Ahoj , rad bych se zeptal zda tu jsou i nějací vášniví cestovatelé s obytným autem. Máme v plánu koupit obytnak za účelem cestování skrz tenis, každý víkend jsme na tenisovém turnaji,jak v létě,tak v zimě a již dlouho přemýšlíme zda k rozhodnutí dojít. Myslíme si,ze by to pro nás bylo hodně odlehčující, hlavně z důvodu pohodli,mnohdy se mezi zápasy čeká dlouhé hodiny,clovek vubec neví zda bude hrát další den, nevíme co sebou,zda pojedeme domů a tak. Jen jsme v tom úplní začátečníci a potřeboval bych poradit.Hlavne jake auto,co vse by melo mit,na co nezapomenout...dival jsem se a je dost výrobců,na co si dat pozor.Ja bych chtel automat,ale klidne si necham poradit,ze klasika ma vyhodu.Chteli bychom,aby to bylo co nejlépe vybavené za naším účelem. Vetsinou by nebyl problém zustat pres den i noc v areálu tenisových areálu,ne vždy,ale rrkl bychyze většinou ano. Pořadí někdo?Ma nekdo a dokáže posoudit? Nerozumím autům... Děkuji.
Většina obytných automobilů je továrně dispozičně udělaná univerzálně. Spaní, kuchyň záchod ze sprcháčem. Stěžejní je větrání vlhkosti při spaní (hlavně v zimě), topení, zdroj elektřiny a v neposlední řadě i samotnej záchod. Taky záleží na typu, zda zabydlit dodávku, nebo jí dát na rám nádstavbu a nebo komplet tzv. integrál. Od toho se odvíjí i cena.
Pak jsou firmy, které dělají obytné vestavby na míru (né každej potřebuje kuchyň nebo wc, což mě osobně příjde jako zbytečnost i vzhledem k tomu, že si tím ničí člověk interiér - při vaření mastné páry a obecně vlhkost).
Doporučuji před nákupem projít veletrhy. Každoročně se koná jeden kolem listopadu v Brně na výstavišti.
Určitě komplet obytné auto s wc,kuchyni,oddelenmy wc a sprchou.Travili bychom tam opravdu hodně casu,i si varili nejaka jednodušší jidla.Aby byl komfort slusny. Jde mi hlavně o to jak jsem psal,na co si dat pozor,zda ma nekdo zkušenosti s určitým typem ci motorem atd.Z nabitých zkušeností ví člověk nejvíc. A samozřejmě zda je treba resit i jednotlivé prodejce zda jsou velké rozdíly v ceně.
bear
Z nabitých zkušeností ví člověk nejvíc.
Proto Vás odkazuji na specializované weby a akce. ČR není taková karavanová velmoc jako Holandsko, Německo, Slovinsko, Anglie.
Bear Přesně, každej má pozadavky jiný, já bych se naopak klidně vyspal v sedě v aute a za ním táhnul jen kadibudku se sprchou a kuchyní Ale ono se hodí mít to univerzálně zařízený soběstačně, i pokud nutnost přespat někde na parkovišti nastane třeba jen jednou za dovolenou. A s malýma dětma je vlastní teplá sprcha a hajzlík k nezaplacení i v kempu.
Libi se mi CI Horon 87 XT a twd udavaji akci -250000 ale vsichni vime jak to s akcemi v nasi zemi bohužel je...proto bych rad odborný nazor...ti vo v tom jezdi roky,zajimaji se o to a jsou do toho fandove,tak vedi a treba i poradi. Vubec nevim,zda tento model je dobra volba
Nejsem úplně správný člověk, protože já si tato auta půjčuji a s tímto konkrétním zkušenost nemám. Nicméně bych si jej nevybral z toho důvodu, že podle všeho nemá klimatizovaný obytný prostor. A to bude v létě peklo. Na druhou stranu má zimní paket, takže vyhovuje vašemu požadavku na zimní provoz.
Řekl bych,ch, že prvotní je cena, ev částka kterou máte na bydlík k dispozici. Máme starší Ducato s alkovnou/ tj spaní pro 2- 3 děti nad kabinou/. Nemáme klimatizací a to bych v dnešní době a Vašem využití chtěl.Jinak od 15.do 18.5. je v Č Budějovicích Hoby vystava a je zde i vystava karavanů- vcb.cz/... .Tam bych zkusil vše klidu prohlídnout a jak se říká- jednou vidět je lepší než 100 krat vyprávět. Bez WC a kuchyně se snad regulérní obytňáky nedělají, neuvažuji amatérské přestavby dodávek.Zkuste také forum caravan24.cz/... ale já osobně bych dal na osobní prohlídku, tj co Vám padne do oka a budete se tam cítit dobře. PS - pozor na dodací lhůty, loni, predloni se pohybovaly až kolem 12 měsíců- následek Covidu.Automat nebo manuál- nevím.. já mám manuál a nemám s tím problém, i když jeden osobak mám automat. Ale ten automat je výhoda hlavně ve městě, ale s bydlikem někam dojedu..zaparkuji...ale většinou se hodně ve městě nepohybuji. Samozřejmě pokud jste z OA zvyklý na automat tak si myslím, že dnes už jsou velice spolehlivé.No a na té výstavě se ptát, zkusit si sednout na WC, projít kolem jídelního stolu, ...prostě si nasimulovat svůj provoz. Nevím zdali má tenis určitá specifika, my třeba děláme koně a tak by se hodil oddeleny úložný prostor kam by se daly zpocene ci špinavé věci aby nebyly cítit v obytném prostoru. Jiné specifikum tohoto sportu mne nenapadá.
