Můžete mě někdo poradit,jak seřídit zapalování z pařeza, které jsem namontoval do jawy 250 panelka.Zkoušel jsem to podle měrek, ale hází to slabou jiskru.Motor startuji přes startér,takže otáček má dost.Motor mám v traktoru.
Zapalování z pařeza je odlišné než u Jawy 250. Dvěpade má dynamobateriové zapalování, kdy je nejsilnější jiskra v nízkých otáčkách a se zvyšováním otáček slábne. Pařez má tzv. alternátor (magneto), se zvyšujícími se otáčkami, se zlepšuje jiskra. Taky tam je jedna záludnost: Na pařezu se NESMÍ štelovat předstih jako na J-250 otáčením destičky proti alternátoru (není to dynamo),ale pouze otáčením celého alternátoru. Destička je proti tělesu alternátoru nastavena už z výroby a poloha je označena ryskou - pouze v této poloze to má nejsilnější jiskru. Dále je důležité, aby rotor alternátoru byl vložen při uskladnění ve statoru, neměl by být uložen samostatně, protože jinak ztratí magnetismus a pak je taky slabá jiskra. Dá se však opět nabudit, na moto burzách to bývá k vidění. Problém tedy může být v rozhašeném zapalování nebo slabém rotoru.
Předstih pro 250ku je 3,5 až 3,8mm před horní úvratí Odtrh se na kladívko dával 0.4mm Chce to mit ověřenej kondenzator Mít ověřeno že sou kontakty kladívka nevypalený a pomoci měřáku si zjistit že kontakt rozpíná a spíná že neni ve zkratu Ja to pak delal tak že sem si najel do horní úvrati tam sem si to změřil posuvkou Pak sem si zap zapalování a pomoci plochého klíče myslim 10ka sem vačkou jel s citem proti směru otáčení motoru až to hodilo jiskru V tom mistě sem lehce mydlil klíčkem a musela litat jiskra Poté opět měřit posuvkou Vzit udaj z horní úvrati odečíst údaj z mista kde hodí jiskru A dle toho štelovat A furt dokola až to trefíme Měl sem ze stary svíčky udělanej forychtung aby se mi líp měřilo posuvkou ale de to i bez toho
Jiskra nesmí být slabá. Vyněňte koďan u kladívka, popř. svíčku. Taky to můžete mít špatně natočené. Předstih panelky je 3,5 mm, ale do traktoru bude stačit menší, tak 2,5 mm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.