Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Legální jízda po dálnici bez platné dálniční známky

Od: slavo® odpovědí: 30 změna:

Pojedu delší trasu po dálnici a povezu osobu mající ZTP-P - daná osoba bude ve vozidle.

Samozřejmě počítám s tím že mě policie bude kontrolovat proč nemám zaplacený dálniční poplatek.

Ale zajímá mě jestli s tím někdo nemáte zkušenost zda po první kontrole mě bude kontrolovat další hlídka a nebo si to mezi sebou zdělí, že už byla provedená kontrola je vše v pořádku.

doplněno 02.04.25 10:11:

Děkuji všem za názory a odpovědi.

Ale nakonec jsem to vyřešil tak,že opět příští týden pojedu po dálnici ale už bez osoby mající ZTP, tak kvůli týdnu jsem koupil známku už nyní - že mi bude platit o týden méně neřeším.

doplněno 02.04.25 10:12:

Chtěl jsem napsat ZTP-P a napsal jsem ZTP

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Já bych chtěl mít vaše starosti. Jezdím denně po dálnici 35 let a nikdy mě policie nestavěla. Přímo na dálnici zastaví nejvýš někoho, koho vyhmátli s měřícím autem. Po zavedení nynějšího systému bez vylepených známek mají dost malou šanci vyhmátnout někoho bez zaplacení, protože by museli vyčíst RZ každého jednotlivého auta a i těch, kteří zaplaceno nemají, jim bude 90 % mávat před obličejem kriplkartou, takže se na to nůžou vyprdnout a jdou po jiných tutovkách.
Jinak si zkuste představit, jak by asi v zemi, kde ani nedokázali spustit automatický systém kontroly pomocí dálničních bran, mohla fungovat takováto vychytávka. Jako že ta první hlídka vezme vysílačku: "Všem hlídkám! Všem hlídkám! Pozor, po D5 jede Slavomír Novák vozem Dacia Sandero poznávací značky 3P2 81 24. Nemá zaplacen dálniční poplatek, ale veze osobu ZTP. Je trochu vytřepaný, jede dnes po dálnici poprvé, už ho prosím nestavějte, mohlo by ho to stresovat. Opakuji. Všem hlídkám! Všem hlídkám.."
Takhle nějak? ;)

Nemáte vůbec pravdu, hlídá to každá mýtná brána, která může přímo automaticky informovat příští hlídku číhající na nájezdu, ta pak vyjíždí najisto. Ovšem vzhledem k riziku, že tam bude ZTP, to moc nedělají...

tomkk, ale to píše, jako když je rok 2010. Dneska každé policejní vozidlo to zjistí jen tím, že vozidlo (často samo) zaměří vozidlo jedoucí po dálnici.

Ano, proto jsem tam psal to "jak by asi v zemi, kde ani nedokázali spustit automatický systém kontroly pomocí dálničních bran". Protože těžko může fungovat takováto vychytávka, když nefungují základní věci. Pro ně je tam zajímavé info kradená aua a auta s prošlou TK. Kvůli info o nezaplacení z výše uvedeného důvodu na dálnici nikoho stavět nebudou. Zastavit někoho na dálnici je vždy relativně nebezpečné a musí k tomu být závažný důvod.
Navíc, jak by to v tom systému fungovalo? Na jak dlouho by dotyčný dostal pardon? Na hodinu? Na den? Co když na prvním exitu sjede, vyhodí ZTP osobu doma a za půl hodiny už pofrčí dálnicí zpět? Ten dotaz je strašně naivní.

Pane Tomkk, sdělím převzatou zkušenost od syna. Vjel se služebním autem na dálnici, hned si uvědomil, že ráno dostal jiné auto, které nemá poplatek uhrazen, Hned na příštím výjezdu vyjede z dálnice. Ty 4 kilometry se snad nic nestane. Ale na výjezdu, v odbočovacím pruhu ho předjelo vozidlo, a hned zablikalo s nápisem...

