Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl mezi natural 95 u ONO za 31.90 a u OMW nebo SHELL za 38.90 na dálnici a nebo mimo dálnici za 36.90 kromě ceny. Na jízdních vlastnostech jsem to nezporozoval.
Milý řidiči a pane ...
Nic než cena není rozdílná, páč ONO kupuje benzin od rafinerky a nechává si ho dovážet přepravci. Na čerpačkách se již nic nedomíchává.
Kdopak by to tam dělal?
Zkrátka někomu stačí menší marže, někdo chce více zisku za litr. Třeba i bufet u benzinky ONO je úplně jiná cena...
Pane tazateli, ještě se koukněte na podobnou otázku úplně jiného tazatele..
V aditivech a biosložce.
ONO tam dá prachsprostej líh.
OMW nebo Orlen tam dá ETBE.
Kvalitnější palivo se projeví až po několika letech a km, kdy odejdou těsnění z pryže.
Taky na kompresi motoru, protože líh a benzín výborně odmašťuje prostor válce a dříky ventilů. Kdo to dohání VIFem, tak najede daleko více km a motor má stále jako novej.
Pak brečíte nad opravama a servisy mají co žrát, takže i love ONO, ale sobě bych to tam nelil ani zadarmo
Odkaz na věrohodnou statistiku, že auta tancující na ONO jsou častěji v servisu by byl nebo to je od JPP?
Bear,
Nesouhlasím, ale to nevadí, jsou mechanici, kteří tvrdí, že tankovat u levných benzinek se nevyplácí. Kontroly na benzinkách jsště neprokázali vadný, či nevhoidný benzin u ONA, přestože v minulých letech měli nejčastější kontroly.
To bych byl sám proti sobě, kdybych Vám dokládal statistiku a přesvědčoval o opaku. Ale můžu se podělit o dnešní opravu.
Dneska jsem měnil palivové čerpadlo na Octavii 2. Guma těsnění manžety čerpadla na nádrži se rozpadala na lepivé drobky a čerpadlo uvnitř zalepené včetně filtru. Nájezd 320tkm.
Hezká práce co se týče minimální pracnosti montáže i když mě smrdí ruce od paliva.
Auto z roku 2012, původem firemní a pak si ho vzal zaměstnanec? Bez koroze a potrhaného interiéru?
Stále jsou tato auta (myslím z tohodle roku) převažující polovinou vozového parku v ČR běžných lidí, co s tím jezdí do práce nebo na chalupy.
Jinak...
Stačí zvednou zadek a jít na vrakáč očíhnout pár čerpadel. I menší nájezdy mají rozpadající se manžety na nádržích (hrdla čerpadel).
...
Veteránisti ví, kdo má youngtimery. Stačí se zeptat co nejraději tankují a proč.
Ad1
Nebo proč veteránisti netankují to nejlevnější palivo s lihem?
Ad2
Proč sama Škodovka vydala upozornění na nevhodnost paliva pro Felicie, které mají vedení paliva v hadičkách, kdežto Fabie a Octavie a Superby 1.generace a vejš mají vedení paliva v polyamydových trubkách?
Je to hoax? Ne, ale je dobře, že si to mnozí myslí a preferují (ne)kvalitu
Pane kolego beare, předeběhnu pana diesela, s jeho dotazem "A to jako je doklad toho že benál i T-Ono je horší?! "
Odpovím, není, ONO má standardní benzin, jako mnohé benzinky.
V rafineriích se nemíchá benzin dle toho, kam zrovna jede cisterna.
Ale nejste sám, spousta mechaniků podobné tvrdí, že za to může benzin od ...
km, když něčemu věříte, nemusí to být nesmysl. Z jejich pohledu.
Podobně tvrdí někteří mechanici, kdyý používáte olej od firmy XYZ, tak si tím ničíte předčasně motor. Dokládají to tím, že ty motory rozebírají a opravují, tak to vidí...
