Má snad jezdec na koloběžce nějaké úlevy (vše najednou) z: -dát při odboč.vlevo přednost protijedoucímu , tím spíš z hlavní -nošení helmy -ukázat rukou v případě odbočování -jet ze směru, na jehož konci je zákaz vjezdu -jetí v ve pravé polovině vozovky ?
Mě přijde, že většina uživatelů koloběžek jsou lidi, co nikdy neřídili, respektive by ani neměli šanci absolvovat autoškolu. A co od takových v provozu čekat... Zrovna před pár dny jsem sotva zabrzdil pár metrů před křižovatkou, když těsně přede mnou kráva na elektrokoloběžce od krajnice přes pravý, prostřední (můj) a levý zahla a najela na přechodu na chodník. Bez ohlédnutí a s velkými sluchátky na uších.
Já bych hádal, že soudruzi a soudružky zákonodárci/kyně to ještě nevzali/y v úvahu a začnou o tom jednat až když se pěkných pátr koloběžkářů pozabíjí. Ale teď jsou před volbami tak na to nebudou mít čas.
Helma na koloběžce není povinná. Od určitého výkonu se to však řadí mezi motocykly. Proč se tomu říká koloběžka, když na tom nikdo "nekoloběží"? V zahraničí se tomu říká "mini scooter" a to je dle mého přesnější.
Pravda. Je to motorové vozidlo. Když prodejce nestydatě označuje za koloběžku takový ten elektro choper s tlustými pneu, otevírá se mi kudla v kapse a mám pochybnosti o tom, kdo to takto legistlativně toleruje.
asd1
Legislativa je dostatečná, v něčem slabá (RZ a pojištění - viz např. předpisy v D) naopak až moc přísná (techničák pro 300W prdítko apod.). Ty "motorky" mají prakticky všechny v návodu drobným písmem poznámku že nesmí na veřejné komunikace - je to věc obchodní inspekce aby to bylo uvedený dostatečně výrazně hned jako první informace.
Legislativa na komunikacích je dostatečná, pravidla jsou daný a i koloběžkář (= cyklista) má povinnost znát předpisy. Co nefunguje je policie a hlídání jak se pravidla dodržujou. Není problém debily vychytat, jen by pánové museli začít trochu makat v terénu. A vůbec nemusí být drakonický tresty, poprvý vysvětlim a domluvim, opálkuju až při opakování a trest bude třeba výcvik na dopravním hřišti.
Jsem každodení řidič a když jsem si zapůjčil elektrokoloběžku, tak ta malá krátká řidítka jsou dost nebezpečná, aby je člověk pustil a držel jednou rukou a druhou ukazoval, tak letí okamžitě na tlamu.
asd1
To jo no.. Kromě toho to dost mizerně brzdí
Ukazovat jde i hlavou, lepší vystrčit hlavu do strany a tim a "dělat blinkr" než pustít řídítko a hodit tlamu před auto
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.