Stálo ho to 500Kč. Jen pětset.

tojefuk
hodnocení

4x

neřeš to, pokud máš v autě držitele ZTP tak jedeš bez zmámky a postihu

za okno dáš kartu invalidy, a při kontrole budou chtít vidět i malou kartu invalidy, ukážeš a jedeš dál

ml
hodnocení

3x

Obávám se, že od doby, co je dálniční známka registrovaná na SPZ, tak to hlídají ty mýtné brány, které to nějak shromažďují. Takže Vás nezastaví nikdo, ale třeba po měsíci přijde rovnou pokuta a Vy budete muset dokazovat, že jste dělal průvodce ZTP-P na což známka neni potřeba.

Že by Vás stavěli na dálnici snad ani nehrozí, ale bál bych se právě toho velkého bratra, který nad provozem bdí.

Ml obávat se můžete ,ale bezdůvodně! Při kontrole DZ MUSÍ osobně policista PČR toto zkontrolovat! Mýtné brány sice dokáží zjistit zda je zaplacen poplatek či nikoliv ,ale již nedokáží, zda je jízda bez poplatku oprávněná (veze nebo řídí osoba ZTP...)či nikoliv=proto osobní kontrola PČR!

Další maličkost pro tazatele-klidně může být kontrolován třeba desetkrát! Známý-zadržen ŘP, potřeboval někam jet, tak si zajistil řidiče -na jednomkilometru ve městě je 3x stavěla hlídka PČR! Ale to auto je profláklé neboť on jej řídil a byl přistižen ještě asi 4x poté co mu byl zadržen ŘP. Takže jestli jste Vy nebo auto u policie něčím profláklé tak Vás možná budou stavět jinak asi nejedině že by dělali namátkové kontroly!

hodnocení

Žádná pokuta po měsíci nechodí - to zkoušej jen podvodníci.

Musí být provedena kontrola na dálnici, ale na dálnici asi zastavovat nebudou, ale navedou na parkoviště a nebo na sjezd.

ml, třeba po měsíci přijde rovnou pokuta***mýlíte se, tak to určitě není. Nemáte jediný důkaz, či situaci, že to tak je, či bylo.

hodnocení

3x

To vám povím zcela přesně. Mám muže ZTP/P:

pokud jedete po dálnici s majitelem průkazu ZTP neboZTP/P a máte za oknem tu modrou kartu co se vozí ve vozidle nemusíte mít koupenou klasickou dálniční známku. Ale majitel těchto průkazů musí být s vámi v autě. Ta modrá velká karta je přenosná do každého auta. Tudíž postižený co vlastní malou kartičku ZTP-P a velkou modrou, může sedět v jakémkoliv voze a jet po dálnici v jakémkoliv autě s těmi kartami. Bez toho člověka nesmíte dálnici použít bez klasické karty.

pohyblivost.cz/...

Odpovídáte mu naprosto přesně, ale na něco jiného, než se ptá. Tohle tazatel přece ví.

Neodpovídá přesně, tvrdí, že ve voze musí být ta větší karta, což není pravda.

Ta velká karta je pro parkování a dotyčný ji ani nemusí mít vyřízenou. K prokázání na místě při kontrole stačí vlastní ZTP karta.

hodnocení

0x

Předpokládám, že nesdělí... nemají k tomu důvod, ale mohu se mýlit.

Tady u nás je cca 0.5 km dlouhý most přibližně do tvaru U, kterým se přejíždí železniční trať. Před lety mě před nájezdem na něj zastavila hlídka. Poté co jsem z něj sjel, mě zastavila druhá. Na výzvu policisty k předložení dokladů jsem mu tehdy řekl, že mu je předložím, jen pokud mi slíbí, že mě nebude stavět ještě třetí hlídka u fabriky(o půl kilometru dál u vjezdu do továrny obvykle stávala hlídka). Nejdřív vykulil oči a pak se zeptal, zda už mě ten večer stavěli. Odpověděl jsem mu, že sotva před dvěma minutami před nájezdem na most ze kterého jsem zrovna sjel. Naštěstí byl v pohodě, tak řekl, že v tom případě budu mít nejspíš vše v pořádku a mohu pokračovat v cestě a popřál mi šťastnou cestu.

hodnocení

0x

Nedávno sa to tu písalo. Vaša jazda bude nelegálna. Prevádzkovateľom auta musí byť osoba ZTP- P.

edalnice.cz/...

