Nejste přihlášen/a.
ahoj všem, doufám že budou přítomni znalí tohoto motoru - možná @doutnak, @bear, @diesel ...
Měl jsem C4 s tímto motorem - rokvy 2010. Když jsem ho kamarádovi prodával, byl se 105tis km po čerstvé spojce (původní majitelka jezdila jen město - měla to 6 let a najela 12 tis km). Dnes jsem se tím autem projel - najeto má 140tis km. A dost jsem se zhrozil z několika věcí...
1) majitel si po koupi nechal měnit olej, servis mu doporučil přebrousit hlavu a najednou prý našel nějaký problém s klikovkou atd. - takže jim zaplatil 20tis za generálku motoru. - Od té doby motor chčije a chčije - opakovaně neúspěšně reklamuje. Ve vodě to není, kouř tam není, motor potečený není... ale spotřeba snad litr na 1OOOkm. Nechápu a prý ani oni, kde se to ztrácí. Všechno jede, ale když je na volnoběh, pípá hláška STOP - olej. I když tam je.
2) Otáčky plynu kolísají. Když chci jet na jedničku v koloně, jako bych dělal vžum vžum... - může to být nějakým čidlem vzduchu?
3) To auto jsem měl přes rok - vše v pořádku, jen ta spojka musela na výměnu. Byla tam měněna sada spíše dražší, název výrobce už nevím, ale na tomto já nešetřím. Mému servisu věřím 25 let a vždy bylo ok. Majitel s tím jezdil cca. rok - těch 35tis km - připadne mi, že ta spojka je odstřelená.. - když chci přidat plyn, jako by se to přes spojku prokluzovalo
Pánové znalci - je nějaká z vad typická pro daný motor?
Samozřejmě, že jsem kamarádovi doporučil výměnu servisu - protože to hovado, co mu v garáži posledně rozbilo čelní sklo, se stejně už 3 měsíce snaží vyhnout jak reklamacím, tak opravě skla.
Zkus to napsat česky.. Motor chčije, ve vodě to neni, odstřelená spojka... spotřeba litr čeho, otáčky plynu..
Proč se brousila hlava/ hrabalo se v motoru?
Křišťálová koule mi na tuhle šifru říká: servis mu to dojebal a nic si na nich nevezme.
Spojku jde zničit rychle, i motor, stačí když s tim jezdí prase... A prase v servisu tomu dá korunu..
Je třeba udělat základní diagnostiku motoru/ spojky, jak mechanicky tak diagnostikou zkontrolovat hodnoty...
NJN, to je těžký popsat profíkovi :D...
Ztrácí se olej ale nikdo netuší kudy. Původně to teklo přes hlavu - prý a tak měnil těsnění - ale při demontáži mu doporučil rovnou srovnat hlavu (za 6500,-). Takže ten stav teď je takový, že spotřeba je litr oleje na 1000km, nedýmí a voda v chladiči je čistá, ale ztrácí se a i když je dolitý, při volnoběhu to pípá, že chybí.
Proč hrabal do motoru netuším - nechal se ukecat "odborníkem" - takový garážový odborník tuším 25 let klučina.
A tu spojku asi odrovnal sám, to bych věřil - on kamarád je trochu blázen - prý brzdy ok, ale jezdí jako prase... než zjistil, že se zapl radar ve vesnici, dokázal tam nastřádat 11 pokut.
Teklo přes hlavu... Tam jsou možnosti z ventildeklu ven, přes gufera ventilů, těsnění hlavy nebo trhlinou v hlavě nebo i v bloku...
Pokud olej neteče ven tak shoří v motoru (čoudit to vůbec nemusí), mimo hlavu přes pístní kroužky.. Evidentně vyhodil prachy za nekvalitní práci, vyreklamovat to bez volných prostředků na znalce a soudy je problém, další generálka motoru bude za další desítky tisíc s nejistým výsledkem, a jako bonus dobrý motorář takhle zmrskanej motor dělá nerad...
Hlava se nerovná automaticky ale jen když je křivá, podobně blok... Při demontáži je na těsnění vidět jestli bylo vadný nebo to baštilo (i) jinudy
Jezdit rychle neznamená ničit spojku.
Hláška oleje - buď chyba snímání hladiny nebo tlaku neb opravdu nízký/ málo, základ je změřit skutečný tlak oleje a hladinu. pak se vymejšlí co s tim. Nízký tlak např. kleplá va na a přicpaný sací koš, vyjetý ložisk akliky pod. Nestabilní volnoběh může mít víc příčin..
Celkově - jezdil bych a dolíval nejlevnější olej dokud to pojede a pak sháněl jinej motor nebo celý auto..
Bazar motor se zárukou stojí kolem 8k, šel bych spíš touhle cestou...
Znova hlava v servisu = min. 20k, bez rozborky na tom moc nezjistí, změří tlak oleje, kompresi, kouknou na svíce... Po rozebrání to bude neopjízdný a zadarmo to ze servisu nevytáhne.. Otázka co všechno tam je blbě když hned po "generálce" baští olej i vodu a má nestabilní volnoběh + hláška oleje..
Ekonomicky maj pokusy e starým motorem jen svépomocí za cenu dílů...
To musím domluvit v tom mém servisu, protože takto se kamarád tváří jako nevyčerpatelná studna, ze které ten šmejd tahá prachy za nic- nebo spíš za zhoršení stavu.
Podařilo se mi získat info k důvodu "generálky" - přes gufero tekl olej na rovzodový řemen. Proto nechal vyměnit rozvody. Při té příležitosti prý zjistili "vyběhanou vačkovou hřídel" - přes ni má údajně probíhat ztráta tlaku oleje.
Zkusím se podívat po nějakém motoru, protože jak tu píšete - opravovat blbě opravenou věc nebude nikdo chtít a bouraček typu totálka zvlášť u těchto citroenů bude dost - to je plechový auto, stačí ťukanec a půlka auta je srolovaná.. teď najít to správně nabourané auto
Autodíky Vojkov ( autodilyvojkov.cz/... ) Iautodíly (Holohlavy ) z C3 ( iautodily.cz/...
Jen tak namátkou narychlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.