Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oznaceni invalidy na zadnim skle auta

Od: ladus odpovědí: 32 změna:
DOzvedela jsem se,ze kdyz pujdu na STK,tak me pry strhnou moji samolepku malou 15x15cm ze zadniho skla, kterou mam uplne dole v levo. Jsem samosebou OZP, nova je problem sehnat.Zda se me to dost stupidni,kdyz vidam auta s totalne polepenym zadnim sklem folii jako reklama a ja mam tuto samolepku malou a uplne dole v leve casti,nezakryva ani brzdove svetlo uprostred nahore skla.
Nikde jsem nenasla, ze se to nesmi

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Na zadní sklo smí pouze schválené samolepky (omezení výhledu přes prostřední zp. zrcátko)

= pokud je ta nálepka legální tak tam být může, jinak ne.

Dnes se na STK fotí, takže nic nelegálního co je na fotce vidět neprojde ani za úplatek (to dnes pustí jen úplný debil)

Samolepky stačí nahřát fénem a za tepla jdou sundat bez poškození. Pak je dáš na připravený voskovaný papír a půjdou použít znova. Nalep na folii a za sklo to jen vystav..

To nic nemění na tom, že je to stupidita. V dodávce (i malé) taky člověk nevidí ve zpětném zrcátku nic. Pouze boční

Ano, může se to jevit jako stupidita. I já mám momentálně služebák s plechovými vraty vzadu, takže nemá ani vnitřní zrcátko. Ale klíčové je to, že takhle byl homologován. Proto můžou být ta vrata polepena čímkoliv a není to problém.

km
"Na zadní sklo smí pouze schválené samolepky" Nejaka citace legislativy by nebyla? Dekuji.
k2

@asd1: Jak tu schvalenou samolepku poznam/rozlisim od neschvalene?

Celkem jednoduše, má homologační štítek . Ale to se bavíme spíše o polepech na sklech, ty jsou dírkované a je skrz to vidět. Na autě (tedy na oknech) Vám dnes tolerují jedině nálepku LPG, nebo CNG a to ještě musí být v rohu okna

k2

@promon: A jak ten homologacni stitek vypada?

Znamena to, ze samolepky 1U0845545 + 1U0845575A nejsou homologovane a Skoda auto prodava originalni, ale nehomologovany ND, ktery je zakazano "namontovat"na auto? Dekuji.

amatikoeshop.cz/...

Ten štítek je na každém oknu, navíc ale musí být Typový list. To po mě chtěli na STK pokaždé. Tady to máte i s obrázky
mscar.eu/...
k2

@promon: Ja se ale neptal na folie (nebo na celopolep "perforovanou" samolepkou), tady se celou dobu resi "male" samolepky. Stejne jako @km mam pochybnost o vyroku o schvalenych samolepkach. A STK (ani PCR) nemaji co ne/tolerovat. Zakon (pokud se neco nezmenilo) nalepku LPG/CNG vyzaduje.

Muj dotaz tedy trva. Jsou mnou nalinkovane samolepky homologovane (a smim je tedy nalepit na zadni sklo vozu), nebo ne?

Dotaz trvá a zřejmě trvat bude, možná jste si povšiml, že ty nálepky Škoda nevyrábím. Tudíž nevím, jestli to výrobce má homologované, či ne. Stejně tak doporučuji debatu o tom, co může , nebo nemůže STK zkoumat rozvinout přímo na dotyčné stanici, technici to dozajista přímo milují. *smich* Nicméně to nic nemění na tom, že nálepka 15x15 cm není nijak malá a může výrazně omezit výhled vzad, Proto jsem zmínil polep zadního okna dírkovanou, tedy certifikovanou fólii, na tu si tazatel může nechat natisknout cokoliv, tedy i symbol invalidního vozejku klidně přes celé okno.

thetruth
hodnocení

4x

Já se zeptám jako problematiky neznalý - a k čemu samolepka na zadním okně je? K parkování neopravňuje, na to musí být dle dohledání parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením, který se dává typicky pod čelní okno. Jako upozornění pro ostatní řidiče typu Začátečník či Dítě v autě?

