Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silniční předpisy a ignorace semaforu

Od: otta odpovědí: 30 změna:

Šel jsem přes silnici na přechodu pro chodce kde jsem měl zeleného panáčka a do toho na mne najíždělo auto. Těsně z bezprostřední blízkosti mne minulo a ještě řidička byla naštvaná, že přecházím když ona spěchá. Jak taková situace může nastat buď zapomněla z autoškoly silniční předpisy a barvy semaforu nebo jsem měl jako chodec zelenou a auto též zároveň zelenou?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dejte přesné GPS místa. Děkuji.

ještě řidička byla naštvaná, že přecházím když ona spěchá***ona Vám to takto říkala?

Jestliže jste měl Vy zeleného panáčka, zřejmě paní řidička porušila předpis.

Jel jsem po kruháči, vjela tam ženská, opřel jsem se i s kolem o její auto, naštěstí jsem nespadl pod její kola, ona jen stáhla okýnko a řekla, že mě neslyšela. Pak odjela, já v šoku, všechny auta stály, dokud neodejdu na chodník, protože jsem nebyl schopný ani odejít. Takže mě to vůbec neudivuje.

že mě neslyšela.***nebo neviděla?

Neslyšela...! Někdy se člověk nestačí divit.
Vy vůbec nepíšete to hlavní, jestli jste jí náhodou na autě neudělal důlek. ;)
Ale bez legrace, jet na kole chumlen aut po kruháči je dost riskantní. Hodně cyklistů to raději řeší přejetím na chodník, kde dělají zase radost chodcům.
asd1

Stir málo jsi řval ;)

Na kruháči mezi autama se dá, jen je třeba jet asertivně a hlídat si magory.

Spousta arogantních psychopatů vidí cyklistu na silnici a řve že obtížný hmyz, když ho vidí na chodníku tak řve jaktože nejede po silnici.. Mohli by zklidnit hormon a projevit trošku ohleduplnosti. (A platí to pro obě strany)

Tomkk tak proč bych měl skákat po chodníku a ještě třikrát přecházet přes přechod, když máme silnice? Navíc kolo je ve městě a zvláště na kruhaci rychlejší než auto. Když tam vjela, nejprve jsem to chtěl položit, ale pak mi blesklo, že bych sklouznul přímo před její auto. Takže jsem vzal za brzdy, zadní kolo mě začalo předjíždět, takže jsem to nějak srovnal s jejím autem a jen se opřel rukou o její střechu, díky tomu jsem nespadl. To už ona stála a jen řekla, že mě neslyšela a odjela. No škoda, že jsem ji ten dulek neudělal, chtěl jsem jí tretrou udělat díru do dveří, ale ona už tam nebyla, prostě rychle odjela, ani se nezeptal, jestli je vše v pohodě. Navíc na ni cumelo mnoho lidí z aut a i hodně chodců, tak chtěla zmizet a ani já jsem nestihl zaznamenat SPZ.

mate59
hodnocení

3x

Když jede na zelenou a odbočuje doprava,tak tam mají chodci zelenou.Udělala chybu,měla zastavit.

thetruth
hodnocení

3x

Ano, oba jste měli nejspíš zelenou. Ona s tím, že má dávat pozor a pustit osoby na přechodu pro chodce (je to symbol panáčka), Zřejmě další vlastník ŘP, který jej neměl dostat. Trochu nechápu, čemu se divíte, jako byste poprvé vylezl z nory. Jezdím denně do práce 30km autem a pak doma se často pohybuji po svých s naším malým synem. Arogantní prasata či neznalce potkávám prakticky denně, minimálně takové, co považují páčku na levé straně volantu za nadbytečný krám, ale většinou horší.

