Nejste přihlášen/a.
Dříve jsem u dieselu nažhavil a pak startoval. Pak si auta nažhavila sama,zhasla kontrolka a pak jsem startoval. U mého minulého touarega jsem otočil zasunutou krabičkou nahrazující klíček, chvíli se nic nedělo a pak to nastartovalo. Nyní mám nový touareg 3.0 V6 a zmačknu startovací tlačítko a motor ihned běží. Žhaví to teda?
Postřeh z jiné automobilky-Stařičký 1,7 od brazilského fiatu žhavil nonstop-ani teplý bez žhavení nenastartoval, Oproti tomu +- stejně staré XUD ( 1,8-19 d a td od PSA) délka žhavení na základu teploty motoru a prostředí. Další od PSA , nejstarší HDI 90 také dle teploty ale o dost kratší žhavení, Oproti tomu u 1,6-16V HDi90 jsem viděl svítit kontrolku žhavení snad jen dvakrát a odhadem max 5 sekund když byla tepota po -20°C. V létě sednu zasunu klíček a hned startuji, chytá lépe než benzínové!
Žhavičky jsou u commonrailu mnohdy na 7V možná dnes už i méně.
Když tam pustíš 12,6V, tak nažhaví velice rychle. Klidně za 1s. V mrazech maximálně třeba 3s.
Proto se mimo jiné nesmí moc testovat přiložením napětí natvrdo na baterku. Mimo hlavu motoru a při delším neopatrném zkoušení třeba přiložením napětí na 4s, shoří jak nic a jsou na vyhození.
Staré žhavky bývaly tuším na 14V třeba na Avii. Tam se to drželo i půl minuty
Rychlost žhavení nemá nic společného se jmenovitým napětím svíčky. Když má 7 V, teče do ní 7 V, do svíček škodovek teď teče 4,4 V, jaké je jejich jmenovité napětí.
@bery... ŘJ nemají výkonové DC/DC měniče z 12V na 7V nebo dokonce na 4,4V s velkým proudem.
Takže ten nesmysl, že 7V žhavič krmí 7V někde spešl jednotka v autě, není pravda.
Aby se žhavič nepoškodil, tak těch 12V jde přes PWM regulaci. Takže nabíhá 12V (9 - 14V) pulzně. Díky tomu PWM se nepřežhaví a díky větší voltáži tam teče větší proud a žhavič rychle rozsvědcuje a topí doruda do pár vteřin.
11V žhaviče jdou vesměs napřímo sepnutím relé a ty 7V a 4,4V hlavně přes PWM.
Je tam elektronické relé s výkonovými tranzistory, takže tvrdit, že do nich jde 12 V, je asi stejné, jako tvrdit, že do telefonu jde skrze nabíječku 230 V.
Tak je tam relé nebo tranzistory. Ujasni si pojmy
A tranzistory pracují v PWMku s 12V.
Nestabilizují 4 nebo 7V a zbytek propalí na chladičích. To by ta řídící jednotka měla slušnej kus chladiče na těch tranzistorech při těch proudech na žhavky, tvl...
Pravdou je, že jsou žhavičky na 12V (11), ale u určitých motorů jsou i na 7V a i na 5V... Ale ty nízkonapěťové se vyskytují docela zřídka, ale jsou... Není to třeba jen u common railů... Je to ledaskde...
trtr... kdesi jsem viděl, že ve velkém mrazu dost pomůže i malá čajová svíčka v Al kalíšku pod olejovou vanu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.