Máte pravdu, mě to přijde jako zbytečné . A když už to někdo mermomocí chce, nechápu, proč to nenalepí na plech, místo skla.

km
Osobne si myslim, ze pouze a presne z toho duvodu.

id
hodnocení

4x
@ladus, prosím, můžete sdělit na co samolepku máte na autě? Co to má za význam? Žádné výhody vám z toho neplynou. Sama mám ZTP schovanou v kastlíku auta a vyndávám pouze když jedu já. Kdybych jí nechala trvale za sklem, vybledne, bude nečitelná a mění ji po 10 letech.

hodnocení

2x

Na minulém autě jsem měl na zadním okně v pravém dolním rohu klubovou nálepku průměru >15 cm. Auto za 11 let mého vlastnictví prošlo bez problémů kontrolou 5x. Ale už je to 6 let, možná se od té doby něco změnilo *zmateny*.

Oznaceni invalidy na zadnim skle auta
daniela1

Já mám na současném autě podobnou samolepku, i když tedy určitě menší, na stejném místě na zadním skle taky a nikdy problém nebyl, tak nevím. :)

id
A k čemu samolepka slouží? Fakt nevím.
asd1

Změnilo se právě to focení = technikovi už neprojde tvrzení že v době kontroly tam nic nebxylo ;)

daniela1

asd1, potom netuším, co bylo na TK foceno ;)

id třeba k přislušnosti k danému autoklubu? Mám takhle dvě samolepky-citroen.klub a peugeot.club byť na jiných místech!

Jako byly samolepky "Poradte.cz"

id
Chápu samolepky klubů..., myslela jsem že máte stejnou samolepku jako tazatelka OZP. Ani nevím jak vypadá, neviděla jsem ji nikdy a nevím k čemu slouží.

hodnocení

0x
Od koho jste se tohle dozvěděla? Kdo vám nakukal,že to tam nesmí být? Já myslím,že je to hloupost..Zatím nic nesundavejte..

Je to tak. Můj předchozí služebák byla Ovce v kombíku, firma nechala zalepit okna krom předních dveří a, pochopitelně, čelního reklamními polepy. Aby diskriminovaní neviděli dovnitř a nezjistili, že je auto plný vercajku. Naštěstí to nechali udělat profíkům, ti ty polepy udělali z dírkované fólie, tzn ven jsem viděl i vnitřním zrcátkem. A na STK první co bylo, hledali homologační značku těch fólií a pak chtěli ještě kartičku od té firmy, co to lepila. Měl jsem, nebyl problém.

Zkuste si počíst

testyojetin.cz/...

hodnocení

0x

ladus, máte špatné informace. Tak to určitě není.

doplněno 05.05.25 17:46:

Dejte foto, co tam máte nalepeno.

Aha? A můžete uvést nějakou konkrétní ..dobrou informaci´´ - ideálně s odkazem na zákon atd...

Vaše informace a příklad je přeci dobrý.

asd1

Tvrdíš že ladus má špatné informace, tedy že nálepka je OK, tak bys svoje tvrzení měl doložit..

Pokud vim, tak úprava zasklení musí být schválená, mít štítek + doklad o odborné montáži. Nejen celoplošný folie, ale i nápisy, samolepky atd.

Viz metodika kontroly zasklení

ad1, nebo je třeba doložit od jiného, že ta jeho nálepka je protiprávní, že není homologovaná.

Páč jsou samolepky určené pro vozidla invalidů.

Viz jiní poradci, jiná vozidla nemají problém na STK.

Na vozidla lze montovat pouze takové fólie (protisluneční, bezpečností, nebo reklamní), které jsou schváleny k instalaci na skla vozidel.

Je označení invalidního vozidla zakázáno v tomto předpisu? Je to snad fólie protisluneční, bezpečností, nebo reklamní:

Co se v předpisu píše o samolepkách?

hodnocení

0x
Nezdá se mi, že by byl na netu problém tuto samolepku sehnat. Když vás donutí ji sundat, tak ji aspoň můžete umístit v souladu se zákonem. Je vůbec utázkou, zda na autě smí toto označení trvale být, pokud jej postižená osoba zrovna neřídí, nebo není převážena, tedy třeba případ, když by vám TK vyřizoval servis. Ty cedulky se prodávají i magnetické, tedy sejmutelné.

mnd®
hodnocení

0x

® milancukrar : Špatná odpověď *smich* *pivo* .

dnes 19:16

Jako byly samolepky "Poradte.cz"

Dostal jsem nový služební auto a tak už zůstala jako památka ,,nová,, nepoužitá.Už ale nevím kolik jí je vlastně let.

PS: nechtělo to vzít jako ,,přidat komentář,, :(

Oznaceni invalidy na zadnim skle auta #2

*pivo*, když jedu kolem Vás, tak řídím a nejde to. Jedine sledké ovocné, nebo PITO. Tyto samolepky jsem měl jak na služebáku, tak i škodovkách.

Přeji hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]