Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplacene povinne ruceni 14 mesicu

Od: lucccka2007* odpovědí: 27 změna:

Dobry den,

rada bych se poradila nad svoji situaci.

Meli jsme auto na leasing, ktery koncil v cervnu 2009, mylne nam pani na prepazce ceske pojistovny rekla, ze povinne ruceni prejde na noveho vlastnika a ze nam poslou papir. Zelenou kartu poslali, ta platila do cervna 2010, tudiz jsme se o nic nestarali. Ted jsem se o prazdninach zacala shanet po nove zelene karte a tak jsem zjistila, ze pojistka jiz neni platna a ze od lonskeho cervna nemam povinne ruceni zaplacene. Ihned jsem sjednala napravu a uzavrela novou pojistku.

Nechce se mi verit, ze by me nechali jezdit rok a dva mesice bez povinneho ruceni. Kdyz vetsinou maji vsichni zkusenost, ze cca do 2-3 mesicu poslou platit penale. Chci se zeptat, do jake doby me muze CKP vyzvat k naprave? Existuje nejaka promlcovaci lhuta?

Dekuji,

Lucka

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Lucko, jestli to dobře chápu, tak vlastníkem auta jste Vy. Paní na přepážce Vám řekla, že PR přejde na nového vlastníka, tedy na Vás. Jezdila jste rok bez placení PR. To Vám nepřišlo divné?

No a proč by Vás nenechali jezdit rok a dva měsíce bez PR? Úplně v klidu, protože jim to několikanásobně zaplatíte a čím déle, tím líp pro ně. Nápravu jste nesjednala tím, že jste uzavřela novou pojistku, o nápravě můžete mluvit až ve chvíli, kdy zaplatíte dluh. O promlčení nemůže být zatím řeč. Nebojte, oni Vám to pošlou, pokud se sama nepřihlásíte, tak dva měsíce před promlčecí lhůtou, právě proto, aby z Vás dostali co nejvíce peněz = běžná praxe.

doplněno 04.09.10 20:57:

Nechce se mi to teď hledat, ale já mám pocit, že dnes už se platí za provoz auta bez PR nějaká částka - pokuta, počítaná za den!

valero

Výše příspěvku je stanovena denní sazbou ve vazbě na druh vozidla, které bylo provozováno bez pojištění odpovědnosti. Za úhradu příspěvku odpovídá společně a nerozdílně s vlastníkem vozidla jeho provozovatel, není-li současně jeho vlastníkem. Povinnost podle věty první a druhé vzniká tomu vlastníkovi a provozovateli vozidla, který byl nebo měl být zapsán v registru silničních vozidel
Příspěvek je splatný ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení písemné výzvy Kanceláře k jeho úhradě na adresu povinné osoby. Účinky doručení má i nevyzvednutí písemné výzvy k úhradě příspěvku do 15 dnů ode dne jejího uložení v provozovně provozovatele poštovních služeb nebo odepření převzetí této výzvy, s výjimkou případu, kdy osoba podle odstavce 1, z důvodů nezávislých na její vůli, nemohla výzvu Kanceláře převzít. Povinnost uhradit příspěvek nevzniká, pokud je ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení písemné výzvy Kanceláři prokázáno, že vozidlo nebylo provozováno v rozporu s tímto zákonem. Případný spor by samozřejmě musel být řešen soudní cestou.
Obecně lze konstatovat, že povinnost uhradit Kanceláři příspěvek nevznikne v případě, kdy vozidlo vůbec nebylo provozováno, tedy ani užito k jízdě na dálnici, silnici, místní komunikaci nebo veřejně přístupné účelové pozemní komunikaci, ani na žádné z takových komunikací ponecháno (zaparkováno či odstaveno). Standardní to bude zejména v situaci, kdy vozidlo již objektivně neexistuje či není vůbec schopné jízdy.
V této souvislosti je bohužel třeba konstatovat, že podobná úprava by nebyla potřebná, kdyby se řádně využívaly instituty, které jsou v zákoně zakotveny již řadu let. Například podle zákona č. 56/2001 Sb. je povinností obecního úřadu obce s rozšířenou působností rozhodnout o vyřazení z registru v případě vozidla, u něhož zaniklo pojištění odpovědnosti z provozu, aniž by ve lhůtě čtrnácti dnů od zániku pojištění odpovědnosti z provozu vozidla byla uzavřena nová pojistná smlouva o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla týkající se téhož vozidla. To je už samo o sobě dostatečně tvrdé opatření proti vlastníkům a provozovatelům vozidel bez povinného ručení, které ale v praxi téměř vůbec nevyužívá.
Výše sazby podle druhu vozidla pro účely § 24c odst. 2denní
1. motocykl s objemem válců motoru do 350 cm3... Denní sazba 20,-
2. motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm3... Denní sazba 30,-
3. osobní automobil s objemem válců motoru do 1 850 cm3... Denní sazba 50,-
4. osobní automobil s objemem válců motoru nad 1 850 cm3... Denní sazba 70,-
5. autobus... Denní sazba 160,-
6. nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 3 500 kg do 10 000 kg... Denní sazba 130,-
7. tahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 10 000 kg... Denní sazba 300,-
8. speciální vozidlo... Denní sazba 80,-
9. přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3 500 kg... Denní sazba 30,-
10. zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo... Denní sazba 40,-
11. ostatní vozidla... Denní sazba 60,-
Z toho je zřejmé, že například provozování osobního auta o objemu 1 300 cm3 bez povinného ručení po dobu 365 dnů bude mít za následek povinnost uhradit Kanceláři příspěvek ve výší 18 250 Kč, tedy řádově víc, než by se za stejné vozidlo jinak zaplatilo na povinném ručení.
buss

