Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký ŘP na vozík?

Od: ladislavv odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jaký potřebuju řidičský průkaz pro tažení vozíku, který jsem si koupil.

Mám auto s provozní hmotností 2660 kg a největší technický přípustnou 3170 kg. Maximální váha bržděného vozíku může být 2250 kg.

Vozík má celkovou maximální hmotnost 2500 kg a užitnou 1930 kg.

Aktuálně mám oprávnění na AM, B1 a B. Děkuji za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Bezpodminečně B+E a vozík nesmíš nikdy naložit na jeho maximálku 2500kg, protože tě limituje auto na těch 2250kg

doplněno 15.04.25 13:29:

Z legislativy takový vozík nesmíš táhnout bez Ečka ani prázdný. Pozor na to.

hodnocení

1x

B+E.

i řidiči z povolání, neznají předpisy.

Jaký ŘP na vozík?

jm
hodnocení

0x
Nedávno mi soused řidič z povolání tvrdil že bržděný vozík nemůže řídit běžný smrtelník s béčkem. A když to googlím tak zase vidím totoCelková hmotnost auta + celková hmotnost přívěsu ≤ 3500 kg (nebo 3500 + 750)
Takže dostupných informací bych viděl logické že 750 kg je maximální váha vozíku s nákladem nebržděného ale s béčkem můžu klidně jezdit s brzděným vozíkem pokud celková váha soupravy nebude větší než 3500 kg.
bear

To právě že nesmí, protože vozíky na takové váhy už jsou dosti veliké a jako Bčkař musí kalkulovat s maximálními vahami. Ne okamžitými. Bčkaři nejsou kamiony, aby je PČR vážila, takže ve vyhlášce je zakotveno maximální váhy a ty si Bčkař musí spočítat a tazatel je Bčkař, který se do maximálek vůbec nevejde.

bear

Vyjímkou jsou trošku obytné přívěsy, protože ty nemají takové maximální váhy jako nákladní přívěsové valníky a autopřepravníky. Takže bržděný jako Bčkař můžeš, ale je to hrozně málo přívěsů a téměř 99% z řad obytných, aby jsi se vešel do 3500kg nebo aby jsi nepřekročil na autě váhu bržděného přívěsu z TP. Takže jako Bčkař dodržet to, co udává legislativa 3500kg a to, co povoluje tažák auta na kouli.

Ono říct si, tak si vezmu malinkou Fabii a vejdu se z velkým vozíkem do 3500kg nelze, protože ta malinká Fábie víc jak tuším 950kg bržděného tahat nesmí. A počítá se ta maximálka 950kg a většina bržděných vozíků začíná maximálkou třeba od 1400kg až do 3500kg (tříosé autopřepravníky)

taky jsem koukal že ridič skupiny B nesmí tahat ani prázdné takové ty velké vozíky na přepravu aut-že musí mít E čko...před pár měsíci byla taková zminka i s foto že policie u nás zastavila jednoho který na tom pujčeném vozíku měl jen několik fošen které si převážel na stavbu a tam psali že i prázdný nesmí tahat-nemá na to oprávnění a docela ho pěkně osolili...*sok*

Proto, když už stejně tahnu vlek s maximalkou 2t, neřeším, kolik do něj naložím, když už, tak už, kdyby mě zastavili, stejně už to nebude horší, než kdyby byl prazdnej... Na druhou stranu, osobně se s takovým vlekem cítím jistěji, než vézt plně nalozenej nebrzdenej, co táhnout smím, tdhle velký brzděný aspoň pořádně brzdí, takže je to reálně bezpečnější.
hf
Brzděný nad 750kg může i s B. Ale celková auta + celková vozíku musí být do 3500kg. Např 2100kg auto a 1300kg vozík. Stačí B skupina.
Tak jak připojil Milan ten otázek
bear

hf... tak, jak to píšu.

Obecně pro laiky, kteří se nevyznají je takové nepsané pravidlo bržděný = nesmíš. Ale jak píšeme, jde o maximální váhy a vejít se do soupravy 3500kg.

Kolegové prosím nepleťte si VÁHU (přístroj na vážení ) a HMOTNOST !

Bear, vždy, při podobné situaci mne napadne otázka, jak velkou pokutu dostane řidič, když má "E", ale přeložil přívěs přes celkovou hmotnost pro tažení, třeba Octávií. Tahal jsem vlek, který i s nákladem měl přes dvě a půl tuny, přestože to Octávie nemůže tahat.

Za kolik mi to policie dá?

bear

No v případě nehody může pojišťovna vypovědět plnění, protože souprava nebyla technicky způsobilá. Při běžné kontrole to asi řešit nebudou, pokud to není evidentní, že překračuješ hmotnost.

Pro diesel: Jo, hmotnost :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]