Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdo má přednost na situaci viz foto. Z jedné strany jede např. dodávka a z druhé cyklista, na jedné straně vozovky je zaparkovaný automobil, který tvoří překážku. Cyklista s dodávkou se nevejdou vedle sebe ještě vedle překážky. Kdo má (podle pravidel) projet jako první. Děkuji.
km, je mi divné, že zrovna Vy se ptáte.
V předpisech je to napsané úplně jasně, že ten kdo má překážku musí pustit toho, kdo tu překážku nemá. Je jedno, že jde o jednosměrku pro motorová vozidla, kde cyklisti jezdí z obouch stran.
Ptáte se na konkrétní situaci*** v konkrétní situaci není žádný cyklista. Že to má být chyták?
Nebo chcete přesné znění?
§ 20
Vyhýbání
Řidiči protijedoucích vozidel se vyhýbají vpravo, včas a v dostatečné míře. Nemohou-li se
bezpečně vyhnout, musí dát přednost v jízdě ten, na jehož straně jízdy je překážka nebo
zúžená vozovka. Musí-li jeden z nich couvat, učiní tak ten, pro něhož je to snazší nebo méně
nebezpečné. Není-li možno se vyhnout protijedoucí tramvaji vpravo, vyhýbá se jí vlevo
ptát je dovoleno i v případě, že známe odpověď, nebo ne? já se chci spíš ujistit.
situace včetně překážky je viz foto, dodávka a cyklista jsou popsaní v textu.
děkuji, i za to přesné znění
km, to v žádném případě. To mne ani nenapadlo. Vy si dělejte, co uznáte za vhodné. Zastávám názor, že každý řidič porušuje předpisy, To by pak všichni nejezdili .
Jen mi uniká, že takovu drobnost nevííte.
Určutě dotaz jen v dobrém.
ano, jsem také řidič
ale setkávám se s tím, že když tudy jedu na kole, tak někteří nadávají, že jedu zákazem a jiní (možná i ti stejní) mě vytlačují ze silnice, když se jim neuhnu sám
těším se až nebudou muset být tyto dodatkové tabulky a kolaři legálně do těchto zákazů budou moci všude
Nemá smysl se dohadovat, pokud dotaz nebude přesně specifikován na danou situaci.
Podle zákona totiž dát přednost znamená, aby blb na kole nemusel brzdit tak, že přeletí řídítka.
Takže, i když ho vidím, že do té jednosměrky najel, tak tam klidně můžu, když ho nehodlám nabrat na naubnu. Ať si uhne mezi auta on.
mojejmeno: pokud má kdokoliv (cyklista) přednost, vynucovat si ji nemusí, protože ji prostě má. od toho jsou ta pravidla.
alternativní (!) Vysvětlení je jednoduché, značky rozdělují, který typ samochodu, samojedu nebo samošlapu nebo samohonky může je po jaké straně silnice . červená a modrá značka snad je jasná. Čili, pokud je někde překážka, tak ji lze objet jen pokud nikdo nejede na opačné polovině a z obou směrů a ještě se nedívá policajt nebo udavač
Alternativní vysvětlení 2: ze směru červené cyklisté mají jet po chodníku, protože je na pravé straně fotky. Ze směrumo
To je zvláštní dualita těch značek a kreativní značení. U modré šipky to vypadá bez detailu v podobě malé šipečky u bicyklu to vypadá jako v té jednosměrce kola mají jet vlevé části a auta a u červené značky bych nějak odhadl, že kola tam vjet mohou(po levé části)
zajímalo by mě důvod, že pro jednosměrkou jsou biti je řidič aut tady
doplnění Alternativní vysvětlení 2: Ze směru modré naopak po chodníku mají jet auta, zatímco pro kola je vyhrazená silnice. Nicméně tyto 2 reality nemohou existovat ve společném vesmíru.Protože přerušovaná čára na dodatkové tabulce je obrudbník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.