Ahoj, jaká může pravděpodobná příčina, když se po cca 20tkm na jedné straně obě destičky sjely na plech? Ručka se vrací krásně, pistek by snad taky váznout neměl, vždycky pod prachovky přidávám trochu silikonový vazelíny. Napadá mě jen zarostlá hadička, brzdovka je tam neznámého stáří... Díky
Tak ocividne to pribrzduje. Stejne Vam nezbyde nic jineho, nez to rozebrat, vyndat pistek a zkontrolovat jak vypada a jak chodi. Pokud bude vse OK a po slozeni se bude kolo stale zahrivat, tak zbyva ta hadicka. Stari brzdovky si troufnu tvrdit, ze nema na pribrzdovani zadny vliv.
doplněno 27.04.25 10:23:
Ano, ale hadicka je toho uz nasledek, s novou hadickou to bude dalsi desitky let fungovat i se starou brzdovkou. Obecne pokud je OK mechanismus rucky, tak se na trmenu samotnem nema co pokazit. Otazka je, v jakem stavu bude pistek. Gumicky asi stejne komplet vymenite, kdyz do toho polezete. Komplet trmen je za 900,- samotny pistek+gumicky do 250,-. Zda se Vam v tom chce hrabat, kdyz to ani neni Vase, nebo date komplet novy trmen musite vedet Vy.
Stáří brzdovky právě vliv má, stará narušuje gumové části a hadička dokáže zevnitř nabobtnat a pak funguje jako jednocestný ventil - brzdovka sice tlakem proleze k pístu a vytlačí ho, zabrzdí, ale už neteče zpátky, pistek ji svojí silou neprotlaci zpět. V tom zadním třmenu není jen pistek, je tam i šroubovice ručky. Jde mi o konkrétní zkušenosti v případě zadních třmenů, proto se ptám. Jestli to na cenu rozebirat, nebo mám čekat uvnitř něco neopravitelnýho a skončí to výměnou třmenu, jestli rovnou koupit třmen a hadičku... Auto má najeto půl mega a není moje, ale nejsem měnič, co jde, to opravuju bez výměny.
No jo, vida, ten měřák vlastně někde nám, taková krabička s ledkama. Já bych to pribrzdovani citil, ale důchodce, co s tím jezdí, evidentně ne A diesel by jel i se zataženou ručkou
@bery: Tim bych si nebyl tak jisty. Pokud desky vydrzely 20tkm, tak to nijak brutalne pribrzdovat nebude a krome teploty po jizde, nebo tocenim kola na heveru se to nemusi nijak vyrazne projevit. Navic pokud se to zhorsovalo postupne, tak ani na dynamice auta to clovek kolikrat nepozna (tim spise je-li to TDi)...
Pochopil jsem , že nebyla myšlena moje maličkost,ale auto s pohonema na naftici , ropák !
Ale s tímto mám taky zkušenosti byť na jiné značce ale nikdy jsem na toto nepřišel proč se děje.stalo se , že na jedné straně (více méně předek-hydrocitroenkde není posilovač ale brzdipedál vlastně jen přepouští tlak od čerpadla na brzdy, od doby DéSy až do xantie a XM včetně, C5 už má klasické brzdy.) po výměně se začala sjíždět víc jedna destička jedné strany, přičemž vše bylo OK-pístek chodil dobře, uložení destiček očistěné, máznuté Cu pastou, chodili dobře. Ale po další výměně to začalo dělat pro změnu na druhé straně, a vždy vnitřní deska!
Tady právě plovoucí třmen chodí pěkně, čepy jsem čistil a mazal, třmeny taky, desky jsou volně, jen se obě stejně sjely na plech, na druhý straně jsou skoro celý.
Ručka se vrací hladce, po tý jsem po zkušenostech z oktávky šel hned. Spíš nevím, jestli se v tom třmenu, v tom samostavo/ruckovym mechanismu, může něco mechanicky ochodit, že by to bránilo pístku k úplnému vracení.
Tak dnes jsem vyměnil destičky. Na zdravé straně šel pistek pripravkem zasroubovat samozřejmě snadno, na té se sjetymi deskami s ním nešlo otočit ani velkou silou, jen o pár stupňů tam a zpět pomocí páky. Vyšlápnutím kapalinou pístek hravě vypadl, povrch bez poškození, jen jsem ho očistil v ruce jemným smirkem a leštící plastovou houbou, a hlavně všechno pořádně vyfoukal ze trmenu i pístku, s důrazem na šroubovici, tu oak maznul silikonovou vazelínou a samozřejmě s ni naplnil znova i gumovou předkožku. Poté tam šel zatočit už taky hladce a zdá se, že obě strany chodí stejně. Hadičku jsem nekoumal, ale při odvzdušňovani podtlakem kompresorku tamtudy kapalina valila tak, že jsem vepredu nestíhal dolévat nádobku v domnění, že je potřeba doplnit a ono to byla sysifovska práce, protože vzadu to proudem valilo do flašky (a z ní omylem až do kompresoru, protože byla hned plná. Ty vratné pružiny ručky tam už byly (rok 2006, tak jestli už od výroby?). Nechápu, proč to udělalo. A doufám, že neudělá znova.
Třmeny to dělají. Zvláště, když jsou dlouho sjeté desky a tím pádem dlouho moc vyjeté pístky. Sůl, voda, atd... dělá svoje. Na to jsou bubny odolnější. Ale kotouče brzdí výrazně lépe.
MR2006... je to možné, že už z výroby. Zvláště Fabia byla ve vývoji daleko dál před Octaviema.
No, povedlo... Jiná možnost ani moc nebyla Ale stejně z toho nemám dobrej pocit, když jsem mu v tom autě měnil před cca 20tkm komplet desky a kotouče, taky to všechno chodilo hezky. Chápu, že s deskama na plech se ten samostavnej závit mohl snad už nějak kousnout na poslední půlce závitu (až na to, že s pistkem nešlo otočit na žádnou stranu, to mi hlava nebere), ale to mi pořád nevysvětluje, proč se to vůbec stalo, že se ta jedna strana sjela 5x rychlejc (upozornil na to piskot broušených nýtů od pruzinek obě desky měly poslední 1mm obložení. Snad jedině, že se do toho závitu dostalo nějaký zrnko rzi, kovu nebo bůhví čeho a to narušilo jeho funkci coby samostavu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.