Ano, v doslovném znění zákona je uvedeno, že se musí jednat o osobu blízkou, ovšem vzhledem k reálné obtížné prokazatelnosti takového vztahu je i přímo na portálu dopravy uveden doslova tento výklad: "Osvobození od časového zpoplatnění se týká např. vozidel vybavených zvláštním výstražným světlem modré barvy (vozidla Integrovaného záchranného systému), dále vozidel přepravujících osobu, která je držitelem průkazu ZTP, nebo průkazu ZTP/P vydaného v ČR a dalších vozidel uvedených v zákoně o pozemních komunikacích.".

tojefuk

vaclavkrasa.cz/...

může tě vést v podstatě kdokoli, policajt nemá jak zjistit je li to osoba blízká, navíc nedávno bylo toto někde u nás řešeno soudně a soud uznal jako osobu blízkou i známé

Je třeba dodat, kdo je osoba blízká, pak zjistíte, že nemusí být provozovatelom.

Příklad, rodiče mají malé (větší) dítě, které má tyto průkazy. Vozidlo je napsané na tatínka. Klidně bude řídit po dálnici maminka, a klidně bez známky, do dětské ozdravovny. Klidně může jet se svým vozidlem i děděček do Košumberka.

Ale to se opravdu zde řeší často, někteří setrvávají na svých názorech.

hodnocení

0x

těm co píší že neodpovídám správně, že nemusí mít modrou kartu v autě a stačí jen průkaz tak si prosím otevřte mou daný odaz. Tam zjistíte že modrou mít musí.

Přečtěte si to sama. Na dálnici opravdu PARKOVACÍ průkaz mít nemusíte. Ostatně, i kdyby to tam psali (jakože nepíšou), opravdu nemá zájmový web větší platnost než zákon.

asd1

Nooo, na D1 by ten parkovací mohl být vyžadován*smich*

Nemá pravdu ani že může jet v jakýmkoliv autě. Provozovatel musí být přímo ten ZTP nebo jeho osoba blízká.

asd1, důležité je, co si kdo předství pod pojmem

"nebo jeho osoba blízká" a jak si to obhájí.

asd1

Stačí když policajtovi řekne že to je osoba blízká. On to nemá jak vyvrátit tak to musí respektovat.

Ovšem pokud tohle neřekne, tak ho skásne za chybějící známku = tahle informace je důležitá.

ale ten co jede bez poplatku po dálnici ví naprosto přesně, co má sdělit.

asd1

Vážně? Co třeba martinna 1.4.2025 15:47?

může sedět v jakémkoliv voze

Ta to evidentně neví, a podobných je určitě hafo.. Řekne že to je jen známý a má to za 5 kolíků (zas ten katastrofický scénář který je vyloučený :P

tojefuk

pokud by chtěl dát policajt pokutu nic na místě neplatit a neuznat, nechat jít do řízení tam to okecáš vždy

modrá karta být za oknem nemusí, ale když tam je a je viditelná , tak je menší šance že vás zastaví

mě kdysi předjeli blikačka následujte nás nebo co to tam blikalo, vezl jsem ztp osobu, jeli jsme asi 10km na nejbližší sjezd tam klasická kontrola, a pane řidič nemáte dálniční známku, ukázal jsem kartu za sklem, šéf z těch dvou nadal tomu druhému jaktože si toho nevšiml, prolustrovali malou kartu ztp, a jeli jsme dál , absolutně je nezajímal vztah k osobě co jsem vezl, jen byli nasraní že projeli naftu a nevybrali pokutu ...

asd, ale Martina nejezdí bez poplatku po dálnici.

kibic
hodnocení

0x
Teda tolik prispevku a zadny k veci… hned v prvnim radku se k tomu priblizil jen gotregzagary.. mozna by se to tu mohlo prejmenovat na drbarnu, zvanirnu a podobne

Kibic, i ten Váš?

(teda tolik prispevku a zadny k veci)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]