Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

M+S u kol v TP

Od: framir® odpovědí: 38 změna:
Ahoj, prosím o váš názor, v techničáku mám napsáno 205/55R16 91V ale i 205/55R16 M+S 94V, myslíte že musím tedy mít zimáky s hmotnostním indexem 94? Nebo je to jedno? Díky

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Prijde mi to jako chybny zapis. Pokud je to zapsane jako dva radky, jeden rozmer s druhym vubec nesouvisi. 205/55R16 91V nez dalsiho upresneni znamena, ze tam lze mit jakekoliv (letni i zimni) gumy takoveho rozmeru. Pokud je to na jednom radku s lomitkem, pak to teprve znamena do tu vetsina lidi vyvozuje, prestoze to nedava logiku.

hodnocení

0x
Asi tu zase dostanu céres..Ale označení M+S už v dnešní době-respektive od loňska neplatí..Respektive bez symbolu vločky a horského štítu nic neznamená..Do cca loňska to označovalo ZIMNÍ GUMU! Teď už ten nápis bez symbolu vločky v piktogramu horského štítu neznamená nic..Ale třeba nám to tady někdo vysvětlí přesněji..
asd1

Ovšem to nic nemění na tom, že gumu označenou M+S musí mít s indexem 94V

jen pokud ta guma nemá i 3PMS a vločku, tak to neni zimní guma

Asd1 ..Moc ti nerozumím..Pokud se bude držet starých pravidel dle TP,tak samozřejmě musí dodržet rychlostní a váhový index.Řešíme tady to označení M+S.. S tímto mám momentálně problém já! Koupil jsem v roce 2023 pěkné terenní gumy s označením M+S,což v tom roce stačilo, aby je uznali jako Zimní . Teď to nestačí a musím dle nové legislativy koupit další, které mají tu vločku a štít! Asi píšu opět houna,ale tazatel řeší stejný problém. Možná se pletu..snad nám to upřesní.Když čtu jeho dotaz opakovaně, tak řeší index..ten musí samozřejmě dodržet..
asd1

91V může mít na letní nebo na gumě bez označení M+S

Pokud na gumě bude označení M+S tak musí mít index 94V

Jestli tam budou i vločky na to nemá vliv, to má vliv jestli to splní předpis pro zimní gumu nebo ne. Ale pokud vim, tak všechny gumy označený horama a vločkou mají i M+S, takže index 94V musí mít pro všechny zimní gumy.

Jasný..Ale když čtu jeho dotaz x krát, tak řeší spíš index.Já tam hodil ještě něco navíc..Zkus to přelouskat..;)

Označení M+S samozřejmě platí, symbol vločky a 3PMSF české zákony neznají.

hodnocení

Ano řeším váhový index protože v jiném parametru se guma neliší a protože mi to nedává smysl proč bych na zimu musel mít vyšší váhový index, Třeba to někdo vysvětlí. A kdyby to bylo tak že MS od loňska neplatí tak proč by to psali v techničáku letos vyrobeného auta.
Teď už dotaz chápu víc..Taky nerozumím, proč zimní guma by měla mít vyšší váhový index než letní..
k2

Predpokladal bych vyssi hmotnostni index=tuzsi bocnice pneu kvuli pripadnemu uziti snehovych retezu, se kterymi vyrobce u letnich pneu nepocita. Pokud retezy nemate a pouzivat je nebudete, tak je otazkou, zda se na to nevykaslat. Nejsem si ale jisty, jak je to s pripadnym postihem. Pokud jen pokuta, tak v pohode, body ci zakaz rizeni by byly horsi. Pak taky nevim, jak mimo CR.

asd1

Vyšší indexy mívaj hlavně tvrdší směs která se v rychlosti zahřívá míň..

V Itálii by to bylo za raketu, tam s gumama začalí šílet... *ua*

hodnocení

Na tento rozměr sněhové řetězy nejdou

hodnocení

Díky tomu vyššímu indexu bude mnou vybraná guma cca o 1000 Kč dražší a to už je celkem značný rozdíl A hlavně mi to přijde zbytečné
asd1

Tam bude vyšší index = tvrdší směs a ta zimní s vyšším indexem bude "míň žužlavá"

Jedno to určitě neni.

Nižší index než předepsaný = technicky nezpůsobilé vozidlo, tam neni moc co řešit. Auto je třeba vybírat i s ohledem na to jaký to má kola. Holt gorila chce víc banánů než orangutan, mám gorilu tak musim mít i na banány po bednách...

No jo, ale zákonem je povoleno alespoň u nás , v česku, tedy pokud nepřišla změna, mít zimní s indexem o stupeň nižžším než je v ORV-TP. Takže ten zápis nedává smysl.

