Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost

Od: km odpovědí: 31 změna:

Dobrý den, kdo má přednost na situaci viz foto. Z jedné strany jede např. dodávka a z druhé cyklista, na jedné straně vozovky je zaparkovaný automobil, který tvoří překážku. Cyklista s dodávkou se nevejdou vedle sebe ještě vedle překážky. Kdo má (podle pravidel) projet jako první. Děkuji.

Kdo má přednost
Kdo má přednost #2

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Přednost má ten na jehož straně není překážka
A pokud je to jednosměrka tak samozřejmě ten co jede ve správném směru i když pochybuju že by střízlivej a při smyslech jel někdo jednosměrkou obráceně
km
hodnocení

děkuji. ptám se na konkrétní sitaci viz foto. prohlédl jste si značky pozorně?

Vidim že kolo jednosměrkou múže takže furt platí že přednost ma ten na jehož straně není překážka
km
hodnocení

ano, děkuji, a souhlasím

asd1
To platí i kdyz tam pojede auto, prestoze porušuje předpis tak přednost má pořád. A např.popelari do protisměru můžou legalne (pokud to je nutne).
Jinak tady to je jasné, prekazka je na strane auta = přednost ma cyklista.

asd1, správně i zametací stroj jede v jednosměrce.

km
hodnocení

milancukrar 26.06.25 12:48: to je také někde v přesném znění? děkuji.

km
hodnocení

asd1 26.06.25 12:46: a když auto porušující předpis vyjíždí zákazem na nerozlišenou křižovtku, a bylo by zprava, mělo by dostat přednost, že?

hodnocení

3x

km, je mi divné, že zrovna Vy se ptáte.

V předpisech je to napsané úplně jasně, že ten kdo má překážku musí pustit toho, kdo tu překážku nemá. Je jedno, že jde o jednosměrku pro motorová vozidla, kde cyklisti jezdí z obouch stran.

Ptáte se na konkrétní situaci*** v konkrétní situaci není žádný cyklista. Že to má být chyták?

Nebo chcete přesné znění?

§ 20
Vyhýbání
Řidiči protijedoucích vozidel se vyhýbají vpravo, včas a v dostatečné míře. Nemohou-li se
bezpečně vyhnout, musí dát přednost v jízdě ten, na jehož straně jízdy je překážka nebo
zúžená vozovka.
Musí-li jeden z nich couvat, učiní tak ten, pro něhož je to snazší nebo méně
nebezpečné. Není-li možno se vyhnout protijedoucí tramvaji vpravo, vyhýbá se jí vlevo

km
hodnocení

ptát je dovoleno i v případě, že známe odpověď, nebo ne? :) já se chci spíš ujistit.

situace včetně překážky je viz foto, dodávka a cyklista jsou popsaní v textu.

děkuji, i za to přesné znění

km, ještě dotaz na Vás, Vy jste taky řidič?

km
hodnocení

pošlete mě do autoškoly a nebo vrátit řp?

km, to v žádném případě. To mne ani nenapadlo. Vy si dělejte, co uznáte za vhodné. Zastávám názor, že každý řidič porušuje předpisy, To by pak všichni nejezdili .

Jen mi uniká, že takovu drobnost nevííte.

Určutě dotaz jen v dobrém.

km
hodnocení

ano, jsem také řidič

ale setkávám se s tím, že když tudy jedu na kole, tak někteří nadávají, že jedu zákazem a jiní (možná i ti stejní) mě vytlačují ze silnice, když se jim neuhnu sám

těším se až nebudou muset být tyto dodatkové tabulky a kolaři legálně do těchto zákazů budou moci všude

Nemyslím, že je rozumné pustit cyklisty obecně do všech jednosměrek v protisměru.

asd1
To vysvetli treba svycarum, tam kola v protisměru můžou až na výjimky ve všech jednosmerkach. U nás exotika tam je to normální..

hodnocení

0x

Nemá smysl se dohadovat, pokud dotaz nebude přesně specifikován na danou situaci.

Podle zákona totiž dát přednost znamená, aby blb na kole nemusel brzdit tak, že přeletí řídítka.

Takže, i když ho vidím, že do té jednosměrky najel, tak tam klidně můžu, když ho nehodlám nabrat na naubnu. Ať si uhne mezi auta on.

km
26.06.25 16:53
hodnocení

*alene*

Taky argument... Ale samozřejmě, uvedl jsem příklad. Samozřejmě, že ho pustím, proč ne..

@ernie jak má cyklista uhnout mezi auta, když na své straně žádná nemá?
asd1
Prej to ma svihnout do protisměru ;)
Ernie to jsi psal strizlivej?

mojejmeno
hodnocení

0x
Ja jezdím na kole, přednost si nevynucuji nikde, můj názor je ze má přednost auto, cyklista by měl počkat protoze potřebuje 1.5 metru odestup. Tohle jsem ještě nepotkala, jedině s cyklokoridorem.
cyklista by měl počkat protoze potřebuje 1.5 metru odestup. NE, Nepotřebuje-někdo kdo je rád že se na kole udrží je i ona zákonná norma málo a pokud jde o Normálního, ZKUŠENÉHO kolaře pak stačí i néně.
Cyklista nepotřebuje 1,5 m . Těch 1,5m mu musí dát ten, kdo ho objíždí.
k2

@mojejmeno, @stir: Nikoliv. Odestup 1,5m se tyka pouze predjizdeni. Mijeni protijedouciho vozidla (cyklisty) predjizdeni neni a nic jako odestup pri mijeni protijedoucich vozidel zakon nezna.

Každý hledá díry v zákoně. Vidím to na silnicích dnes a denně. Zvláště když se předjíždí dvě auta v protisměru a já cyklista musím do příkopu, když debil předjíždí na úzké silnici.
km
hodnocení

mojejmeno: pokud má kdokoliv (cyklista) přednost, vynucovat si ji nemusí, protože ji prostě má. od toho jsou ta pravidla.

hodnocení

0x

alternativní (!) Vysvětlení je jednoduché, značky rozdělují, který typ samochodu, samojedu nebo samošlapu nebo samohonky může je po jaké straně silnice . červená a modrá značka snad je jasná. Čili, pokud je někde překážka, tak ji lze objet jen pokud nikdo nejede na opačné polovině a z obou směrů a ještě se nedívá policajt nebo udavač

Alternativní vysvětlení 2: ze směru červené cyklisté mají jet po chodníku, protože je na pravé straně fotky. Ze směrumo

To je zvláštní dualita těch značek a kreativní značení. U modré šipky to vypadá bez detailu v podobě malé šipečky u bicyklu to vypadá jako v té jednosměrce kola mají jet vlevé části a auta a u červené značky bych nějak odhadl, že kola tam vjet mohou(po levé části)

zajímalo by mě důvod, že pro jednosměrkou jsou biti je řidič aut tady

doplnění Alternativní vysvětlení 2: Ze směru modré naopak po chodníku mají jet auta, zatímco pro kola je vyhrazená silnice. Nicméně tyto 2 reality nemohou existovat ve společném vesmíru.Protože přerušovaná čára na dodatkové tabulce je obrudbník.

Asi jsem Vás nepochopil kdo a kdy má jet po chodníku?

km
hodnocení

herd: možná jste z marsu. nejedná se o žádné kreativní, ale zcela běžné značení. je to jedna ulice, z jedné strany je jednosměrka (modrá) a z druhé zákaz (červená) a u obou je dodatková tabulka, která povoluje vjezd cyklistů do zákazu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]