Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jaký potřebuju řidičský průkaz pro tažení vozíku, který jsem si koupil.
Mám auto s provozní hmotností 2660 kg a největší technický přípustnou 3170 kg. Maximální váha bržděného vozíku může být 2250 kg.
Vozík má celkovou maximální hmotnost 2500 kg a užitnou 1930 kg.
Aktuálně mám oprávnění na AM, B1 a B. Děkuji za odpovědi.
To právě že nesmí, protože vozíky na takové váhy už jsou dosti veliké a jako Bčkař musí kalkulovat s maximálními vahami. Ne okamžitými. Bčkaři nejsou kamiony, aby je PČR vážila, takže ve vyhlášce je zakotveno maximální váhy a ty si Bčkař musí spočítat a tazatel je Bčkař, který se do maximálek vůbec nevejde.
Vyjímkou jsou trošku obytné přívěsy, protože ty nemají takové maximální váhy jako nákladní přívěsové valníky a autopřepravníky. Takže bržděný jako Bčkař můžeš, ale je to hrozně málo přívěsů a téměř 99% z řad obytných, aby jsi se vešel do 3500kg nebo aby jsi nepřekročil na autě váhu bržděného přívěsu z TP. Takže jako Bčkař dodržet to, co udává legislativa 3500kg a to, co povoluje tažák auta na kouli.
Ono říct si, tak si vezmu malinkou Fabii a vejdu se z velkým vozíkem do 3500kg nelze, protože ta malinká Fábie víc jak tuším 950kg bržděného tahat nesmí. A počítá se ta maximálka 950kg a většina bržděných vozíků začíná maximálkou třeba od 1400kg až do 3500kg (tříosé autopřepravníky)
taky jsem koukal že ridič skupiny B nesmí tahat ani prázdné takové ty velké vozíky na přepravu aut-že musí mít E čko...před pár měsíci byla taková zminka i s foto že policie u nás zastavila jednoho který na tom pujčeném vozíku měl jen několik fošen které si převážel na stavbu a tam psali že i prázdný nesmí tahat-nemá na to oprávnění a docela ho pěkně osolili...
hf... tak, jak to píšu.
Obecně pro laiky, kteří se nevyznají je takové nepsané pravidlo bržděný = nesmíš. Ale jak píšeme, jde o maximální váhy a vejít se do soupravy 3500kg.
Bear, vždy, při podobné situaci mne napadne otázka, jak velkou pokutu dostane řidič, když má "E", ale přeložil přívěs přes celkovou hmotnost pro tažení, třeba Octávií. Tahal jsem vlek, který i s nákladem měl přes dvě a půl tuny, přestože to Octávie nemůže tahat.
Za kolik mi to policie dá?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.