... Ale je to prd proti tomu, že někteří v dnešní době popírají misi Apollo 11 nebo fakt, že země je kulatá a není to placka...
U těch paliv je problém obecný. Stejně jako by se bavil zkušený vinař s člověkem, který nerozezná podle chuti bílé víno od červeného. Doktor se taky nebude moc bavit s nějakým léčitelem a vést smysluplné diskuze.
Takže k čemu je diskuze, kde vládnou preference na základě subjektivních dojmů a preferencí stáda JPP.
Jak říkám. Je mě to jedno. Má odpověď byla, že rozdíl v kvalitě paliv je. Stejně jako v kvalitě a chuti vod v různých koutech ČR i když všechny dodržují nějakou ISO normu.
Asi to platí i o benzínu. Třeba jak se kde starají o nádrže, o potrubí, asi taky jak rychle ten benzín vydají, jestli se jim moc dlouho v nádrži a trubkách nedrží protože mají málo zákazníků...
Nejvíc to platí v olejích do motorů různých značek.
Taky to není jen o API a viskozitě.
Franta říkal 5w40, tak ho koupím v Kauflandu.
Zrovna Kaufland oleje neni nic nekvalitního ale kvalitní značkový olej v Kauflandovým balení
5W40 atd. je vizkozita, tj. jeden samostaný údal o oleji, nic víc nic míň..
Proto jsem obrazně nadhodil s Frantou.
Důležité je s viskozitou API a ideálně ještě norma výrobce motoru (př.: VW 505.00).
Souhlasím, cokoliv je lepší nežli přejetý olej černý jak bota.
Stejně jako lihovej benál v autě se kterým se nejezdí a v poloprázdný nádrži natáhne vzdušnou vlhkost a u kovovejch nádrží podpoří korozi (což palivo s ETBE nemá takovou tendenci).
k2 ... Olej se rafinuje z ropy. Stačí nedodržet přesný postup nebo něco uspěchat a vznikne ménějakostní výrobek. Stačí, aby se nedodržel obsah síry. Ušetří se čas, peníze a náklady při rafinaci a vyrobí se srágora, kterou odmítne převzít třeba Shell nebo Mobil 1 k dalšímu zpracování aditivací a stáčení k prodeji do sítě distribuce k zákazníkům.
Podobně jako destilace alkoholu. Vzniká různě kvalitní na chuťi nebo různě zdravotně rizikový výrobek.
@bear: Zajimava teorie. A jak se ten menejakostni vyrobek ci sragora pozna, krome toho, ze neni v pixle Shell nebo Mobil 1?
A s alkoholem me to taky zajima. Co si predstavit pod pojmem "ruzne kvalitni na chuti", kdyz chut je subjektivni "vjem", ktery nelze zmerit? Vite, kde a kdo prodava zdravotne rizikovy alkohol?
Pozná se laboratorními testy na přítomnost obsahu různých prvků, které tam nepatří a pak pochopitelně testy chování při mazání (zkoušky oděru). Na to jsou normované testy, kterými prochází všechny oleje použité do motorů.
Stejně jako pneumatiky. Některé dopadnou lépe, jiné hůře.
U alkoholu jakost a zdravotní nezávadnost zajišťují kolky. Viz. aféra methanol.
...
Neptá se mě nějaké dítě? Vždyť to jsou téměř elementární informace.
@bear: Jste tiskovy mluvci @trtr? Ten oznacil Kaufland olej pojmem "olej pochybne kavality" Znamena to tedy, ze Vy vite, ze u Kaufland oleje jsou Vami popsane testy nevyhovujici?
U pneumatik je to ale prece uplne jinak, tam vyrobce zadne vlastnosti (krome energetickeho stitku, hmotnostniho a rychlostniho indexu a rozmeru) nedeklaruje a testy pneumatik maji ryze srovnavaci charakter, ze ktereho vzejde poradi. To u testu oleju nelze.
