Nejste přihlášen/a.
2x
0x
Nová auta se přepravují na autopřepravníku ať už vlakem, tak na kamionu či nákladních autech s plošinou. To je to, proč mají auta nájezdy do 10km. Jestli někdo přejel z pobočky do pobočky po vlastní ose, tak najel těch 70km. Ušetřili za přepravu.
Vpořádku to není, ale já osobně bych toto neřešil, pokud během přepravy na autě není jediná vada.
0x
Důvod myslím právě že je. RZ je přidělena přímo pro nového majitele. Nedějí RZtu od dealera. Taky si může díky tomu vybrat vlastní na přání, atd...
Pojistka se sjedná na převozku. Nebo ne? Auto se přece na převozkách dá převážet i ze zahraničí. Nebo ne?
Manipulační značky jsou běžná věc a snad každý autosalon je má.
spzsluzby.cz/...
portal.gov.cz/...
prepisy-vozidel.cz/...
Ano, pojistit lze. Ale není potřeba. Přepravce má poj. odpovědnost.
užívat tabulky s přidělenými zvl. značkami pouze za účelem manipulačního provozu
vést záznam o každé provedené jízdě v knize jízd
používat při manipulačním provozu pouze silniční vozidlo, které opatřili tabulkou s přidělenou zvláštní registrační značkou
vybavit před zahájením jízdy silniční vozidlo dokladem osvědčujícím přidělení zvláštní registrační značky a knihou jízd se záznamem o prováděné jízdě
mít po celou dobu trvání manipulačního provozu sjednáno pojištění odpovědnosti za škody způsobené při tomto provozu.
Ale zkušenost nemám...
Kniha jízd se nevede pro VOZIDLO (tedy kolik vozidel, tolik knih jízd), ale k REGISTRAČNÍ ZNAČCE (tedy jedna RZ = jedna kniha jízd).
Vezmu si RZ, přicucnu na auto, naskenuju do apky QR, klepnu na číslo RZ (pokud máme více), jedu. V el. knize jízd je moje jméno, datum a čas, vozidlo dle QR (VIN), Km, trasa. Pokud trasování vypnu, ťuknu jen odkud+kam, km.
Při kontrole předložím info v apce, pokud nestačí, jsem schopen vytisknout na pět kliků historii jízd s jednou RZ třeba pro sto posledních jízd nebo pro sto posledních aut.
Na rozdíl od zelených převozek jsou tyto značky přenosné. Prodejci a výrobci je proto sundávají a umisťují na další vůz. K tomu si vedou vlastní evidenci. Plechové registrační značky navíc vyžadují vést řádně plněnou knihu jízd s těmito údaji:
jméno a příjmení řidiče,
předpokládaná doba jízdy,
vyznačení trasy, kterou automobil pojede.
Tak pokud je to tak tak je to super, ty značky jsou majetek servisu či dopravce.
Co v tom vidíte za problém? Značka je plechová a samozřejmě se přendavá. Nové vozy nemají plastové rámečky na RZ. I když je později mají, manipulační RZ se do nich nedává. Jestli jste někdy vyndaval RZ z plastového držáku tak víte, že ten držák po prvním použití už nevypadá jako nový (čest výjimkám).
Tabulky jsou většinou salónu, protože dopravci jsou často PL, SK, RO atd. a ti je namají.
Proč by autosalon (a autobazar) neměli potřebovat manipulační značky? Jak by se dělaly zkušební jízdy s klienty?
Dopravci jsou min. z 50 % firmy z Polska, Slovenska, Rumunska, Maďarska atd. Ti samozřejmě CZ manipulační značky nemají. Musí je mít salón. Stejně Češi běžně vykládají v D, B, AT, SK, H, F atd. a nemají značky každé země. Ty CZ RZ tam nelze použít.
Ovšem nevykládej si to tak, že se to dodržuje na 100 %. Pokud je to opravdu cesta jen v ulici nebo z ulice do ulice, žádný značky se neřeší. Ale auta se skenují, to je součást přejímky tak jako tak.
Podle předpisů by se stejně nemělo manipulovat s jakýmkoliv nákladem na komunikaci. Ale na složení soupravy je potřeba volný plac v délce tak 27 - 30 metrů. To má málokdo. A plac na otočení nemá skoro nikdo.
.
Pojem "kabotáž" znáš? Přijet může dopravce, který ten kšeft vezme. Je jedno, kde firma sídlí.
0x
Nevím jak je to teď, kdysi jsem jel stopem ze středních Čech do Brna, svezlo mne auto, řídila ho nějaká paní, z konverzace co vedla se spolujezdkyní jsem dospěl k názoru, že je to nové auto a vezou ho do nějaké Mototechny. Zkusil ses na ten nájezd zeptat v tom autosalonu co jsi to auto koupil?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.