Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat jestli někdo nemá zkušenost s lepidlem na hliník a zalepením dírky, škvíry (prostě malinké) na olejové vaně na autě.
Jasně vím a chápu není to ono, ano mám vyměnit vanu a když už chci lepit tak sundat vanu, ale tak se ptám no co na to odborníci.
Vím, že jsem kdysi viděl video se žlutým cirkusem Dana Pribáně a polskými kamarády s Maluchem jak taky lepili vanu, ale oni měli mnohem větší a horší prasklinu a vím, že oni vanu sundali nějak odmastili a pak lepili a nepomohlo to
Zalepit? No možná provizorně na dobu než vanu vyměníte. Ale určitě na tom nebude držet vůbec nic, pokud to dokonale neodmastíte. To se Vám určitě nepovede na prosakující vaně plné oleje.
Jen pro zajímavost, protože šlo o vanu ocelovou:
Mechanik objevil průsak oleje nepatrnou trhlinkou na plechové vaně. Olej vypustil a trhlinu zavařil na zvedáku přímo na autě . Já se na to nemohl dívat, tak jsem radši čekal před dílnou. Kupodivu k očekávané explozi nedošlo
a oprava se povedla .
Nejlíp zavařit (TIG např.)
Silikon zevnitř NE, jpokud se uvolní tak ucpe sací koš nebo olejový kanál a zadřeš motor..
Dá se zvenku silikonem plácnout záplata a aby snadno/sama neodpadla tak jí přišroubovat (velmi jemně, je to krátký závit v hliníku, pokud je místo (pozor sací koš) tak zevnitř můžeš dát matku, pak to jde přitáhnout víc..
A protiotázka je: co od té tvojí opravy očekáváš?
Kup si tubu teplotně odolného silikonu a čistič brzd.
Vypusť olej, demontuj vanu a celou vanu odmasti. Pak z prostoru oleje zapatlej prasklinu silikonem a nech vytvrdnout. Jestli to zaplácáš silikonem i z venkovní strany je na tobě. Tekutý kov nebo epoxidové pryskyřice asi nemají smysl, protože změny teploty takové lepidlo nevydrží.
Ale řekl bych že je to velmi nouzová oprava. Když už je ve vaně díra, tak tam za chvilku může být další. V tom případě jedině výměna za novou.
Děkuju za tip na zavaření, ale to na autě a s olejovou náplni uvnitř určitě nepůjde a asi to nebude laciné to by možná vyšla levněji nová vana z druhovýroby.
Silikon? Tady někdo s prominutím upadl to by ani mě nenapadlo to motoru do horkého oleje dávat silikon.
Když se mi před cca 20 lety podařilo prorazit olejovou vanu na polní cestě, tak jsme to s otcem zalepili jakýmsi prastarým dvousložkovým lepidlem - po zatuhnutí mělo vlastnosti kovu, takže se to dalo brousit apod... byly to dva válečky jako z plastelíny. Na název si nevzpomenu a už se podle mne ani neprodává... Drželo to.
Teď bych zkusil asi třeba tohle:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.