Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení invertoru v automobilu

Od: petrs odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, asi to bude hloupá otázka, ale zeptám se. Budu kupovat VW CADDY a chceme s přítelkyní cestovat. Tak mě napadlo, že bych do auta namontoval invertor 12V na 230V/3000W a tak bych se chtěl zeptat někoho, kdo by mi poradil jak invertor zapojit a co vše ještě k zapojení přikoupit.
Předem všem děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

4x
Mám invertor 1500W, ten bere z baterie proud přes 100A. Vyžaduje to pořádné kabely, připojuji to přímo na baterku. Je vhodné, aby při používání běžel motor, jinak se baterka rychle vybije. Používal jsem to v garáži na ruční nářadí.
Měnič 3000W bude brát při max odběru cca 250 Amper.
Barevně rozlišené kabely i oky jsem měl u toho. Červená na +, černá na -.

hodnocení

2x

Co je vas ciel? Zakon zachovania energie totiz nejde oklamat a ak tam budete mat bezny akumulator, tak velmi rychlo skonci vybity. Ciastocne tomu pomoze nastartovany motor, ale pri prilis velkom odbere nestiha alternator dobijat. Skor by som poradil malu elektrocentralu na benzin, ktoru vylozite z auta v pripade potreby. Nie je nahoda, ze toto riesenie pouziva aj hasicske auto.

hodnocení

0x

Mám měnič 24V / 3000W a nabité baterie při plně zatíženém elektromotoru 3kW vybiju asi za 30minut.

Měnič 3000W má při napájení 12V strašně velký proudový odběr a baterie to nevydrží.

Musíš měnič připojit co nejkratšími kabely k baterii. Průřez kabelů musí být dimenzovaný na vysoké proudy, takže něco jako kabely od svářečky ke kleštím na elektrodu.

Taky je vhodné osadit pojistku.

A vůbec nejlepší bude vybrat měnič s takovým výkonem, který reálně využiješ (něco kolem 1000W, maximálně).

hodnocení

0x
Snad to tazatel aspoň zamýšlí pro využití jako třeba dobíjení telefonu :), kde mu vlastní spotřeba takovýho měniče vybije zdravou baterku až za pár hodin ...
A ne pro napájení třeba 230w topení:)
PS: osobně v obytným přívěsu malý měnič zapínám výjimečně kvůli rychlonabijecce telefonu nebo trafopájce, takže někdy se bez něj obejdeme celou dovolenou, všechno mám uzpůsobené na 12V lifepo +solár.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]