A samozřejmě je tu i možnost, že jela na červenou. Záleží, jak je křižovatka řešena.

hodnocení

2x
Když ve vedlejším městečku nedávno nainstslovali nové semafory, tak asi dva dny blbly a mohly mít současně zelenou chodci i řidiči. Jinak by to nastat nemělo, tedy ona zřejmě odbočovala ze zelené a měla vám dát přednost. Buď byla zmatená, nebo hloupá. On se každý v této situaci, když něco nečeká, chová jinak. Asi nečekala, že můžete mít zelenou a nezvládla to. Ono toto u žen za volantem pozoruji často, za Boha nepřiznají chybu. Tam, kde vám slušný řidič omluvně blikne blinkry, ženská dělá, "že tam není". Za 35 let co jezdím, jsem zažil desítky, možná stovky omluv od chlapů, ale ani jednu od ženské. Souvisí to zřejmě s jejich komplexy a nižším sebevědomím. Dokonce už mi jedna po hrubém nedání přednosti ještě ukázala prostředníček, když jsem za ní bliknul. Asi měla svè dny.. Některé jsou prostě poněkud nevyrovnané, ale stejně je máme rádi. :)
thetruth

Ano, mít přednost neznamená ji skutečně dostat. A zůstat v nemocnici nebo hůř s pocitem, že jsem byl v právu, moc ničemu nepomůže. Je třeba pořád sledovat a předvídat, byť často to není jednoduché. Chybu může udělat každý, je třeba ale věnovat maximální snahu tomu, aby ta chyba měla jakékoli následky. Nejsmutnější ale je, když člověk svoji duchapřítomností něčemu předejde, a ten co udělal chybu se ještě rozčiluje, nebo se nadále chová jako prase.

yarda1
hodnocení

2x

Onehdy se ke mně dostalo, že instruktor v jedné autoškole učí budoucí řidiče: "Přednost máte až když vám ji někdo dá". Tak jsem si to převzal jako stříbrné pravido řidiče hned za zlatým pravidlem řidiče: "Kam nevidím tam nevletím".

Nás instruktor na každoročním školení vždy důrazně učil, když vás někdo pouští, nejezděte tam. Pak se něco semele a jste v pr...

náš školitel ale sděloval něco jiného. "Klidně tam jeďte, ale hlídejte si situaci".,

Také říkal, nikoho nepouštějte. Třeba často Avie pouštěly na rovné široké silnici před sebe osobáky stylem, že uhýbaly až za čáru ke krajnici. A když jeli v koloně policajti, tak poté rozdávali pokuty.

hodnocení

1x
Aby se nenadávalo jen na řidiče, vždy je potřeba vstupovat do vozovky s největší obezřetností a zkontrolováním situace ze všech stran, ideálně včetně očního kontaktu (může se zdát, že auto zpomaluje, ale to neznamená, že vás řidič vidí, může čumět do mobilu, nebo na ženské nohy na protější straně ulice). Denně potkávám chodce "zombie", kteří chápou přechod jako pokračování chodníku, ať už se semaforem, nebo bez. Často ti chodci mají v ruce mobil a neví o světě, nebo prostě jen tupě čumí před sebe a myslí na to, jak stihnou třídní schůzky, nákup, vyzvednout děcko ze školky a jak v práci vyjít s tou strašnou Horákovou. Vy musíte počítat s tím, že ten samý "materiál" který vstupuje na přechod, může sedět za volantem. Tedy i tahleta ženská možná řídila "na automat" a v hlavě řeśila jiné věci. Lidé rozhodně nejsou dokonalí, pokud se na silnici nemáme pozabíjet, musíme se snažit být ve střehu všichni, není to prostě tak, že chodec si může špacírovat jako doma v obýváku a spoléhat na dokonalého řidiče. Pokaždé, když vstupujete do vozovky, kde jezdí tunová auta, vsázíte vlastní život a podle toho je dobré se chovat.

hodnocení

0x
Seš pro ni póvl, zdržující socka. Nic víc v tom nehledej. Děcka jsem vždy učil, že i na zelené je někdo může s klidem přejet. A že buď to bude fetka ze které nic nedostanou nebo bude vysmátý s podmínkou zatímco děcka budou měsíc skučet v nemocnici.
otta
hodnocení

Zdržující chodec socka mám tomu rozumět že už nemohu v centru města si vyrazit na procházku po svých nohách, když se pořebuji trochu ze sezení projít?

