Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedodržování bezpéčné vzdálenosti pokuta

Od: pepa7 odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer,
Řeší se u nás přestupek nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly?
Někdy se najdou na silnici takový řidiči, kteří jedou na silnici 1. třídy i když nejsem žádná brzda provozu jedu svižně, ale přesto jsou těsně nalepené za mým vozem rozestup cca 10 metrů, než někde odbočí a jedou jinou cestou.
Když se zamyslím, kdyby vyběhla nějaká zvěř a musel by jsem prudce brzdit tak to 100% nabourá do mě zezadu.
Asi to má někdo jako zábavu ale je to nebezpečný.
Takový řidiče je asi lepší pustit, bliknout vpravo ke krajnici když je volno, že?
Vám to nevadí, když takový řidič jede nalepený za vámi?
Nebo se setkávám, že si udržují rozestup v 90km/h a on se vecpe přede mně dodávkou a musím brzdit. To se asi taky neřeší, že?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

jsou těsně nalepené za mým vozem rozestup cca 10 metrů

V kterém že kraji máte rozestup deset metrů za nebezpečně těsný? Že bych zvážil přesun. Tady u Prahy Vám do desetimetrové mezery běžně narvou dodávku a ještě jako poděkování šlápnou na brzdu.

hodnocení

4x

A jak si představujete, že by ho policie měla řešit, když ani nesedí s vámi v autě, ani zatím není bezpečná vzdálenost v zákoně jasně definována? Každý by se jim vysmál. Jo, možná až bude přesně definována, tak nasadí drony a nebudou dělat nic jiného, než na tomto kasírovat.

Jezdím denně cca 60 km do práce a policii nevidím. Ráno před 6 je na ně ještě brzy a odpoledne po 16 už zase pozdě. :) A když jo, tak jsou někde zašití. Nevadí mi to. tady na JM je tak hustý provoz, že 10 m ja často luxus i na dálnici. Až zevedou jasné rozestupy, doprava tu zkolabuje.

Mimochodem, bezpečný odstup od cyklisty už definován je, tak by mě zajímala nějaké statistika, kolik pokut už za toto policie udělila. Tedy myslím za provozu, ne až za sraženého cyklistu.

Ono tohle je i o nastavení právního systému. Někde policista představuje zákon a pokud řekne, že jedete nebezpečně, tak to prostě platí. Pokud se vám to nebude líbít, dostaněte klepeta a povalíte do cely. U nás to tak před rokem 89 také bylo, ovšem s příchodem "svobody" se z policistů staly onuce a oblíbenou zábavou lůzy bylo strhávat jim čepice (pamatujete?). Od té doby už se ten respekt nevrátil. Já nehodnotím, jestli je to špatně, nebo ne, oboje má svoje, protože moc je zneužitelná. No ale u nás má prostě lepší karty grázlík MikeJePan, než "švestka" u silnice.

riva
hodnocení

2x

Asi chce jet rychleji. Když to jde, bliknu vpravo a pustím ho před sebe.

hodnocení

2x

Tak předně, nelze pokutovat něco, co není přesně vymezeno. A to bezpečná vzdálenost není. A i kdyby byla, tak by policie musela mít nástroje, jak ji změřit. Rychlost změřit lze, bezpečná vzdálenost je jen vágní pojem v zákoně, a je tam hlavně uveden z důvodu řešení následku při nehodě, aby měly správní orgány nebo OČTŘ možnost řidiče postihnout. Bezpečná vzdálenost před jedoucím vozidlem se exaktně určit ani nedá. Závisí totiž taky na reakci a dalších kognitivních schopnostech řidiče a jinou ji bude mít osmdesátiletá babka a jinou dvacetiletý hokejista.

Jinak, nedodržování bezpečné vzdálenosti (podle selského rozumu) je docela časté, vidím to denně. Ti lidé nikdy nebourali, tak si jedou za autem a drtivá většina řidičů by dokázala možná začít sešlápnout pedál, až ve chvíli, kdy by byli v kufru, což je pozdě.

Já když jedu například okreskou a někdo se mi snaží dýchat na záda, tak přidám, a protože on najednou zjistí, že neumí řadit a na brždění a apex zatáčky, tak ho za chvíli nevidím *smich*

mathew
hodnocení

2x

Na internetu každý tvrdí, že jede svižně a stejně se na něj všichni lepí. To mi nějak nesedí, protože na mě se nikdo nelepí takže jestli náhodou tak trochu nekecaji. Co se týče vzdálenosti tak podle mne je bezpečná jakákoliv při, které nedošlo k nehodě takže klidně 2m, když má dotyčný lepší brzdnou dráhu než ti před ním. Ono, když má někdo mezeru 150m, ale zrovna spí tak ten naráz bude mnohem horší než, kdyby byla ta vzdálenost 2m...

Souhlasím jen částečně. Ano, svižně je relativní pojem a málo kdo si přizná, že združuje, protože pro něj je třeba 60 km/h kosmická rychlost. S tím se nedá nic dělat, všicni se musíme na silnici tolerovat. Ano. také jezdím tak, že se na mě nikdo nelepí. Tedy s jednou výjimkou, a to v případě, že je ucpaná dálnice, šňůry aut ve všech pruzích a zpravidla nějakej uspěchanej dement z pražskou RZ to nedává, chová se jako pako, najíždí na každého před sebou, podjíždí odstavným pruhem a prostě je zjevné, že by měl nejraději vepředu radlici a všechny nás smetl.
No a tady jsme u tè "bezpečnosti" 2 m rozestupu. Nejde o to, že vy to ubrzdíte, ale o to, že toho před sebou tím můžete natolik vystredovat, že udělá nějakou blbost, už proto, že třeba kvůli vám kouká zděšeně do zrcátka a nekouká před sebe.
Tedy ten rozesup musí být jako bezpečný vnímán nejen vámi, ale i tím před vámi. A pokud jste vubežděný, tak poznáte, jestli ten před vámi z vás není nervózní.
"vystresovat" a "vyježděný" :)

glyx
hodnocení

2x
S ohledem na zákonnou definici lze řešit jen ex post po nehodě. Pak je teprve prokazatelné, že vzdálenost nebyla dostačující k tomu, aby řidič dokázal zastavit vozidlo.

km
hodnocení

0x

vadí, zpomalím, klidně tak, aby si to uvědomil, ale nebrzdím a na bezpečném místě ho pustím před sebe, ať si jede a je klid. teda do doby, než přijdede další blbeček. podobně když za mnou jede v noci někdo s dálkovýma nebo neseřízenejma světlama.

hodnocení

0x

Řeší se u nás přestupek nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly***jasně že řeší, sám to vidíte na této diskuzi, ukázkách v televizi, na stránkách Besipu a dalších. I policie o tom informuje.

takový řidiče je asi lepší pustit****souhlas

provozu jedu svižně, ale*****každý si myslí, že on jede špatně, chyby dělají všichni ostatní.

Všichni řidiči nedodržují předpisy, všichni řidiči ohrožují toho druhého, z jeho pohledu a názoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]