.. za to mám auto...

lucccka2007*
hodnocení

ne nejsem vlastnikem vozidla, jsem pouze uzivatel. Vlastnik je otcova firma. Kdyz prisla nova zelena karta na cely rok, tak jsem zila v domneni, ze je vse v poradku.

a kdy je tento dluh promlcen?

lucccka2007*
hodnocení

ja samozrejme vim, ze penale jsou 50 na den. Neudelala jsem to schvalne a verte, ze me to trapi. Vubec nejde o to, ze bych pojistku nechtela platit.

xifi*

O pojištění zodpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla pojednává zákon č. 168/1999 sb. Podle novely tohoto zákona, která vešla v platnost v roce 2008, může být vlastníku vozu, který nemá řádně vyřízené povinné ručení, dělena pokuta od 5 000,- do 40 000,- Kč (do roku 2008 to mohlo být maximálně 20 000 Kč). Stejná novela určila jediným platným dokladem Zelenou kartu, na níž nesmí chybět podpis. V případě, že při silniční kontrole Zelenou kartu nepředložíte, nebo nebude podepsaná, můžete zaplatit pokutu 1500,- až 3000,- Kč. Pokuta až 20 000,- Kč hrozí za neodevzdání státní poznávací značky nebo osvědčení o registraci. Aby toho nebylo málo, v případě, že nemáte vyřízené zákonné pojištění vozidel a budete přistiženi, zaplatíte také příspěvek zpětně za každý den, kdy jste automobil bez pojištění používali. Tento příspěvek je stanovován podle kategorie vozidla, a to od 20,- do 300,- korun. -takže je tam pokuta a platba při přistižení- já bych to nezdržoval a šel na pojištovnu hned- ušetříte si dny,roky klidného spaní a nervy,protože člověk na to stále myslí...to víte,že si Vás vychutnají,hm přeji pěkný den..

lucccka2007*
hodnocení

ja to chapu, jak to myslite, ale na ten dluh bohuzel nemam. Pracuji jako asistentka na morave a nevim, kde bych vzala tolik penez na zaplaceni.

spise me jen zarazi ze jini, co tento problem meli, dostali dopis cca za dva mesice neplaćeni a ja za takovou dobu nic.