Jinak myslím, že zapomněl při vypisování dokladu napsat nezi rozmry slůvko NEBO

k2

@asd1: Opravdu? Na zaklade ceho? 341/2002 Sb. resi (ohledne pneu) "pouze" hloubku dezenu, trhliny a poskozeni a ruzne rozmery pneu na naprave.

Není to "o jeden stupeň", ale libovolně.

Příloha č. 7 k vyhlášce č. 153/2023 Sb., písm. E), odst. 2.

Vyhláška 341/2002 byla před lety nahrazena vyhláškou 341/2014 a ta touto výše uvedenou.

hodnocení

Nižší můžeš mít pouze rychlostní index ale váhový ne.

hodnocení

0x

A prozradíte co to je za vůz? Já si myslím že se někdo sekl s číslem nebo písmenkem.Dělal jsem (hodně dávno) v pneuservisu a nepamatuju na takový případ.Jako užší,s vyšším rychlostním... ale obě stejné?

hodnocení

Je to škoda scala je zajímavé že tam jsou vypsané rozměry od 18po :16 ale pak tam jsou ještě extra rozměry s tím MS Ale s tím MS tam jsou jen ty 16ky

udělejte sken techničáku, kde jsou uvedeny všechny alternativy...

aktualizováno,

udělejte sken techničáku, kde jsou uvedeny všechny alternativy

hodnocení

povolené rozměry kol
205/45 R18 90V 7,0JX18 ET39
205/50 R17 89V 6,5JX17 ET40
205/55 R16 91V 6,0JX16 ET40
205/55 R16 91V 6,0JX16 ET38
195/60 R16 89H M+S 6,0JX16 ET35
205/55 R16 94V M+S 6,0JX16 ET40
205/55 R16 94V M+S 6,0JX16 ET38
re4zon
A kdyby tu tohle bylo od zacatku, tak se nemusi spekulovat nad kravinama. Proste to znamena, ze to takhle nekdo nechal zapsat a logiku nikdo nezkoumal. 205/55 R16 ET 38/40 muzou byt letni i zimni.

re4zon,

Souhlas "A kdyby tu tohle bylo od zacatku, tak se nemusi spekulovat nad kravinama"

proto jsem několikrát žádal o scen techničáku, páč mi to bylo divné.

Teď to je již jasné.

hodnocení

Mě to tedy moc jasné stále není co to M+S? A ten rozdílný hmotnostní index? Když vám to tedy je jasné tak jestli můžete prosím vysvětlit děkuji

Někdo rozhodl, že na Vašem vozidle můžete mít vypsané pneumatiky a disky.

Jaké máte teď rozměr letních kol a plášťů?

hodnocení

205/55r16 91V 6j et38

Na zimu tyto pláště, "205/55 R16 94V M+S 6,0JX16 ET38", nebo ceká kola dle zápisu.

Neřešte proč je uvedeno 94V, nebo 91V.

hodnocení

Na základě čeho mi radíte tyto pneumatiky? Proč bych si nemohl na zimu nazout 205/55R16 91V?
re4zon
Uz jsem jasne napsal, ze muzete. Nekdo proste vymyslel, ze tam zapise i zimni s vyssim indexem a ze je to podmnozina jineho zapisu neresil. Naprosto normalni, lidi nemysli, pokud nemusi.
hodnocení

Nezlobte se na mě ale že vy jste to řekl že můžu Pro mě není dostatečně důvěryhodna informace, mohl byste to podložit nějakým relevantním tvrzením že mi zápis s M+S nenařizuje tyto pneumatiky použít pro zimní provoz?
re4zon
"relevantni tvrzeni" znamena co? Zapis kol a pneu na jednom radku oznacuje, jake parametry musi pneu a disk splnovat, aby ho slo legalne pouzit. Co je napsano o radek niz je jiny rozmer a cte se samostatne. Tak si bud zajedte na stk, zaplatte technikovi za jeho cas a posouzeni, nebo si vzneste dotaz na ministerstvo dopravy, pripadne si hledejte v predpisech neco, co tam nenajdete.
hodnocení

To je samozřejmě taky možnost Ale když už tato stránka existuje tak člověk jsem jde s dotazem a myslí si že tady bude někdo kdo to dokáže vysvětlit, o nic jiného nejde. Každý má právo na názor a buď tomu budu věřit a nebo nebudu. Každopádně děkuju za názory.

asd1
Můžeš použít obě verze.
Když nevěříš radam tady, tak si to holt musíš ověřit prokazatelnym dotazem na MD apod.
hodnocení

To není o tom že bych nevěřil ale zajímá mě proč tomu tak je.
asd1
Protože obě verze máš zapsaný v technicaku.
re4zon
Je to tak protoze mezi jednotlivymi zapisy je NEBO. A protoze se vozidlo homologuje presne s tim, s cim se pristavi ke zkouskam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]