oslňuješ a sám blbě vidíš.

Brousí se to jemnými smirky pod vodou a pak leštící pastou nebo naleptáním odparu chemikálií.

Případně se koupí světla nová.

asd1
Zásadní je po prebrouseni lak s UV filtrem, jinak to rychle zasedne znova, obzvlášť když to parkuje venku na slunci..
bear

asd1 ano.

Je to tak.

Já zkouším i UV čirou folii. Zatím drží čirost.

Fólie mě kdysi jako řešení napadla taky, ale než jsem to vyzkoušel, koupil jsem nový světla:)
Jinak s tím lakem, nevím, co ie na tom pravdy, ale třeba fabie ho z výroby údajně nemají a uv odolný je samotný polykarbonát, na rozdíl od oktávky. A moje zkušenost tomu odpovídá, u oktávky mi parádně přebroušeny a vyleštěný skla za 3 roky zmatnely hloubkově, byly prostě mlíčny. Oproti tomu u fabky (kde broušení šlo daleko snáz, jak nebyl lak) vypadá sklo po občasném přejetí Tempem nebo něčím podobným zase na nějakou dobu pěkně. A stejně tak u několika dalších Fabií známých, kterým jsem hnusná světla při nějaký opravě jentak pro lepší pocit přejel Tempem. Pak je tady teda ještě možnost, že u všech těch vraků už někdo z předchozích majitelů lak obrousil:) Ale každopádně nějaká uv odolnost u těch fabek oproti oktavce je.
bear

Taky mě to přijde, že Fabie matní méně po přebrusu.

yarda1
hodnocení

0x

Nechal bych to odborníkovi. Když se to pokusiš dělat sama, zkurvíš to ještě víc.

Ručně neni co zkazit a podle dotazu asi nemá v úmyslu se do toho pouštět flexou.
"Odborník" je na tohle dneska každej druhej a stát to klidně může jako nový druhovyrobni světla, který na starý auto stačí a asi už ho přežijou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]