Dělej si co chceš. Jen konstatuju, že pro některé neplatí naprosto žádná pravidla.
asd1

Můžeš na procházku. Ale žiješ v reálným světě kde nejsou jen Mirkové Dušínové pro který je chodec rovnoprávný účastník provozu, ale i arogantní psychopati pro který chodec je právě ta zdržující a překážející socka. Se s tim smiř.

0rion
hodnocení

0x
Nojo, s tímhle mám bohaté zkušenosti. Mnozí řidiči si asi myslí, že ten žlutý blikající panáček je nějaké uvítání a toho chodce, co se mu tam motá, je třeba popohnat najížděním až těsně vedle něj. Na těchto křižovatkách je nutno vkročit do silnice na přechod jen s nejvyšší opatrností. Vůbec nejlepší je křižovatka co občas procházím. Tam to soudruzi nastavili tak, že než stihnete přejít, tak už blikne červená, a pak už podle některých myslivců za volantem ztrácíte jakákoli práva, protože jdete přece na červenou.

asd1
hodnocení

0x

Buď jela na červenou nebo třeba odbočení doprava přes přechod, to by jela na zelenou.

Na přechodu tě sice nesmí ohrozit, ale zelený panáček vážně není světlo nesmrtelnosti, takže chodec musí koukat nejen na semafor ale i okolo a hlídat si provoz aby ho někdo nesejmul.

Největší průšvihy jsou když jedno auto zastaví, chodec kouká na řidiče, jde, často i vyběhne aby ho zdržoval co nejmíň, zapomene sledovat okolí resp. za tim autem si ověřit že může jít dál... A přisviští druhý auto, nezastaví a chodce sejme. Tohle se děje hodně často a bývá to smrťák.

hodnocení

0x

I když mám jako chodec zelenou, rozhodně nevlétnu bezhlavě do silnice. Na přechodu (nejen se semaforem) se k autům chovám, jako k cizímu psovi - Nesmím dát na jevo strach, ale musím být připravený včas uhnout.

yarda1
hodnocení

0x

Tak třeba tady když jsem první

maps.app.goo.gl/...

a mně blikne zelená, když se to stane nekde kde do křižovatky vidím, že auta ze strany už stojí, tak já jedu, abych nezdržoval zbytečně ty za mnou. Ale do téhle křižovatky nevidím a vím že i když se mi zelená rozsvítí, nějaké auto zboku tam někdy ještě jede, asi ty semafory tam nejsou dobře načasované, tak se podle toho chovám. A i jinde, pokud do křižovatky nevidím.

Kdysi jsem přecházl po tomhle přechodu

maps.app.goo.gl/...

měl jsem zelenou, paní co šla dost těsně za mnou srazila dodávka co jela zezadu a odbočovala vlevo. Snad se paní tak moc nestalo, to bylo poprvé kdy jsem volal rychlovku a pak podával vysvětlení na policii.

Minulý týden ukazovali, jak chodci se sluchátky vlezli do silnice, před tramvaj, autobus atd.

Včera zase, jak chodec se postavil těsně před stojící popelářské vozidlo a vozidlo se pak rozjelo. Řidič ho neviděl před sebou.

Když se kdokoliv postavíme před semafor a budeme počítat, kolik aut již mělo zastavit, ale jeli na žlutou a červenou. To se za hodinu nedopočítáme. Mysleli si, že to stihnou.

0rion

Hrůzostrašný video. Tahle parta popelářů jsou naprostí iqoni *alene*

Řidič kouká do zrcátek, kabina je vysoko (přední náhon), chodec se dívá vpravo. Souhra nešťastných náhod.

0rion

Řidič ho asi opravdu vidět nemusel, ovšem když už nutně musí stát na přechodu pro chodce (podle mě nemusel), měl by tam poslat kolegu hlídat. On tam jeden popelář byl pro nějaký koš a směrem na toho chodce koukal, ale nic neudělal, nechápu. Zajímavé také je, že potom co se to stalo, tak všichni popeláři čumí do kamery a pán zatím leží pod autem. Jak píšu, banda iqoňů.

km

milancukrar 22.05.25 19:43: nešťastná náhoda.. a tupouni

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]