Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik si účtovat

Od: samozivitelka odpovědí: 45 změna:
Dobrý den, milí rádci. Chystáme se s kamarádkou a dětmi na výlet. Kamarádka neřídí, pojedeme tedy mým autem (nafta)… Kolik si mám od ni účtovat? (Sama se mě ptala, kolik budu chtít proplatit). Vydělávat na tom nechci, prostě si jen chceme užit den s dětmi a nevázat se na spoje.
Děkuji za názory

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Tahle otázka mě docela zaskočila *sok*. Když pojedu s kamarádem na výlet, kam bych jinak asi jel i sám, ani by mě nenapadlo od něj něco chtít. A když už teda, tak polovinu nákladů za naftu. Kolik pojede dětí mých a kolik jeho je snad nepodstatné.

Ale dneska už je asi kamarádství o něčem jiném, než o nezištném vztahu dvou a více lidí *zmateny*.

Já zase po zkušenostech myslím, že je lepší hned všechno srovnat hned. Nic není zadara
Asi jiná situace je, když má někdo hodně peněz
aha
Až vyjedete zajedte k pumpě a naberte plnou a až se vrátíte tak znova-o cenu se podělte...
km
31.03.25 22:51
aha: *palec*

hodnocení

5x
Často dělám takto řidiče a záleží na situaci.
Pokud to je lokace kam chci jet já a jel bych tam bez ohledu na ostatní tak nikdy nic nechci.
Pokud to jsou lokace které mě moc nelákají ale klidně se tam podívám (ale dám bych tam asi nejel) tak se domluvíme prostě na polovině paliva.
Pokud je to lokace která mě nezajímá ale vezu je tam (to se děje u příbuzenstva) tak nechávám proplatit celé náklady paliva. Oni sami většinou přidají víc za to že jsem jim vlastně dělal průvodce protože jinak by se tam nepodívali.

hodnocení

4x

Při spotřebě 6 l/100 km a ceně nafty 34 Kč/l vychází čistě náklady na palivo na 2 Kč/km.

futra
hodnocení

3x
Když na tom nechcete vydělat tak bych tu spotřebu vydělila počtem osob v autě a potom spočítala její děti + ona a vaše děti plus vy.A podle toho to naúčtovala.Opotřebení auta pomineme.

asd1
hodnocení

2x

Běžný auto má spotřebák ca 3 Kč/km = palivo, gumy, olej. To jsou přímý náklady.. Můžete jít napůl tj. 3xkm/2, nebo na osobu tj. 3xkm/počet lidí, to už záleží na tobě.

Další náklady můžou být úklid bláta, poblitých sedaček.. Mimo jiné taky svým podstupuješ riziko že tvýmu autu čorkař vysklí okna, porucha a odtah apod. Spousta lidí držkuje i když chceš jen polovinu za naftu, ale tohle si neuvědomujou.. A svoje auto nevezmou, vysvětlí ti že půlka za naftu je pro tebe výhodný až moc a správnej kamarád nechce nic *ua*

3 Kč mám taky, ale je to na doraz. Protože běžné provozní náklady závislé na kolometrech nejsou jen palivo, ale i olej a pneumatiky. Takže minimálně 50 hal nad benzín.

Doplnění... když se to dotyčnýmu nelíbí, může si vzít taxíka, obávám se že by neuspěl. My jesdíme často po různých místech, lecky tam ani veřejná doprava není. K tomu cesty po různých polňačkách aby se zkrátila nebo eliminovala cesta pěšky.

id
hodnocení

2x
Často jezdím po výletech s manželem. Nabídnu volná místa v autě zájemcům o výlet. Přispět na cestu nic nechci. Autu je to téměř jedno zda veze 2 nebo 4 lidi. Pokaždé najdu v autě položen příspěvek na benzín.
futra
Když mě občas někdo svezl,tak jsem mu v autě nechala ty peníze co jsem měla připravený v ruce na autobus.Přišlo mi to jako samozřejmost.