Ja uvazuji mad koupí nového ponevadz -nerozumim autum a nerad bych hned resil nejake problemy -vim,ze starat se o obytné auto neni jednoduche a je treba vse resit spravne,v zime aby nezamrzla voda, zazimováni atd...a mohl bych narazit na auto kde tomu tak nebylo -nerad bych koupil auto kde sloužilo tak,ze jej každý víkend mel někdo jiny. Chtěl bych jej mit nové a starat se o nej. S tou klimou souhlasim, nechtěl bych to bez ni. Ja jsem jiz par vyrobcu navstivil,vse je to hodně podobné...rozdil v sirce,delce, samozřejmě tim ubyva komfort ale zase je jednodušší manévrování na silnici Po zahraničí jezdit v tuto chvíli neplanujeme. Chtěl bych mit komfortní spani,to je základ a komfortní luzko vpredu bez limitu stolečku.nekde jsem videl ze spani vpredu bylo asi t peti kusu matraci a prislo se tím o sezeni vpredu.Nechci to spani jako nouzovku, ale naopak chci dvat,aby to bylo co nejlepší.
Na vodě je termostatickáý ventil který při poklesu teploty pod cca 4°C vodu vypusti. Já osobně vodu vypustim a ještě okruh profoukam vzduchem aby někde nezůstala žádná byť kapka vody.Na zimu je dobré mít možnost trvale napojit na elektřinu pro dobíjení baterie.Co se týče zimního provozu tak my máme dvojitou podlahu která má lepší izolační vlastnosti, ale dnešní izolační materiály podle mne toto již řeší lépe. Co se týče zimního provozu - neprovozujeme, ale topeni máme na plyn což funguje perfektně. Máme 2 bomby / pouze propan pro lepší využití- u PB v zimě zustane dost plynu v lahví a nelze jej odsud dostat/. Přepínání bomb máme ruční, ale dnes jsou i ventily které prepnou lahve automaticky / láhev totiž většinou dojde ve 3 hod ráno v noci/.
Tohle auto co zvažuje tazatel působí děsně neutulně-barvy chladný jak v skopčáckým kanclu a děsný led osvětlení do modra- CI Horon 87 XT Zaměřil bych se na útulnost, příjemný teplý barvy, ideál dekor i teriérů v barvách dřevo v kombinaci s krémovou barvou. Z vlastní zkušenosti bych chtěl jen auto se střešním okýnkem, dělá to hodně. Jinak si tam člověk připadá jak ve vězení Bral bych auto jako je na fotkách. Chce to vyzkoušet a vidět
Souhlasím, ale nekde jsem videl ze sjizdeci postel nad sedadly je na ukor toho svetliku nad vámi.Tak nevim. Samozřejmě je důležité,aby se tam clovek citil dobře. Ja bych potřeboval rady a zkušenosti hlavne s motorizaci,co je v dnesni dobe jiz super aby auto bezpodmínečně melo s ohledem na pohodlí a bezpečnost jizdy,aby se neco nepodcenilo,co treba nekdo myslel,ze nebude pozteba nebo jej to nenapadlo...zda automat je dobrá volba a tak...jak resit ideálně spani ..zda oddeleny zachod a sprcha je opravdu az takovou vyhodou..
Obytné auto je pohodlí. Ale nevím, kolik víkendů v roce strávíte na cestách, já se rozhodl pro obytný přívěs. Někam dojedu roztáhnu přístřešek(y). Klidně skočím do auta, můžu si někam zajet, nic nemusím balit.
Vybavení auta je různé, každý má svoje preference.
Řešit asi i hmotnost - hodně obytňáků je velká dodávka papírově omezená do 3.5t aby to nebyl náklaďák, mívají problém vejít se do limitu i bez lidí. Rakousko už váží, dá se čekat že se to rozšíří.. Po ČR zatim OK.
Jinak kuchyňka, hajzl, sprcha, postel.. Luxus podle vlastního výběru.
Obytňák má nevýhodu že vypadá jak obytňák, takže spaní na divoko = vyberou tě cajti. Vývoj je taky směrovat to do kempů... V areálu u hřiště to ale bývá OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.