prijde mi hrozna hajzlovina, ze zelenou kartu mi ceska pojistovka poslala a pritom byla pojistka neplatna

abdul*

Žádný problém nikde nebyl. Změnou majitele vozu se prostě původní smlouva ruší. Vy jste žádnou smlouvu neuzavřeli. Zelená karta se vystavuje vždy na rok, předpokládám že karta, kterou zde operujete nebyla na vás ale na původního vlastníka. Paní na přepážce vám pravděpodobně podala špatnou informaci ale to je vše. Prostě je to vaše nezodpovědnost a váš problém, máte mít svoje věci v pořádku. Buď zaplatíte pokutu a nebo prostě musíte tvrdit, že jste auto neprovozovali ( pokud tam není nehoda) Nic jiného vám nezdude.

lucccka2007*
hodnocení

na teto zelene karte je jmeno meho otce jako vlastnika vozidla.

je to opravdu super, kdyz se clovek pta povolane osoby v pojistovne, ktera mi uvede spatne udaje. To se mam ptat a pak to jeste dvacetkrat zjistovat, ze ta baba mluvila pravdu?

zadnou nehodu jsem nezpusobila, velmi me stve, ze to takto dopadlo, vzdy mam vsechny tyto veci v poradku, nejsem nezodpovedny clovek, ale kdyz je auto napsane na otce a ja ziji v jinem meste, je to trosku problem.

Kdyby vam nekdo rekl, ze pojistka automaticky prechazi na vas a pak vam poslali zelenou kartu na rok, resil byste to? nebo si myslel, ze je tedy vse ok?

marenka*

Já bych to řešila. Zeptala bych se otce, jestli platí pojistku, nebo jestli si jí budu platit sama. ;) Já si takhle kontroluji všechny platby, jestli odešly tak jak měly. *nevi*

lucccka2007*
hodnocení

ja jsem se otce zeptala, dal mi novou zelenou kartu a rekl, ze je to OK. Karta prisla uz v kvetnu, kdy se platil leasing, takze si ASI myslel, ze je to v tech splatkach.

V tomto pripade si myslim, ze by nikdo z vas nic neresil. Bydlime kazdy v jinem meste, vidime se jednou za mesic, takze je to komplikovane. Auto je porad napsane na tatu, ja jsem jen uzivatel.

Uprimne bych chtela videt cloveka, ktery by se v mem pripade sel priznat a dobrovolne zaplatil 21.500?

marenka*

Já už jsem z toho jelen. *zed* Když táta řekl, že je to v pořádku, tak jak jste přišla na ten dluh? A nedluží to Váš otec?

lucccka2007*
hodnocení

ano dluzi, vlastnikem vozidla je otcova firma a ja jsem uzivatel vozidla, zacala jsem se ted v lete shanet po zelene karte na dalsi rok a kdyz jsme nenasli, tak jsem volala na pojistovnu, kde mi rekli, ze to cislo pojistky, ktere jsem hlasila je uz neplatne

myslela jsem si, ze ta pojistka platila do konce cervna jako bylo na zelene karte, az ted postupnym zjistovanim nalezam informace, ze ta pojistka uz neplati od lonskeho cervna :(

samozrejme jsem ihned na pojistovne uzavrela pojistku novou

buss

takže to byla věc otce, aby si nasmlouval pojistkum, měl se starat, jak jezdil rok bez platby ZP? ZK se posílá i když je nic zaplaceno, takže se na ni klidně dá jezdit a při běžné kontrole, pokud se nic nestane nikdo nic nezjistí. Vymáhat pár desetikorun se moc nevyplatí, klidně si počkají a ještě úrok... A bacha na smlouvy, někdy nic neoznamují (teď mimo ZP) a nastupuje exekutor!