Kdo chce na výlet, musí nést adekvátní část nákladů. Už stačí že všechno odřídím a naplánuju. A že neúčtuju mytí auta kdy je zaprášené a zablácené z polňaček.

hodnocení

2x

To by me hanba fackovala vzit si od kamaradu, znamych nebo rodiny neco za to, ze je svezu.

asd1

Mě by zas fackovala nechat se vozit zadarmo... Často nejde o pár km ale o půl Evropy, pak to už má jiný rozměr, ale jestli vozíš zadarmo i tak, tak ti to určitě zvýšuje počet známých *smich*

Za spotřebák to je férové, nemusí se řešit kdo kolikrát a jak daleko vzal auto, nikdo na tom nerejžuje ani to nezneužívá..

To je ale pohled z druhe strany.
Samozrejme, ze jako vezouci se je slusnost nabidnout a treba si i trvat na uhrade podilu, zacvakni nadrze a pod.
Ale abych premyslel, jestli a kolik mi ma druhy dat a jeste si o to rikal? To fakt ne.

Od rodiny bych to nikdy neprijal, u kamaradu vim, ze dneska ja, zitra zase oni. Klidne i neco uplne jineho. A bez proseb a podminek jakehokoliv splaceni.

Take vidim rozdil v "nechat se vozit" a "svezt se".
Pravidelny taxikar do prace je uplne neco jineho, nez "pojedeme s kamaradkou a detma na vylet".
A "pojedeme s kamaradkou a detma na vylet" je neco jineho, nez "jedeme pres pul Evropy".

hodnocení

2x

S kamarádem jsme se dohodli na 3 KČ za kilometr. 2 KČ je zhruba palivo a 1 KČ na amortizaci. Čili 3 x počet kilometrů a pak to vydělíme počtem osob.

hodnocení

1x

Průměrnou spotřebu pohoných hmot plus 1,- až 2,-Kč/km na amortizaci/opotřebení vozidla (podle toho jak drahé vozidlo máte). Tím budete znát cenu za 1km a s kamarádkou si to rozdělíte 50/50.

Například u svého auta, kde mám spotřebu cca 8l/100km si počítám náklady 5,-Kč/km (2,8Kč palivo (spotřeba 8l/100km při 35,-Kč/l) + 2,2Kč opotřebení).

Auto by jste opotřeboval i kdyby jste jel sám.

Ale v otázce nepadlo ani slovo o tom, že by jela tazatelka sama i tak. Tam se obě kamarádky evidentně domluvily na výletu a pak nevidím důvod, proč by tazatelka měla být "bita" extra náklady za opotřebení (většina lidí nevidí, že ročně zaplatíte x tisíc za opravy, pojistky a že auto klesá ojetím na hodnotě) tím, že vezme svůj na výlet vůz a pro kamarádku tak udělá službu all-inclusive.

hodnocení

1x

Na Slovensko se mnou občas někdo jede, přispěje jen na benzin.Třeba do Popradu byl příspěvěk 1000Kč pro dvě osoby.

To vám zaplatili skoro cestu tam a späť.

tak si jeďte třeba Praha-Poprad vlakem ... i kdyžuž snad nejsou ty 8hodinové zpořdění co bývaly,přece je to autem pohodlnější ( ono Poprad nemusí být taky přímo Poprad ale malá dědinka za Popradom kam jede autobus 1x denně)

Taky se mi tohle před hodně lety dvakrát stalo. Pár lidí nás jelo z Prahy do Tater, 2 nebo 3 posádky autem a několik "neautistu" vlakem, nočním, lůžkovým, že to je to nejlepší. No, utahani po lyžovacce se snadno našli spolucestující na zadní sedadla, co dali přednost pár hodinám spánku cestou "od domu k domu", než se s lyžema a krosnou pres noc trmacet na vlak a od vlaku. A v cíli mi vnutili skoro tolik, co by dali za vlak, takže jsem jel vlastně za nulovou spotřebu:)

slavco, kolik je to kilometrů?

