Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olejové filtry, kompatibilita

Od: bery® odpovědí: 3 změna:

Už dávno jsem se nad tím pozastavil, tak se zkusím optat tady.

Jde o kompatibilitu olejových filtrů pro motory Škoda 120, favorit, felicia 1,6, fabia 1,4/8V a VW 1,4/16V ...

Popravdě mám v tom nejasno. Při náhodném hledání jsou většinou pro 1,4/16V a 1,6/8V stejné filtry, potud asi bez problému.

Ovšem pro 1,4/8V jsou některé filtry uváděny zároveň i pro 1,4/16V a 1,6/8V. Jiné či jinde ale pro 1,0MPI. A běžně se dá narazit i na určení pro favo/fel/120 ... JInde dokonce na nějaké Fiaty,Fordy,Alfy nebo buhvíco.

Takže u filtrů pro 1,4/8V se dá najít filtr kompatibilní zároveň s jakýmkoli z těchto motorů, ale vždy jen "jedním směrem".

Má vůbec cenu tam dávat konkrátní typ, nebo stačí vlastně cokoli? :) Chápu, že můžou být rozdíly v otevíracím tlaku obtoku, ale víc možných funkčních odlišností mě nenapadá. A i ty rozdíly v tlaku si myslím, že v reálu budou s takovou tolerancí, že dohledatelné údaje budou jen hrubě orientační.

A pak ještě zvědavá úvaha - 1,6/75kw - tam je delší filtr - je to kvůli větší filtrační ploše pro větší průtok (asi blbost u tak starýho a slabýho motoru), větší ploše pro longlife interval, nebo většímu objemu pro zvětšení náplně motoru kvůli longlife? Kdyby teoreticky někdo chtěl šetřit desetikorunu (+ trochu za olej), nestačil by tam pro 10tkm interval obyč krátkej filtr? :) (osobně dávám odpovídající dlouhej, 5L oleje a měním po 10tkm, na lpg sotva zabarvenej...).

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Já asi ohledně mechaniky motorů fundovanej nebudu. Uvažoval jsem totiž úplně stejně.

Filtry, jak se časem zanáší, tak se snižuje průtok a propustnost filtrační vložkou. Proto je tam i obtokový ventil, kdy náhlá změna dynamiky tlaku může filtr obtok filtru otevřít (třeba při startu, kdy je olej hustý a studený).

Takže z této úvahy nemusí jít jen o jednoduchý faktor, jak se vložka zanese, tak obtok otevře a zůstane tak.

Velká plocha je výhodou v delší bezproblémové filtrovatelnosti při zachování správného průtoku. Čekal bych to tak u všech motorů s hydroštely. Proto jsou i rozdíly filtrů Š120-Fav-Fel vůči AZF,AME, řadě Fabii 8v, která má hydroštely (a také i síla pružinky co drží chlopeň ventilu obtoku, kdy otevře dříve nebo později - u menšího či většího přetlaku při ucpávající se vložce, aby hydroštely netrpěli na ztrátu oleje).

Podle mě to u většiny motorů dodržet smysl má a nelaborovat. Leda nouzově při proplachu motoru bych použil cokoliv. Vložka se totiž během toho nestihne ucpat a tak bych nebral v tento moment v potaz velikost filtrovací vložky (vzhledem ke krátkosti chodu nebo nájezdu km během proplachu) a tím pádem bych neřešil ani obtokový ventil, který zůstane vpodstatě neuplatněn (nikdy neotevře).

U Focusa MK1 na 1.6ky šlo koupit dva filtry. Jeden jako nízká konzerva a druhej trčící dlouhej. Jestli to bylo k vůli longlife (asi jo), netuším, ale kupoval jsem přednostně ten velikej. Pro svůj lepší pocit. :-D

Ale to jsou jen moje teorie. Nic technicky podloženého...;)

hodnocení

0x
Zajímavá úvaha,respektive dotaz..Ale bohužel místo odpovědi, ti můžu říct akorát to, že jsem často řešil to samé *smich* Tak snad nám někdo "fundovaně" odpoví;)

mathew
hodnocení

0x

Jo to jsem si myslel taky, že když to pasuje tak je lepší použít ten větší. Jenže pak mi kamarád vysvětlil, že je tam takový háček s názvem obtokový ventil, který se otevírá u každého filtru při jiném tlaku. Pokud tedy použijete filtr, který má nižší tlak pro otevření toho ventilu než předepisuje výrobce tak se může stát, že tam olej vůbec přes ten filtr neteče a tedy ho tam vlastně ani nemusíte mít... Takže to, že tam máte pěkný velký filtr ještě neznamená, že něco filtruje.

U aut, kde se mění jenom vložka tenhle problém asi není, ale tam zase nedáte větší filtr, protože už tam je ten největší co se vleze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]