Ja myslel, ze se celou dobu bavime o vyrobcich v normalni obchodni siti, ne o pancovanem chlastu ci oleji, co nality v kanystru od nemrzky, nekde od nekud prinesl Franta.
Takze prosim o tu elementarni informaci: co je "olej pochybne kvality" a jak se mu mam v obchodni siti vyhnout?
Stupeň větší jistoty jakosti a originálu mám u oleje ze sítě automobilky,
nežli z regálu Kauflandu nebo Tesca, kde je větší šance na padělek.
I rohlík nebo koláček si raději s chutí koupím ze sítě pekáren nežli z Albertu.
To samé s masem.
@trtr: Tak je tu dvoji kvalita, nebo falsovane oleje, nebo snad oboji? A co je vlastne dvoji kvalita oleje?
Jak se nejakostním výrobkům vyhnout?
Kupovat oleje v síti autodilů nebo přímo u dealerů automobilek, kteří prodávají i náhradní díly na své vozy.
Nekupovat oleje v obchodech, které prodávají na jednom fleku ponožky, rohlíky, maso, televizory, sekačky na trávu, bazény, noviny a tabák (stejně jako, když se alkohol kupuje v obchodech a supermarketech ve skle z kolky a né v trafikách před sídlištěm v petlahvích a kanystrech jako voda do ostřikovačů pro nějakej sociální póvl - pak není divu, že to tak dopadlo).
Jde o to minimalizovat chybu s výběrem špatného produktu už jen místem nákupu.
Nebo snad alliexpres nebo temu má něco super kvalitního za dolar?
Pokud nechápete odpovědi formou přirovnání, tak bohužel u mě nepochodíte s vysvětlením.
Váš tiskový mluvčí
@bear: Co je dle Vas pojem "vetsi sance na padelek"? Ze olej Shell koupeny v Kauflandu neni original Shell, nebo ze olej Kaufland neni original Kaufland?
Asi se shodneme na tom, ze Kaufland nic nevyrabi a vlastni rafinerku nema, takze pokud je dohledatelny puvod (vyrobce) Kaufland oleje, tak neni problem? Nebo je a stale je to "olej pochybne kvality"? A ta sama otazka plati i pro rohliky a kolacky.
Malé pekařství udržuje v podnikání kvalita surovin a stím související chuť. Jinak lidi nedonutí chodit nadále k nim a raději z pohodlnosti zvolí cestu do supermarketu. Pokud tedy pečou TOP výrobky, tak se lidé (zákazníci) sami vrací a i kolikrát sdílí na sociálních sítích a dělají reklami sami sobě navzájem. Pekařství s prodejnou kolikrát mají i zázemí pro zákazníky, kde si mohou nejen nakoupit, ale i posedět a vklidu pojíst.
Supermarket neřeší nijak zvlášť kvalitu pečiva. Zachraňuje to prodej ve velkoobjemu, prodej jiných druhů potravin, výkup prošlého pečiva třeba do ZOO nebo svépomocná likvidace přepracováním na strouhanku a prodej strouhanky či rovnou si ji dodává do vlastního občerstvení na řízky, kde přeprodá i třeba maso, kterému končí lhůta spotřeby, aby se jen tak nevyhodilo. A taky samotný fakt, že lidi jsou čím dál línější a když už jdou nakoupit do supermarketu, tak kolikrát koupí se zatnutými zuby i gumovej rohlík a neřeší. Hlavně, že nemusí extra jinam do malé pekárničky, když už jsou utahaní z práce, doma je čeká manželka a rodivočený děcka. I to může bejt slušnej kalkul veprospěch supermarketu a jejich pečiva, které je sice zdravotně nezávadné, ale chuťove nic moc, pokud srovnáme s pekárnou.
Takže ekonomicky to každý dožene po svém. Soukromník kvalitou, supermarket přeprodejem nebo přetvořením na jiný výrobek.
