Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Zeptám se možná nelogicky, nicméně z ekonomického pohledu je to jiná... Přemýšlel jste o kombinaci kolo-taxi-půjčovna?
Kdo chce opičku, musí mít na banány. Pokud si koupíte auto za 50tis, těch 300 vám na servis bude stačit na 2-3 roky (resp. na delší dobu, protože díly budou levnější, kurvítek méně) ... ale nebudete mít naleštěnou starší šáde před domem no...
A nebo ta půjčovna či taxi - když si spočítáte servis, pojištění, dobu v servisu, starosti, platby za údržbu... - netuším váš roční nájezd, ale často si lidi neuvědomí, že takto by ušetřili velké tisíce...
Rozumím...
Lidé kupující auta se dělí vlastně do 3 skupin.
1- koupí "starou plečku" - nicméně v dobrém stavu. Ceny těch vozů jsou cca. 50-100tis, teoreticky generální servis po koupi 20-30tis - a jezdí.. jezdí, jezdí.. někdo najede 30t, někdo 150tis km. Řeší se jen servis ohledně brzd. Podmínkou je auto, které je jednoduché...
2- koupí si nové, protože na to má nebo ho to živí a může si ho odepsat (DPH, servis) a po ukončení záruční doby prodá, resp. koupí nové a starší dá protiúčtem
3- něco mezi - nechtějí "plečky" a rádi mají i výbavu, ale nemají na nové a auto je neživí (není živnostník ani majitel firmy) - takže zaplatí 100-500tis za ojetinu, kterou skupina 2 neservisuje (nemá potřebu, koupí si místo servisu nové) nebo od skupiny 3, kterou už nebaví krmit toto auto plné kurvítek a pošlou ho dalšímu.
Rada?
Já bych auto s problémem prodal s tím, že doložím stávající servis - a koupil bych si plečku, která ale dokáže jen se základním servisem najet dalších 300tis km.
Chybí info co je tam za motor? Podle toho bych se asi rozhodoval. Ono je to těžký rozhodování, můžete narvat 100k do generálky motoru, pojedete ze servisu a někdo Vám nedá přednost, nebo se přichomitnete na dálnici k nehodě a auto máte roztotálkovaný. Dneska většina jezdi jak dementi.
Předminulý víkend jsem byl účastníkem hromadné nehody D1 u Troubska. Otec má trojkovou Ofci v RS tři měsíce, kupoval ji za 550k a borka nedobrzdila a naprala to do nás. Naštěstí jen odřeny nárazník ale za nama se srazilo hromadně dalších 10 aut. Taky jsem chtěl auto solidní, to RS treba za půl míče, ale dnešního provozu spíš nějakou vraždu a ještě s gumovýma blatnikama.
Bazar motor se zárukou stojí ca 20 - 40k, prakticky nejdražší díl na autě.. Něco práce, náplně, tak nějakých 30 - 60k celkem. Kde a za co vzal servis 100k je mi záhadou...
Kolik na elmobil stojí baterka, jak bazarová tak nová? Motor je to nejmenší, kdomě toho že na můj vkus moc nevydrží a mění se často.. Na Ovci nafty běžně dávaj půl mega, tady je to asi smůla na kus.
Kdyby chtěl elmobil tak ho má, nebo na něj nemá. Evidentně tu nejde ani o jedno, tak bych mu to nevnucoval. Neni to výhodný ani ekonomicky ani použitelností, a řekl bych že ani ekologií, jen to nečoudí z auta ale jinde, jak provoz tak výroba/ likvidace.
@asd1 U VW mi před 12 lety vyběhla ojnice z motoru. Tehdy to auto mělo 4 roky a 160tis. najeto. V servisu si za nový origo půlmotor řekli 110tis. To byla tehdy čtvrtina ceny nového auta! A protože auto nemmám jen na rok, dva, tak vrakáčový motor v kdoví jakém stavu a který beztak už potřebuje pomalu generálku, tak to nepřipadá v úvahu. Leda tak dát tam vrakáč a auto rychle z domu a se ztrátou. U elektromobilu ty ceny dílů jsou podobný. Dejte si tam nějakou pofidérny baterku a nedivte se když vám shoří auto i s domem. Nebo prostě půjdete do originálu a pak si připlatíte. Ale ať si říkáte co chcete, tak výměna baterií není moc běžná věc. Většina bateriií svá auta přežije. Baterie v mém BYDu má životnost 3000 cyklů. Což i když budu počítat jen s 80% dojezdu, dělá nájezd pořád 1,2M km. To mi spíše to auto dříve shnije než bych tohle najel. :D
@bery Ano máš pravdu že baterie stárnou spíše časem. Ale jak jsem tu psal jinde, tak na Nissanu Leaf 1gen.. a to jsou prvopočátky elektromobility, jsem tu baterii upgradoval až po 11 letech. A to opravdu z dnešního pohledu je zastaralé auto, se zastaralou technologií baterie s počtem nabíjecích cyklů 1000x. Auto bez tepelného managementu baterie... a přesto vydržela 11 let než měla kapacitu pod 70%! Nebojím se tedy s tím BYDem že baterie bude v autě v pohodě 20let. Více bych se obával aby to auto nezrezlo do dvaceti let. Tak jako tak, mám v plánu ho mít doma zhruba 15 let.
Mimochodem... BYD už testuje solidstate baterii a chtěli by ji od roku 2027 začít nasazovat do svých aut. To bude znamenat větší dojezdy, ještě větší bezpečnost a taky delší životnost
Do podobného stavu jsem se taky kdysi dostal, když mé auto čekalo na opravu za 70k. Byl jsem už docela znechucen neustále běhat okolo auta a něco opravovat. Zároveň jsem viděl i ve svém okolí že je to všude podobné. Takže jsem se nakonec rozhodl pro něco úplně jiného a tehdy nového. Pořídil jsem tehdy 5 let starého Nissana Leaf 1.gen. za tehdy 350tis Kč. Auto škaredé, ale říkal jsem si, že pokud se chtějí uchytit na trhu s něčím novým, tak tam nebudou cpát kurvítka a udělají to auto nejkvalitněji jak jde. Rovnou jsem ale počítal s tím že do dvou let vyměním baterii. To se ale nestalo. Baterii jsem nakonec upgradoval na 2x tak velkou kapacitu až za dalších 6 let (stará baterie stále fungovala a prodala se). Mezitím to auto jezdilo bez jediného problému a 2x bylo preventivně v servise na běžných úkonech. Právě pro tu bezporuchovost jsem svolil pro omladění baterie a navýšení dojezdu na hodnoty jaké nikdy to auto nemělo Nyní už Leafo má 13 let . a auto si navíc řeklo o nové brzdy. STK pak o obě přední ramena. Počítám s ním dalších 7 let, když to půjde a nebude mít nějakou havárku. Za mne to tedy byl nejlepší kup. Ještě dodám že i s tímhle dědečkem elektromobilem mám roční nájezd zhruba 13tis. km.
Berte to jako inspiraci, že není třeba se držet zajetých kolejí. Můžete zkusit úplně jinou značku auta, pohon, nebo prostě něco jiného než jsou koncernová auta. Nyní jste nespokojen, tak se změnou může být jen lépe, nebo stejně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.