Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná definice přestupku

Od: slavo® odpovědí: 16 změna:

Pro vozidlo jedoucí z výhledu udělalo protijedoucí vozidlo následující manévr.

Jelo z nájezdu z levé strany a asi dříve řidič sjel, tak přes všechny pruhy to vzal na sjezd. - z pohledu vozidla z výhledu úplně v pravo - to znamená přes všechny pruhy.

jaká je správná definice jeho přestupku?

google.pl/...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

glyx
hodnocení

2x
§125c odst. 1 k) zákona 361/2000 Sb.
jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona.
Zdůvodnění:
§ 4
Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen
c) řídit se dopravními značkami
Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb.
V1a Podélná čára souvislá:
Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, předjíždění cyklisty, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

hodnocení

0x

Žádná, žádný přestupek se nestal.

doplněno 07.04.25 20:34:

OK, odkazu jsem si nevšiml a situaci jsem si představil jinak.

Z ustanovení § 4 písm. c) zákona o silničním provozu vyplývá, že účastník provozu na pozemních komunikacích je povinen se řídit mimo jiné i dopravními značkami.

Dopravní značka V 1a: Podélná čára souvislá
Značka se používá zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení části řadicích pruhů a k oddělení části odbočovacího nebo připojovacího pruhu od průběžného pruhu.
Slouží-li značka k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, musí řidič jet vpravo od této značky.
Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, předjíždění cyklisty, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

A odkedy sa smie prechádzať z jedného pruhu do druhého,ktoré sú oddelené plnou čiarou a sú vyhradené pre smer jazdy?

hodnocení

0x

To jakože se z protisměru otočil a najel do sjezdu vpravo? *smich*

V takovém případě porušil minimálně zákaz přejíždění plné čáry souvislé.

hodnocení

Z nájezdu vlevo to vzal rovnou na sjezd vpravo přes všechny pruhy.

Pořád asi nerozumím.

Vlevo vidím 2 pruhy v protisměru. Jestli najel do sjezdu vpravo z některého z nich, tak buď jel v protisměru (už to samo o sobě je přestupek), nebo to z protisměru otočil do opačného směru na sjezd.

Jestli jel původně předpisově, stejným směrem a stejným pruhem, jako vozidlo z výhledu, nemá kde udělat přestupek. leda by to vzal přes šrafované pruhy na konci rozbočení?

Chtělo by to popsat srozumitelněji.

hodnocení

Vlevo je DZ zákaz vjezdu všech vozidel - kruhová červená s bílým pruhem uprostřed - tak tudy vyjel

a úplně vpravo je sjezd - tudy sjel.

Nevím jak to popsat srozumitelněji.

nevracel se - přijel pruhem úplně vlevo a sjel pruhem úplně vpravo.

Pak se každý bavíme o jiném místě. Asi jste dal špatný odkaz. Já na něm vidím situaci na přiloženém screenshotu ;)

Správná definice přestupku

hodnocení

0x

Myslíte, jako když by toto černé vozidlo to šmiklo přes všechny čáry doleva do sjezdu zde?

Jakým autem, pč to taky ovlivní počet přestupků.

mapy.cz/...

hodnocení

přesně tak - bylo to běžné osobní auto.

Zákon 361/2000, §4, odst.b.

řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích upravenými tímto zákonem

a další a další...

jako třeba vodorovné značení...V 1a, V13-

byl připoutaný?

Proč se ptáte?

hodnocení

Ze zvědavosti, protože to udělal předemnou sice v dostatečné vzdálenosti takže mě ani neomezil ale při tomto "šmiknutí přejel dvě plné a jednu přerušovanou čáru.

Každý řidič porušuje předpisy, jako já, tak i Vy, tak i ten jiný řidič.

Pane Slavo, už jste poučen?

hodnocení

Pane Milane jen mě zajímala správná definice.

Vím, že každý dělá přestupek i já.

Někdo méně závažnější jiný více závažnější.

Včera jsem viděl vozidlo otáčející se světelné křižovatce do protisměru ( ušetřil si tímto asi 300 m ).

Včera jsem viděl vozidlo*****já denně vidím vozidla s řidičem, který porušuje předpis. Ale nemusím to hned hlásit v poradně a dělat ze sebe neznalce předpisu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]