Mě jako zákazníka zajímá hlavně chuť. Ale někoho hlavně cena a tak nevadí, že žvejká gumu v hubě.
...
Pokud si jako zákazník vážím auta a chci s ním jezdit co nejdéle bez závad, tak se taky starám a kupuju i pro auto to nejlepší možné. Nejsem laboratoř, takže minimalizuju nekvalitní výrobek výběrem renomované značky oleje a místo, kde ho koupím.
Stejně tak člověk, který má auto za 2 miliony nepůjde do Kauflandu kupovat stěrače a oleje neznámého původu s etiketou Kaufland oil kvality HQ.
Popřít tento systém uvažování = kupovat maso z Polska v karavanu u silnice 1.třídy, kde běží elektrocentrála, aby se vůbec něco +/- chladilo a nezasmrádlo od prodavačky, která se potí jak čuně a bere prachy od zákazníků i maso jedněma rukama, ale pro k2 má zdravotní průkaz a potvrzení o provozování živnosti, tak proč si to v poledne ve vedrech od ní nekoupit, když je to totéž jako kamená prodejna v řeznictví v baráku na náměstí, kde je chladící a mrazící box, chladící pulty, prodavačky v klimatizované prodejně čisté a umyté a prodávají stejné maso od stejného dodavatele. Navíc fakt, že kamenou prodejnu si čoi ohlídá lépe, nežli bábu, která si karavan s masem postaví zítra k jiné silnici.
A když už řešíme autodíly v Kauflandu nebo obecně v supermarketech, tak si myslíte, že stejná baterie Varta je stejná z kaufu, kde leží měsíce a bez nabíječky oproti prodejně autobaterek, kde se o ně majitel stará, měří je a má velký obrat od několika stálých zákazníků a servisních opraven?
Jasně, olej nestárne. Ale supermarket je v tomhle vexl. Levně koupit, draho prodat. Tesco a podobné potravinové řetězce jsou primárně zaměřené na potraviny. Ne na oblečení nebo autodíly. Takže koupí Shell za superlevnou cenu bůh ví kde a právě podezřele levně je vysoká šance, že právě třeba ty padělky.
Autodíly nebo servisy, kteří na dílech do aut mají založeno hlavní podnikání si dají větší pozor na své dodavatele. Ale potravinový řetězec to se stejnou vážností řešit nebude. Tesco primárně prodává potaviny.
Proto bych se vyhnul nákupu potravin na benzínce a olejům do aut v potravinových obchodech. Už jen toto dělá hodně.
Nekoupil bych ani jeden olej. Ani PMO oleje nebo Castrol.
Kupuju jen Mobil, Shell a Elf.
Nekupuju podle toho, že má třeba Orlen nebo Shell svojí rafinérku, ale kupuju podle zkušeností s motory a servisy.
...
Stejně jako u mléčných výrobků bych si nekoupil něco jiného nežli Olma nebo Kunín
Valeo řadu Hydroconnect a vyhnul bych se řadě Canopy. To je sluníčkářská řada, kdy se při výrobě dbá na recyklaci a tak výrobek je z odpadků, zachraňuje planetu a to hraje prim.
Případně Bosch Aerotwin.
LN autodíly mají oproti Pema-dílům nebo možná i Motora lepší ceny.
Diskuse už je úplně mimo téma, ale nedá mi nezareagovat na to, že "U alkoholu jakost a zdravotní nezávadnost zajišťují kolky." je naprostý nesmysl, ten kolek tam je z úplně jiného, daňového, důvodu, @bear.
trtr... zachvilku tu bude otázka... A jak poznám lepší palivo? Všude je stejné, ne?
daniela1... Máš pravdu, ale pro laiky je to i taková jakási jistina, že neoslepneš
Kdyz uz se tu seslo tolik odborniku na sterace: da se nekde v CR bezne koupit sterac s timto systemem uchyceni (jakykoliv vyrobce a klidne i v supermarketu):
k2... Znám to spíše opačně, kdy trn je na háku. Zde je trn na liště stěrače. Vidím poprvé. Nejde je najít dle auta?
