Pokud vidím podle tapce Fabii 1 elegance, tak tam jsou kolíčky přežitkem. U Fabie Classic z holou výbavou i když s centrálem nebo Junior bez centrálu se jen pomocí kolíčků dá uzamknout zevnitř auto jejich zatlačením.
Odemknutí se provádí zatažením za vnitřní kliku dveří, kdy po prvním zátahu kolíček vyskočí a sruhým zatažením se dveře otevřou (u Favorita a Felicie se kolíčkem odemykalo i zamykalo, u Fabie se jen kolíčkem zamyká)
U Výbav Comfort a Elegance je i kolíček na Fabii1 nadbytečný, protože centrální odemykání a zamykání se ovládá kolébkovým vypínačem na madle dveří řidiče.
Po roce 2005 jsou dokonce na zadních dveřích u Fabie 1 kolíčky zrušeny a tapec nemá ani díru.
U Fabie 2 a Roomster nejsou kolíčky ani u předních dveří.
Dřív se tím zamykaly (a u některých modelů i odemykaly, např. Favorit, Felicia) jednotlivé dveře. Od dob co je standardem centrální zamykání se to do aut už snad ani nedává. Třeba zadní dveře u Favorita či Felicie bez centrálu jinak než tímto odemknout a zamknout nešly. U Š120 se tím zamykaly, ale odemykaly vnitřní klikou
Pro pamětníky... V jednom z mých dřívějších aut, bohužel už nepamatuji v kterém, ta táhla (kolíčky) i při zamčených dveřích dost vyčnívala z otvorů. Stačil delší kousek provázku či silonu, v prostředku očko, silou trochu odtáhnout horní roh dveří a protáhnout vnitřkem jeden konec k zrcátku, druhý k zámku. Šikovně popotahováním navléci očko na kolíček, dotáhnout očko fest za oba konce a potom kolíček tahem nahoru vytáhnout někdy chvíli trvalo. Párkrát jsem tak otevřel zabouchnuté dveře s klíčemi v zapalování. Ovšem dveře jiného nešťastníka.. Na vlastní jsem si pak koupil a namontoval v té době oblíbené "velbloudí hrby", teda krytku kolíčku, která ho obklopila v zastrčené poloze a znemožnila navlečení provázku. Pokud je na obrázku tazatele to táhlo v zamčené poloze, výše popsanou manipulaci dokonce ulehčí ta byť nehluboká drážka pod vrchem.
Asi myslíš favorita, tam ty kolíčky měly tvar houby a dveře pružný, takže kdo to měl trochu nacvičený, odemkl auto do minuty. Když takhle jednou někdo odemkl i moje, ty houbičky jsem ve vrtačce obral naopak lehce do kónusu, aby šly trochu blbě i rukou.
bear
Já když někam odcházel na dýl, tak jsem houbičky posbíral a hodil do popelníku
1. Pouhým pohledem zvenku poznám, že je auto skutečně zamknuté.
2. Tím čudlíkem lze zamknout, aniž by se aktivoval alarm (teda u mého auta, u jiného nevím ). Toho využívám třeba když chci v autě přespat, nebo parkuju na místě, kde mi alarm dokáže spustit i okolo projíždějící kamion.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.