Slavco to počítá od sebe :)

bery, pak to bude asi správně. Ale já bydlím kousek dále.

hodnocení

1x

Společné cesty s kamarády podnikáme velmi často pro snížení nákladů a navíc ti kamarádi nemají většinou svoje přibližovadlo.. BYly doby, kdy jsem měl auto na CNG a náklady na PHM byly 1.20 Kč/km, pak to bylo pro všechny za pár desetníků. Ale to už je bohužel pryč a musím uvažovat benzín kde se to blíží 3 Kč za kilometr. Mám kolegy, kteří jasně řeknou koruna za kilometr bez ohladu na počet lidí. Já říkám 3 Kč na kilometr dělený počtem lidí. A to doufám, že se do těch 3 Kč skutečně vejdou provozní (nikoliv amortizační) náklady. Přitom jsem někdy označován za drahého, protože nemám teréňák který by dojel kamkoliv jako někdo jiný, nebo prostě musím v příspěvku rozpustit cenu zahraniční dálníce.

pepan
Tak tak, nejsem charita a tri koruny je takove minimum. On kazdy kouka jen na spotrebu, ale kde je servis, gumy, pojisteni, cas tim straveny a podobne. Ale nikomu to nenutim, souhlasis / nesouhlasis, jednoduche.

Pepan servis , gumy ,pojištění ,dálniční známku zaplatíte i kdyby jste jel sám.

Alw tyto položky jsou vyjádřitelné v kilometrech - olej i pneumatiky jsou na určitý počet kilometrů. Dálniční známka (mimo CZ) se většinou kupuje na příslušnou cestu, takže je to náklad té cesty.

thetruth
hodnocení

1x

Většina rádců to tady příliš komplikuje. Chápu přidávat si na amortizaci auta, pokud někoho vozím pravidelně a dlouhodobě. Pokud to máte ale jako jednorázovku, neřešil bych to, neřešil bych počty dětí, neřešil bych bláto a nepořádek (to je po dětech vždy a všude). Stejně tak ty řeči, že kamaráda vozím zadáro. Auto zadarmo nejede, kamarádka chce příspět, a mne to od ní přijde fér, stejně jako mi přijde fér od tazatelky nechtít zatáhnout celý výlet za své.

Vzal bych to pragmaticky a jednoduše - vezmete si svoji průměrnou spotřebu auta, kolik km pojedete, a z toho vypočítejte, kolik litrů paliva auto na cestu spotřebuje. A to vynásobte cenou za litr. A polovina výsledné částky by měla cca odpovídat polovině nákladů za cestu (palivo). Jistě, pojede vás víc, pravděpodobně víc batožin, takže spotřeba auta bude o něco vyšší, než když jedete sama, ale jak říkám, řešit takové detaily mi přijde jako šťourat se v lejnech.
Druhá varinata tu byla řečena bez počítání - těsně před cestou nabrat nádrž po okraj, a po návratu se zastavit pro palivo a opět nabrat po okraj. To vám ukáže přímo na čerpací stanici, kolik jste projeli a cenu za palivo. O to se pak už jen podělíte.

trvali
hodnocení

0x

320 korun.

zam
31.03.25 16:09

200 kč

hodnocení

0x
A co to neřešit takhle, ale, jak to nazvat, lidsky, normálně?
Doprava zůstane v režii tazatelky a spolucestující kamarádka s sebou připraví jídlo pro celou posádku, nešlo by to? Jestli jedou v autě dejme tomu 2 lidi navíc, náklady se tím zvýší tak o desetník na kilometr...
Mimochodem, je to poslední a jediná možnost se o náklady hned podělit? S kamarádkou a dětmi nechodíte někam, kde se platí vstupné nebo občerstvení, ani se vzájemně nenavštěvujete, abyste si podobné náklady vzájemně dokola vracely?

hodnocení

0x
Před odjezdem dám plnou (LPG)po dojezdu opět. A pak dle důvodu cesty půl na půl nebo celou sumu za plyn.
doplněno 01.04.25 15:14:

Půl na půl rozuměj na společný výlet (půl já půl osoba jež vezu) Celé pak pokud povezu za nějakým účelem ale já tam nepotřebuji.

jaj*
hodnocení

0x
Náhrada auta je 5.80 na km a plus palivo. Takže na začátku natankovat a při dojezdu taky, na konci náklady secist a vydelit počtem lidí a vynasobit počtem lidí co jeli s ní.

yarda1
hodnocení

0x

Co pojištění (říkalo se tomu "pojištění sedadel")?