@bear: Ne, respektive uz jednou mi prisel "normalni"sterac bez spravneho adapteru. Vracet to, vzhledem k cene, smysl nema, ale zase aby se mi hromadily doma sterace nechci. Asi existujou 2 systemy. To co je na videu (pin napevno ve steraci) a pin k nacvaknuti v podobe adapteru jako v odkaze.
Tudiz by mi stacila nejaka typova rada steracu, co ma tento adapter v baleni, a ten pak pouzivat na nove "obycejne"sterace.
Tyto mají side lock provedení.
Kdyby se sehnal ten sleeve pin z tvého odkazu, tak by to možná skompletovat šlo, ale neznám a neručím.
Nebo pin nahradit šroubkem?
Možná vyměnit stírací raménka, aby to bylo na něco normálního. Třeba hák systém. Klidně z jiné značky vozu.
žádný
tak ONO je značka, která postavila svou filozofii na co nejlevnějším benzínu. ta nižší cena se ale někde projeví, ne ale na kvalitě benzínu. já třeba vidím rozdíl v celkové čistotě těch stanic, v chování zaměstnanců a ve frontách (zrovna včera jsem chtěl vzít plnou, ale když jsem viděl tu frontu, odjel jsem...)
Ono to není tak pravda k chování se zaměstnanců, čistotě, atd, je ve filozofii majitele- menší marže, větší výtoč= větší zisky a chování lidí , čistota ... je jen v těch konkrétních lidech např u nás je nejen wc vždy čisté a zaměstnanci jsou jak všude= prudíš, prudíme tě také , jsi ohleduplný, jsme k tobě také ohleduplní... A fronty? Ono je extra rozdíl když třeba za lpg Tomegas dám u Ona 15kč/litr nebo 18kč/litr Při stejném nájezdu. pak v sumáru ušetřím 2-3? stovky na nádrži. Stejné s benálem . Syn jeden čas jezdil n Eurooil-projel tam a zpět cca 8km na rozdíl od ona kde to je cca 2km obě cesty a nájezd byl také +- stejný!
Osobní postřeh z ne tak dávné doby- citra s nápisem Benzina vypustila polovinu objemu paliva na tehdejším OMV, přejela necelý kilák bokem z hlavního tahu na T-Ono kde vypustili druhou půlku paliva!
Ja to nevim, ja u toho nebyl. Proto se ptam Vas, jak to vite, protoze taky mohl klidne stacet jednou benzin a podruhe naftu. Nebo mate problem s chapanim psaneho textu?
Když už je řeč o benzínu: Když se do normálního benzínu začalo přidávat víc ekobio$raček, vedly se diskuse, kterým autům to nevadí a kterým naopak to vadí. Že prý v benzínu 98 je jich méně. Tak se koukám, kde ten benzín 98 mají, že bych ho vyzkoušel. Měli by ho mít třeba tady
ale když jsem tam tehdy přijel, zrovna ho neměli.
Tady
jsem se ptal, jaký rozdíl je mezi těmi benzíny co mají na cedulích, prý ty ekobio$račky jsou všude stejné.
Že je to psané na stojanu nemusí být vždy pravda nebo to neí každá tato čerpačka,. Ale když tomu věříš, tak tomu věř. je to stejné jako všechny druhy víry-ať již k bohu, k politické straně, ke svým schopnostem, k prodejcům že nepodvádí...
@diesel: Ktera konkretni cerpaci stanice nabizi neco jineho, nez je na stojanu? Jinymi slovy: kde neodpovida jakost paliva informacim uvedenym na stojanu?
P.S.: Hlavne mi prosim nepiste jako odpoved, jak vim to, ze odpovida. Dekuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.