Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadná spojka?

Od: jarmil odpovědí: 9 změna:
Čauec, mám golfika 1.6tdi nějakých 200 tisíc na hrbu.
Včera sem s ním po radši době jel, jinak s ním jezdí přítelkyně.
Přišlo mi, ze je spojka před smrtí, rozjíždět jsem se jak na první jízdě v autoskole*smich* nešlo se pomalu a klidně rozjet, celé auto cukalo. Na jedničku i při řazení dvojky. Když sem přidal víc otáček při pouštění spojky, bylo to lepší. Přítelkyni se teda taky zdálo, že to cuka při rozjezdu, ale myslela si, že za to může ona.
Už jsem přemýšlel, kam do servisu a jestli vůbec těch 200km dojedu.
Dneska jsem s autem jel a cukani nikde, jak za mlada. Klidný rozjezd bez plynu, i na dvojku. Tak je mi to trochu záhada, co se stalo.*zmateny* Měl by někdo nějaké vysvětlení? V příplatkové výbavě samooprava nebyla.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

0x

To bude nohama a nebo motorem. Spojku bych do toho netahal.

jarmil
hodnocení

Jakože jeden den neumím řadit a další uz to zase umím?*smich* pokud už byla spojka puštěná, tak nic necukalo.jenom ve chvíli kdy spojka zabirala. Motor normálně táhl bez problémů.
mathew

Kdyby to byla spojka tak by klouzala, ale necukala. Ale když to už zase funguje tak bych to neřešil a počkal až bude jasnější co tomu je.

hodnocení

0x

Na zkoušku spojky pořádně zatáhni ruční brzdu, zařaď 5 nebo 4 a pomalu pouštěj spojku, nepřidávej plyn.

Když motor zadusíš, tak je spojka ještě OK. Když dokážeš pustit spojku a motor poběží dále, tak je spojka špatná.

Takhle se to dá aspoň laicky vyzkoušet.

Takhle bych to netejral..Stačí jet do kopce na vyšší kvalt a nepodřadit..Efekt bude stejný..spojka by klouzala..Ale když řeší cukání,tak by to mohl být spíš přítlačák anebo sekající se vypínání-ovládání spojky..Jednou se mi stalo,že praskla páka-vidlička od spojkového ložiska..Taky to pak prokluzovalo jen sporadicky..přišel jsem na to,až když byla zbytečně koupená nová sada spojky
Taky může být narezle drazkovani, nebo už i vymackane
jarmil
Auto chcipne ikdyz se zkusím rozjet bez plynu na 3 nebo 4, ani netřeba mít rucku zatahlou...
Stačí zkusit ostrým rozjezdem. V případě jedničky jestli hrabnou kola a nebo jen klouzne spojka. Na vyšší stupně jestli motor při pokusu o marný rychlý rozjezd i přes plný plyn chcípne, nebo bude spojka prokluzovat.
Osobně vždycky, když mám pocit, že se mi spojka nějak úplně nezdá, jednoduše za jízdy při středních otáčkách a plným plynu bleskově prošlápnu a pustím pedál spojky- otáčky musí kopírovat bez prodlevy jeho pohyb, vyskočit a s trhnutím hned zase spadnout, nesmí se snižovat se zpožděním (prokluz spojky).

fik
hodnocení

0x
U Peugeotu 206 mi začala klouzat spojka ve větší zátěži. Než jsem se s tím dostal do servisu, přestalo to samo (pár set km). Mechanik mi říkal, že někdy se ve spojce uštípne kousek lamely, přes něj pak spojka nedoléhá celou plochou a klouže. Jakmile se ten kousek provozem obrousí, spojka začne zase fungovat normálně. A je pravda, že až do konce fungovala a to dokonce i v situaci kdy se vysypala převodovka a jelo to jen od 3st výš... i v tomto stavu to minimálně 200km ještě spojkovalo a že dostávala za uši při rozjezdech. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]