Smysl to má,pokud se to dělá pořádně-správně..Horké letní dny jsou ideální.."Matlat" to na vlhkost a bláto je k ničemu..Mám osobní zkušenosti s nahnilými vraky,kde to zpomalilo a mnohdy korozi zastavilo..Očistit od "bordelu" a smysl to má..Do dutin ten vosk nebo klidně olej s naftou..Takže ano! Prodlouží to životnost, když dodržíte rady ohledně aplikace na suchý a čistý povrch spodku..Dutiny samozřejmě také dělat za parných letních dnů..aby byly pokud možno zbaveny vlhkosti.
Za mě u nového auta má smysl preventivní nástřik podvozku i dutin. U staršího už nanášení izolačních vrstev jen uzavře a zamaskuje, co už je načaté, nechal bych to spíš dýchat. Zato ze strany dutin to má smysl kdykoli, u nového voskem, už hnijící spíš olejem, ten neztuhne a dlouhodobě dál proniká do všech skulin, aby tlse zpomalilo reznuti zevnitř. Ale hlavní je prevence, včas pořádně vymýt nanosy bláta za plastovými podběhy a zástěrkami a po každé zimě důkladně vypláchnout od soli a hlavně tyhle kritický místa zakonzervovat, u staršího auta třeba vazelínou. Nanášení tlustých vrstev nějakých "gumoasfaltu" na plochy plechu ošetřeného z výroby vrstvou plastizolu nemá smysl, jen to hezky vypadá a nedá to práci.
někdo zde tvrdil, že ty pořípravky už nejsou zdaleka tak kvalitní a když už to dělat, tak velkou vrstvou nebo 2×. nejlepší je to udělat asi hned, ne až po 8 letech auta.
já si to nehcal udělat, když jsem koupil ojetinu, ale silně pochybuju o tom, že to bylo uděláno kvalitně a že to mělo nějaký smysl. stejně nejvíc reznou prahy a blatníky a tam ten nástřik moc nepomůže.
Yeti má aspoň podle návodu dutiny ošetřené voskem uż výroby, připouštějí i prosakování vosku v horku. Takže od nova to zde asi smysl nemá, ale po pár letech už už se tím určitě nic nepokazí, pokud to bude provedeno dobře.
Dva moji kolegové mají Yetiho..Ten,který má novějšího z roku 2015 po prvním majiteli s minimálním nájezdem,tak to má víc shnilé než ten druhý,který má jeden z prvních modelů s 300tkm..Takže stáří ani nájezd není ukazatel zachovalosti..Asi ty mladší šulili už ve výrobě.. Nemají to od novoty ani jeden,takže těžko říct, zda to bylo dodatečně ošetřené
k2
@dotnak:To vubec nemusi byt sizenim ve vyrobe. Staci kratke zimni projizdky a vytapena garaz a je to smrt pro sebelepe z vyroby osetrene auto. Taktez dlouhodobe stani na trave (hline v "mokre" stodole atd.). Proste minimalni najezd nemusi byt u ojetiny nutne vyhra (nejen s ohledem na korozi)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.