Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoradio DAB+ a antena

Od: marczus® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

chystám se na upgrade autorádia s DAB+.
vybral jsem si Autorádio Blaupunkt BPA 1124 DAB BT černé a zjistil jsem, že je potřeba i DAB anténa.
koukal jsem na aliexpress a našel jsem splitter na anténu..
máte někdo stím zkušenosti? Bude se splitrem autorádio hrát na klasické FM anténě?

Popis splitteru:

Description
* Apply in AM/FM car aerial to receive DAB digital radio signals,enabling you to retain your existing aerial and fit a DAB aftermarket radio without the need for an additional DAB aerial.
* Quick and easy to fi an aftermarket DAB Stereo,money and time saving.
* Just one aerial is needed to mount over windscreen,no need for another.

Specification:
Working frequency: 88-108MHZ
Gain: 12-13dB
Noise figure: >2
Interface impedance: 75Ω
Power supply: DC 10 ~ 15V
Applicable to: car and other FM signal reception, can increase the receiving distance and enhance the receiving sensitivity of weak signals.

vzít ze sesilovačem nebo bez zesilovače?
Jedná se o 1 octavii

Autoradio DAB+ a antena
Autoradio DAB+ a antena #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Lepší je DAB anténa. Klidně schovaná pod plastem u čelního skla v A sloupku.

hodnocení

Tomu rozumím :)

Jen mě spíš zajíma jestli to bude fungovat? přeci jenom anténa v 1 Octavii je určena jen pro FM/AM signál..

bear

Antén Octavie v některých mutcích uměla ještě GSM pro přípravu telefonu na handsfree Cullman a GPS pro autorádia MFD1 a DX.

Pokud je, tak bližší pro DAB jsou ty výstupy GSM.

Ono to asi nějak fungovat bude s tím spliterem, ale asi tak, jako lidi co se snaží chytat DVBT2 na kus drátu poblíž vysílače.

Berte fakt, že auto se pohybuje a tak v oblastech z nižším signálem Vám bude DAB vypadávat. Stejěn jako když DVBT začne kostičkovat.

FM a AM jen mírně šumělo, ale hrálo. Zde s blbou anténou a mimo dosah to bude totálně nepoužitelné.

riva
hodnocení

0x

DAB anténa? To je asi něco podobného, jako filtr do zásuvky, který odfiltruje jaderné elektrony.

Ano, to prodávali v Rakousku. Blikala tam LEDka (asi při každém zachycení špinavého jaderného elektronu).

bear

riva... podle tebe je nesmysl mít tolik druhů antén jako anténu na bluetooth, Wifi, TV signál, RFID, GSM, LTE, CB či PMR, atd...?

Když DAB je v jiném pásmu frekvencí oproti FM?

To jsi tak trochu ..., ne?

riva

DAB je to samé, jak FM až TV a dnes na cokoliv z toho stačí kus drátu. Neladěný.

bear

Ale musíš bejt u vysílače.

Můj strejda na chalupě na drát chytal jen Multiplex 1 a ještě kostičkoval. S Yagi anténou chytal 40 programů.

Chceš tedy radit někomu do auta kus drátu? Tak maximálně taxikáři, který jezdí jen po centru kolem žižkovského vysílače v Praze :-D

hodnocení

0x

U výrobku je uvedeno: Working frequency: 88-108 MHz

DAB+ v ČR vysílá ve III. pásmu (VHF, 174-230 MHz).

Český rozhlas (multiplex A) má podél dálnice velmi dobré pokrytí.

hodnocení

0x

Koupil bych tohle (cca. za 500,- Kč):

Anténa pro příjem AM/FM a digitálního rozhlasu DAB/DAB+

https://www.kaufland.cz/product/306076743/

Pro pásmo III a pásmo L
napájení 12 V
Elektronicky zesílená anténa s vysoce flexibilním prutem
Úhel náklonu 70°
S konektorem DIN 150 ohmů
Konektor SMB(f)

Barva : černá
Provedení : šroubová montáž
Délka antény : 23 cm
Průměr : 20 mm
Délka kabelu : 5 m
Místo montáže : střecha
Rozsah dodávky : Střešní anténa, anténní tyč, návod k obsluze

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]