Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozleštění laku na autě

Od: jsjd odpovědí: 13 změna:

Zdravím, předem píšu, že jsem trubka. Pořídil jsem si auto, které dlouho stálo pod stromem. Lak byl plný bordelu včetně smoly. Nešlo to dolů ani hadrem s vodou. Napadlo mi použít houbičku na nádobí, ale tu hrubší stranu s filcem..

Měl jsem z toho radost, jak ta špína šla snadno dolů, ale po uschnutí celé kroserie jsem měl škrábance na autě. Jde to nějak rozleštit? Na fotce to vidět nebude, ale zblízka určitě ano. Případně doporučíte mi nějaký přípravek? Děkuji moc

Rozleštění laku na autě

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jednou jsem si šel prohlédnout auto - prý po celolaku. Jenže bylo v podnivném stavu... - prý se paní majitelová děsila prachu a pylu, tak vzala houbu na nádobí a celé to "očistila" :DNapadlo mi použít houbičku na nádobí, ale tu hrubší stranu s filcem. - luksusní nápad.. - Varianty jsou jen podle aktuálního stavu dle rady lakýrníka. Buď celolak nebo nechat tak, podle mne.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, to bude na profíky nebo někoho, kdo to dělá jako hobby - detailing. Sám už bych nic nepodnikal, ať to nedoděláte.
Bude to chtít zkouknout reálně, pak opatrně umýt, opět zkouknout, pak případně rozleštit(de facto jemné broušení) a na závěr ošetřit proti oxidaci - vosk či nějaký nano film.
Pokud to není nové a drahé auto, oprava by, stála moc, tak zkuste Turtle Wax Color, ale jako poslední možnost!

k2
hodnocení

1x

Jak uz tady padlo, sverte to odbornikum. Bez "vybaveni" (strojni lesticky a vetsiho mnozstvi "autokosmetiky"), pouze flanelovym hadrem a Tempem z drogerie to nezachranite.

0rion
hodnocení

0x

Kupte hrubou pastu na škrábance, například značku SONAX, kterou mám vyzkoušenu a funguje perfektně, a škrábance přeleštěte.

jsjd
hodnocení

Tu jsem si kupoval. Přesně tuto:

alza.cz/...

Výsledek byl trochu lepší a povrch hladký, jen byly na laku stále trochu vidět vlásečnice, tak mi napadlo, zda existuje ještě něco lepšího než SONAX.

0rion

Vy jste použil leštěnku, jenže vy nyní nepotřebujete lak naleštit, ale přebrousit a teprve po té případně vyleštit. Firma SONAX vyrábí obojí, jak leštěnky, tak brusné pasty, ale samozřejmě výrobců je vícero. Jen doplním, že ty brusné pasty na autolaky jsou natolik jemné, že lak se leskne i po jejich použití a pro starší auto by nejspíš leštěnka nebyla zapotřebí.

hodnocení

0x
Ta hrubší strana houbičky je skoro jako šmirgklpapír, do laku jste udělal hluboké rýhy.
Prostě jste zničil lak. Chybami se člověk učí. Teď bych to asi řešil tvrdým voskem, mohl by to hodně zamaskovat. .
Tekutý vosk (třeba Autobalsam Velvana) nebo v rychlosti jen leštěnku taky nanáším houbou na nádobí a taky jsem ji před lety na pár místech, kde po mytí něco zůstalo, moudře otočil na hrubou stranu, takže jsem se poučil a vzdycky, když to časem vyleze, je čas zase obnovit maskování voskem:)
0rion

Asi záleží na houbičce. Já používám tu hrubou stranu houbičky i na plastové nádobí a žádné škrábance mi to nezpůsobuje, tak se mi nechce věřit, že bych si s ní mohl poškrábat auto. Ale raději to zkoušet nebudu *smich*

Když se přitlačí, je to hned, tím materiálem se da brousit i kov.
Plastové nádobí si tipnu že je právě moc měkké a pružné na poškrábání.
Je to tak, i na leštěném nerez hrnci, nebo dřezu, to zanechá stopy. Pouze na kaleném koži obvykle ne. Už před 35 lety jsem z houbiček sloupal ty abrazivní vrstvy, a dělal si nich jemný brusný kotouč na vrtačku. Dnes se to běžně prodává hotové.
halamus

Myslím si, že i při použití jemné houbičky se dá poškrádat, a to kvůli tomu, že rýhy způsobí prach a špína na houbičce.

007cz
hodnocení

0x
Ty škrábance polej vodou, pokud nebudou vidět preleštit půjdou. Já používám tohle, podle fotky žádná tragédie, výsledek zaručen.
Rozleštění laku na autě #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]