Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovlivní jedna rozdělaná bubn.brzda druhou?

Od: boban® odpovědí: 7 změna:
Zdar. Chci se tady ujistit.
Pravou zadní brzdu mám hotovou, nasazený buben i kolo teď jsem dodělal levou zadní stranu. Chci vědět jestli jsem mohl hýbání s brzdovým lankem u zadní brzdy ovlivnit druhou zadní brzdu kterou už mám hotovou a nasazený kolo jestli jsem mohl ovlivnit samostav. Protože samostav na té hotové zadní brzdě jsem dal zase do nějaký výchozí pozice odpovídající novému obložení.
Zjednodušeně:
můžu hýbáním brzdového lanka na jedné straně bubnové brzdy ovlivnit samostav na druhé zadní straně? Doufám že ne.
Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Samostav neovlivníš L vůči P. Maximálně ti nebude sedět symetricky délka lanek, ale to by měl samostav kompenzovat (aby nebylo lanko s dlouhým chodem). Záleží na míře opotřebení a velikosti této doference L a P. Můžeš to zkontrolovat u páky ručky, kde jsou lanka přes centrální ramínko a za to tahá závitovkou ručka.

Momentálně ovšem můžeš mít rozdílnou brzdnou sílu, protože ojetý desky budou brzdit hůře nežli nově složený buben na druhé straně s odmaštěných nových komponent.

hodnocení

2x

Otázka je sice trochu zmatená, ale samostav nelze ovlivnit jakýmkoli pohybem brzdových lan.

asd1

? Lanko vliv samozřejmě má, jak zatáhneš tak se pakny rozevřou, pokud je velká vůle tak se samostav pootočí (nebo posune, podle typu). Právě proto to je samostav... Jen je při montáži rychlejší nastavit ho ručně.

L a P strana je samostatně a nezávisle na sobě. Jen je tam hned za pákou kolíbka - rozdělení z jednoho na dvě lana, při nasazování tam jde lanko hodně natěsno, kdysi v servisu mi to tam narvali asi kleštěma nebo kladivem, nalomili/ načali lanko a po roce to prdlo (koroze nebyla, jsem si jistý že to bylo poškození při montáži kdy to tam narvali na prasáka, já to nasazoval s pomocí klínku a spáru pro lanko trochu roztáhl, podobně jako se roztahuje těhlice při vyndavání čepu kuláku...)

hodnocení

2x

udělej to jednoduše povol si oba lanovody

u zadních kol si nastav oba samostavy tak aby ti pakny lehce šolíchali o buben

poté si dotáhneš oba lanovody tak aby ti vyhovoval chod páky ruční brzdy a zároven se neblokovala kola při jejím povolení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, tak je pár zásad, které je třeba při opravách brzd dodržet:

1. musím alespoň trochu vědět, co dělám a jak to funguje, jinak do toho nelezu

2. vše si průběžné fotím a mám k dispozici nějakou (stačí obecná) příručku co a jak se dělá

3. vše je třeba očistit a zkontrolovat (zejména očistit rez, rozhýbat mechanismy, zkontrolovat brzdový váleček - manžetky, případně jej rozhýbat

4. po osazení čelistí manuálně nastavíme samostav tak, že jde ještě nasadit buben

5. nasadíme buben a několikrát sešlápneme provozní brzdu (pedál) - musí to trochu cvakat (to se samostav nastavuje)

6. pak řešíme brzdu parkovací a její seřízení - idálně na max 5 zubů "řechtačky", žádný kolmice páky ala WRC (1. zub bez vlivu, 2. zub už začíná drhnout, 3. zub nejde otočit rukou, 4. a 5.zub vozidlo bezpečně zajištěno.

Nikdy, opakuji nikdy se nesmí stát, že někdo šlápne na pedál brzdy, když je buben dole! Vyleze pístek válečku a je to v pr..i.

hodnocení

V příručce jak na to Ford Focus jsou zadní brzdy jenom kotoučový.
Nějaký videa na internetu co jsem viděl kde týpkové řešili zadní brzdy tak i když měli zvedák jako autoservis, tak tam dělali strašný kraviny a jenom to rozebírání brzd jim dalo až moc práce. O nasazování brzd ani nemluvím.
Před demontáží fotím.
Já to mám o to složitější že jsem měnil i zadní lanka a brzdové hadice, ale i pístky který měli úplně uhhnilý hlavy šroubů takže jsem musel demontovat celý čep na kterém drží ložisko a buben. Hodně práce navíc. A teprv na sundaného štítu bubnu štítu na kterém je připevněný brzdový válec, prase jsem musel zrezlý hlavy šroubů odbrousit.
asd1
Nebylo by jednodussi riznout prase?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]