Zdravím, chtěl bych se podělit o aktuální informace k mému problému a zároveň se zeptat, jestli s tím někdo nemá podobnou zkušenost.
Vozidlo (Ford) mělo následující příznaky:
Občas nenastartovalo nebo jen rozsvítilo kontrolky a nešlo reagovat na plyn.
Jindy startovalo bez problému a jelo normálně.
Palivová ručička si někdy dělala, co chtěla (např. ukazovala prázdnou nádrž, i když nebyla).
Diagnostika dříve ukazovala náhodné chyby – např. chyba komunikace CAN, palivový systém, atd.
Po odpojení a opětovném připojení baterky se některé chyby ztratily.
Všiml jsem si i toho, že některé žárovky nesvítí.
Auto jsem nyní dal zkušenému autoelektrikáři, který se specializuje na Fordy a má originální diagnostiku. Momentálně zjistil:
Špatný "ořech" ve spínačce (zapalování) – prý v něm něco cvaká, jak nemá, a může špatně přepínat kontakty, což způsobuje ty náhodné výpadky nebo přerušení napájení.
Problém v budících (palubní desce) – pravděpodobně studené spoje nebo jiný vnitřní problém, který by mohl narušovat komunikaci na sběrnici CAN.
Z diagnostiky zatím není možné přesně určit, co všechno je špatně, protože některé chyby zřejmě byly smazány (např. když jsem měl dříve vyndanou baterii) – ale závady, co se občas objevují, mohou souviset s těmito dvěma díly.
Dohodli jsme se, že preventivně opraví spínačku a budíky, smaže všechny chyby, a pokud se problém znovu objeví, pojedu k němu hned, aby mohl chybu "chytit v akci".
Cena za tuto preventivní opravu (spínačka + budíky) je cca 3 500 Kč, což zahrnuje práci i díly.
Má někdo zkušenost s tím, že by špatná spínačka nebo budíky dělaly až takovéhle problémy (včetně nereagujícího plynu, šílené kontrolky, výpadky)? Pomohla vám výměna těchto dílů?
Díky za každou zkušenost nebo radu.