Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s DPF - Hyundai I30

Od: ivana odpovědí: 8 změna:

Dobré dopoledne,
Zakoupila jsem auto Hyundai I30 rok výroby 2015, po prvním majiteli nájezd aktuálně necelých 55tis kilometrů.
před dvěmi měsíci se poprvé objevila chybová hláška "check exhaust system" na displayi. Dle rad a informací na internetu jsem tedy auto vzala na delší projížďku aby se DPF vyčistil. Následně chybová hláška na pár týdnů ustala. Cca po 3 týdnech se obejvila znovu a rozsvítila i kontrolku motoru. Autorizovaný servis nacenil výměnu na 100 tis, řešila jsem tedy reklamaci. Než se však reklamace dořešila, po dvou dnech jízdy chybová hláška zhasla a problém se další 4 týdny neukázal.
Minulý týden hláška vyskočila znovu a znovu rozsvítila kontrolku motoru. Zajela jsem tedy na dekarbonizaci a nechala filtr i motor vyčistit (z důvodu problémů v diagnostice nebyla chyba vymazána), po čištění ale chybová hláška sama zhasla.
Nyní se mi ale vždy po delší jízdě (cca 15-20km) opět rozsvící hláška "check exhaust system".
Jsem už poněkud zoufalá, dle internetu by chybová hláška nezhasla v případě poškození filtru, naopak by hlásila problém i nadále. Auto nemá problém s výkone, není ani zvýšená spotřeba nafty. Motor zní tiše - nehučí.
Navíc mě mate, že se chybová hláška objeví vždy při delší jízdě.
Jezdím spíše delší trasy 25 km minimum, kratší trasy jen zřídka když jedu nakoupit něbo něco vyřídit (1x - 2x týdně), vždy následované trasou delší min 25km.
Je tu někdo kdo by zvládl poradit na co se zaměřit?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ano..Pokud jede auto normálně, tak je to dobrá varianta..Ohřátý motor se nebojte vytáčet nad 2500 ot i ve městě třeba..Tankujte naftu bez biosložky-Robinoil např..nebo eurooil..Dávejte do ní VIF letní a v zimě zimní! Zjistěte, zda je v motoru olej bezpopelný- prostě pro auta s DPF! A hlavně! Nedávejte to už nikdy do autorizáku..protože tam stojí nesmyslné peníze cokoliv a odbornost je takřka mizivá-vyhozené peníze ;) opačném případě budete dokola řešit to samé..
doplněno 30.06.25 08:30: 15-20 km rozhodně NENÍ delší jízda..Alespoň néé pro vypálení DPF..Opakuji..nebojte se motor hnát nad 2500 ot..po ohřátí.
ivana
hodnocení

Rozumím, děkuji za radu.
Ohledně jízdy při vyšších otáčkách už vím. Pouze mě mate ona chybová hláška která vyskočí vždy po těch 15-20 km.
Neměla jsem představu co se týkalo delky jízdy potřebné pro vypálení DPF jelikož se informace různí

Není na to rada ohledně ujetých kilometrů, ale těch 15-20 je opravdu málo..Udržování motoru ve vyšších otáčkách-po ohřátí je opravdu fungující rada-i za cenu o malinko vyššíspotřeby..Kdo jezdís dieselem na spotřebu, tak je v háji-řešit DPF je dražší!..Do servisů jeďte až poté,když toto vše zmíněné nebude zabírat..Jen né proboha do autorizovaných..Věřte mi.Kdejaký garážový mechanik je mnohdy lepší-pokud má zkušenosti a pokud možno i "preference" ;)
Chyby prosím neřešte,nestihl jsem opravit v šibeniční lhůtě;)

mathew
hodnocení

0x

Lidi, kupovat diesel, který najel 5 tisíc km za rok není dobrý nápad, ale naprosto špatný. Já bych to prodal a koupil na daný účel benzín třeba nějakou Mazdu nebo Toyotu.

Jestli chcete nějakou relevantní radu tak by bylo dobré napsat co píše diagnostika.

ivana
hodnocení

Dobré dopoledne,
diagnostika nejdříve napsala: účinnost filtru pevných částic je pod mezní hodnotou.
Následně chyba sama zmizela s tím, že se auto projelo a filtr vypálil. Při dalším nájezdu a znovu zobrazení chyby byl motor vyčištěn dekarbonizací a nyní Diagnostika nevykazovala žádnou chybu, (pouze vyskočí hlášení "check exhaust system" na displeji vozidla jak je zmíněno.
Samozřejmě je v plánu auto znovu zavést ke známemu a napojit na diagnostiku, zda se něco neukáže teď. Ale žádná chybová kontrolka na ŘJ aktuálně nesvítí.

Měli jsme Citroën C4 1,6HDI rok 09 a ten psal..Hrozí ucpání DPF..protože městský provoz..Než začnete cpát další peníze do auta,tak naplánujte delší výlet po dálnici a motor držte pěkně pod krkem..Uvidíte,jak to dopadne ;) Předpokládám, že se DPF dostatečně vypálí a bude klid ;)
ivana
hodnocení

Čeká mě cesta cca 80 km teď v pátek tak doufám že to zase na chvíli sklapne kontrolkám.

Ale jinak byl motor minulý týden ve čtvrtek na dekarbonizaci (čistění DPF i motoru) s jízdou cca 90 km tam i zpět, plynulou jízdou s vyššími otáčkami dle dporučení technika co čištění prováděl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]