lucccka2007*
hodnocení

jak jsem tu jiz psala nekolikrat, autem jezdim ja, vlastnik je otcova firma, pani na prepazce jsme bohuzel uverili, ze PR prejde na nas, pak zelena karta prisla, tak jsme nic neresili, v dobre vire ze je vse v poradku

rhorsky*

myslim ze vam zadna upominka o nezaplaceni neprisla protoze jste nemela uzavrenou zadnou smlouvu na zaklade ktere byste pojistovne dluzila

na leasingu mel smlouvu asi uzavren vlastnik vozidla t.j. leasingovka a po prevodu auta na vas tato smlouva skoncila a vy jste neuzavrela novou

pri prevodu vozidla v registru vozidel ale po vas meli chtit zelenou kartu kde byste byla vy jako pojistena coz vam ceska pojistovna asi nejakym zahadnym zpusobem vystavila - na zelene karte je ale cislo smlouvy tak by se melo dohledat v pojistovne kde je chyba a co je tedy ta zelena karta co jste rok mela vybec zac

lucccka2007*
hodnocení

prevod vozidla jsme ani osobne neresili, prevod udelala leasingova spolecnost, ktera nam zaslala velky technicak, kde je jiz uveden otec jako vlastnik vozidla. Zelenou kartu nikde po me nechteli, ani na STK, max. policiste kdyz me zastavili.

A zelenou kartu postali v kvetnu na obdobi od 30.6.2009 az 29.6.2010 a pritom leasingova smlouva skoncila 30.6.2009, proto celou situaci nechapu, proc mi tu kartu teda posilali, kdyz smlouva koncila. I na teto zelene karte je jmeno meho otce ne leasingove smlouvy.

trk

Mně teď končí leasing a leasigovka poslala novou smlouvu na pojištění (na mne), převod v registru si musím udělat samozřejmě sám. Všechny inštrukce dopodrobna popsaný mi poslala leasingovka, pojištění musím pak zaplatit do měsíce až mi přijdou papíry.

Nechápu jak v tom můžete mít takový nepořádek,

lucccka2007*
hodnocení

tak nam bohuzel nic takoveho neposlali, byl to ge money, poslali nam rovnou velky technicak, kde byl prevod jiz udelany a kde je otec napsan jako vlastnik vozidla

trk

Já mám pojištění v leasingu, tak mi poslali nové návrhy, vybral jsem si, poslal zpět a oni mi to pak opět poslali už podepsaný a orazítkovaný.

Je možné, že si váš otec pojistku uzavíral sám, pak si to musí člověk sám zařídit. Ale ani v jednom případě se nic neděje automaticky.

lucccka2007*
hodnocení

take jsme meli pojisteni v leasingu, snad je to povinnost ne? mit povinne ruceni i havarijni

trk

Ano, ale můžete to mít buď přes leasingovku, nebo si vyberete a zařídíte svoje pojištění. Já mám škofin a ty to dělají tak, že před koncem leasingu pošlou nové smlouvy. Tak vám to asi někde uteklo, ale nechápu jakto, je to divné.

trk

Jinak s koncem leasingu automaticky končí stávající pojištění a musí se uzavřít nové, pokud paní řekla, že se převede tak to byla asi nepravda.

lucccka2007*
hodnocení

ja jsem z cele situace opravdu rozhozena, opravdu nejsem typ neplatice. Zjisteni ze jezdim pres rok bez povinneho ruceni po cele CR bylo opravdu silene :( diky bohu ze jsem aspon nezpusobila zadnou nehodu.

nevim vsak co ted delat, jestli mrtveho brouka a cekat co se bude dit? prihlasit se k dluhu pres 20tis je pro me silenost na kterou fakt nemam

porad mi nejde do hlavy ze ani ge money ani ceska pojistovna nic neposlala a neupozornila.

trk

Já osobně bych si okamžitě zařídil to poviný ručení. Jelikož jste neměla žádnou pojistnou smlouvu tak není z čeho platit penále. Do tý doby než budete mít to ručení radší nejezděte autem.

Pak vám asi příjde někdy ten prevít od ČKP, kterej budete muset bohužel zaplatit.

trk

Jinak vidím, že už to máte uzavřený, tak si šetřete na tu pokutu.

lucccka2007*
hodnocení

jak tady pisete - Jelikož jste neměla žádnou pojistnou smlouvu tak není z čeho platit penále - tak je jiste ze na me ta CKP prijde? prijde mi divne ze ani oni me neinformovali, mam kolem sebe dva lidi, kteri neco podobneho resili a tem ihned po 2 mesicich prisel dopis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]