Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíly mezi oleji typu UTTO 10W-30

Od: bery® odpovědí: 10 změna:

Tentokrát zdravím místní tribotechniky :)

V předmětu je vlastně celý dotaz... Musím vyměnit olej ve starším profi rideru Husqvana, čtykolka, plně hydraulické. Co tam bylo od výroby netuším, dosavadní/dolévaná náplň si podle dávného štítku pamatuju Mogul HV46, aktuálně po nouzovém dolití UTTO 10W-30 se kapající hydropohon citelně ztišil oproti několik let trvajícímu projevu. Přesná specifikace předepsaného oleje je asi tajná, ale při dotazu v zastoupení Husqvarny vnucují ve svém balení "transmision oil 10w-30" za 17 stovek/4L. Což je cena, za kterou se dá koupit 20L noname UTTO 10w-30.

Tedy, je utto 10w-30 bez ohledu na "značku" všechno cca jedno a to samý, nebo se to nějak významně dělí a odlišuje?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

10W30 je jen viskozní norma. Co další normy? Každý výrobce stanovuje jaký olej pro motor, převodovku... použít. Pokud onen olej splňuje i další normy (hlavně pak ON) pak jej klidně použijte

asd1
hodnocení

0x

Vyžádej si od nich požadovanou specifikaci oleje, když se budou cukat tak přes ČOI..

Našel jsem k němu na Amazonu specifikaci API SJ, což je primitivní olej a prakticky všechny na trhu to splní nebo překročí.. Pokud je to pravda, tak klasika, primitivní olej vydávaný za špičkový speciál a těžce předražený za nápis na piksle...

Obecně olej pro motory se společnou náplní motor + převodovka... (= motorky), běžná cena ca dvě stovky za litr..

hodnocení

Tohle je do hydropohonu, do motoru se odjakživa leje Paramo 10w-40 API SL :) (3valcovy litrový diesel), takže olej kategorie stou (použitelný i do motoru) naštěstí řešit nemusím. Právě při cenách čehokoli origo na Husqvarna si myslím, že ten jejich "transmumision oil" olej pravděpodobně bude splňovat totéž, co olej z Aukra za pětinu ceny, stejně jako v autorizaku u auta. Ten olej ma kdyztak ean 7392930306943, ale nic jsem k němu nenašel, akorát ho vídám razenej i mezi motorovýma olejema :) U svýho starýho rideru Honda s neznámou historií jsem do hydropohonu po vypuštění bláta dal motorový Paramo:) Tam taky podle návodu patřil jedině tajnej drahej original .
asd1

Použili pro hydropohon vhodnej olej a ten pro motorky se tam hodil ;)

To máš jak speciální vazelíny do převodu křoviňáku, taky naprosto běžná vazelína (vhodná pro převod) jen přebalená do tubiček. Hádej kolik takhle vydělaj na jednom barelu...

asd1

pro ean 7392930306943 to hází specifikace:

ACEA A3 (B4) / API GL-1&4 / API SM

Olej 10W-30 1l Hu/...

ovšem maj tam trochu chaos:

Olej 10W-30 1l Husqvarna převodovky Rider AWD

a v textu: Speciální olej 10W-50 1l

hodnocení

Zrovna ta vazelína do úhlovýho převodu úplně obyčejná není, ale je fakt, že ty tubičky jsou cenově úplně mimo. Já tam dávám, stejně tak do plotostrihů, teď nevím z hlavy označení, ale něco od Parama, co mi kdysi na dotaz doporučil odborník přímo od nich jako takový použitelný ekonomický minimum, co to nějak namaže, není to třeba obyčejná LV2-3 :) Možná je to označení LA2. Kyblík 8 kilo asi za 12 stovek. A za skoro 15 let používání v zahradnický firmě jsem tam u křovinaku měnil 1 nebo 2 "bezzubý" převody, ale bůhví,jestli to neočesali trojzubcem. Jiných věcí se tam za tu dobu vysralo daleko víc:) Na druhou stranu je pravda, že mažu hodně svědomitě a i přesto v těch převodech je vazelína hned šedivá od kovovyho otěru. Ale správně do toho snad patří vazelína z molybdenem, v tý origo tubě je tmavá, nejbliž a za rozumnou cenu k tomu asi má "kloubní" vazelína do poloos.

hodnocení

0x

Je to hydraulický olej a tu vám ponúka alternatívy iných značiek toho vášho UTTO 10W-30.

motorove-oleje.eu/...

hodnocení

To už se cenou blíží těm polským olejům na Allegru, třeba od Orlenu. A ty specifikace rakhle od oka vypadají taky podobně. Jen husqvarni specifikaci jsem nenašel vůbec u žádného, tak mám dojem, že důvodem bude buď šílená cena pro její uvádění, nebo že prostě žádná taková ani neexistuje. A v návodu k mašině jsem myslím zahlédl jen zmínku, že používat kvalitní olej, teď nevím, jestli tam bylo psáno hydraulický nebo převodový.

hodnocení

0x
Ja když potřeboval olej do hydropohonu zahradního traktoru zašel sem na servis stihlu tam mi tenhle uto olej prodali přímo ze sudu jako rozlejvanej traktor jede jak má vic sem neřešil

hodnocení

Zatím jsem olej pořád nekoupil :) Totiž furt váham, jestli pro hydropohon je fakt vhodnější utto, nebo VG46, kde vyzdvihují protioderove vlastnosti a přímo vhodnost pro hydropohony. Ci tedy vybrat, je vhodnější utto olej splňující GL4, nebo hm vg 46?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]