Jednou jsem se na to ptal v pojišťovně, když výjimečně vezu někoho cizího, prý stačí to pojištění před cestou uzavřít a pokud se po cestě nic nestane, tak ho zase zrušit.

asd1

Kromě řidiče to ej v povinném ručení...

hodnocení

0x
Pokud někam jedu z vlastní vůle a někoho vezmu s sebou, tak po něm obvykle nic nechci. Jestli jste se domluvili na společném výletě, tak dejte palivo na půl. Asi nebudete chtít počítat amortizaci, ačkoliv to možná bude dělat víc než to palivo.

zemezivitelka
hodnocení

0x
Zdravím, jestli jste samoživitelka tak počítáte každou korunu.. možná ne?
navíc si chcete užít výlet, jako řidička bez vystřídání je celé břemeno zodpovědnosti za cestu na vás navíc když s dětmi o nějakém.klidu nemůže být řeč. Jako kamarádka bez papíru a auta bych to ocenila víc než půl na půl, no ale rozhodně ne zadarmo jak tu někdo psal,ona ji to nemá jak oplatit když neřídí leda se domluvit třeba na hlídání atd. Když ne finanční kompenzace, když jede člověk sám má větší klid a taky si to víc užije, čím víc lidí tím více tříštíte pozornost a o spoustu zážitku přicházíte, v autě je to možná bez vázání na spoje ní děti toho víc uvidí.

zam

Tak jste první kdo zmínil trestní zodpovědnost.S tím nikdo nepočítá že se něco stane.V případě dopravní nehody jste v tom sama.Žádná pojistka Vám nepomůže.U soudu Vám řeknou,řídíla jste? řídila,způsobila nehodu,způsobila.Vím že to je při zranění cizích osob.Podle délky doby ošetření je i flastr.

asd1

Ano, viník nehody se zraněním. To bys ale nemohl vyjet nikdy, ani sám, protože nabourat můžeš jiný auto a zrakvit někoho v něm, chodce atd.. Tj. tohle platí jen když vlastní vinou vybouráš svoje auto a zrakvíš pasažéra.

Odpovědnost za škodu je v povinném ručení, i pro pasažéry.

zemezivitelka
Píšu jako žena která samozivitelka byla, pomohlo.mi ze si umim.uvarit upect usit vyrobit a taky spoustu ryze mužských prací a mohla si dovolit i prepych v podobě rezavé felicie.nwm jak je na tom tazatelka.a kdyz bych teda vzala kamarádku na výlet a třeba jen kvůli ní i když její dětičky nemusím já ani moje děti a tedy mi i pomůže že benzín půjde aspoň na půl. Jestli se něco stane diky mě nebo jen budu ucastník nehody stejne platím poplatek na který mi ona rozhodně taky dávat nebude..
Neřídila že...o ostatní újmy tady nejde ty se můžou a nemusí stát.
Když jdete s kámošem.na pivo tak buď jede každý na své triko nebo objedná jeden a druhy objedná další rundu ne snad a pokud se citim při penězích pozvu celou hospodu aniž čekám od nich na zpátky. To že vy rozhazujete svůj čas zadarmo komukoli se vás zachce, tady už se někde řeší proč se lidi tak zkoušejí ve vztazích pokud jde k peníze, jestli vy máte na ně tiskárnu já rozhodně ne a bez práce mi je taky ještě nikdo nedal. No jen můj názor.

yarda1
hodnocení

0x

Když je to kamarádka co počkat kolik ti nabídne (pokud něco) a podle toho se rozhodnout, jestli ji někam vezmeš příště. Třeba já jsem loni jel s bratrem na slezinu příbuzenstva a zpátky, dohodli jsme se, že auto vezme on (celkem asi 250km) dal jsem mu 1000Kč (nejen benzín ale i že on řídil a já jsem se jen vezl), on mi 500Kč vrátil, že 1000Kč je moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]