Nejste přihlášen/a.
Tahle otázka mě docela zaskočila . Když pojedu s kamarádem na výlet, kam bych jinak asi jel i sám, ani by mě nenapadlo od něj něco chtít. A když už teda, tak polovinu nákladů za naftu. Kolik pojede dětí mých a kolik jeho je snad nepodstatné.
Ale dneska už je asi kamarádství o něčem jiném, než o nezištném vztahu dvou a více lidí .
Běžný auto má spotřebák ca 3 Kč/km = palivo, gumy, olej. To jsou přímý náklady.. Můžete jít napůl tj. 3xkm/2, nebo na osobu tj. 3xkm/počet lidí, to už záleží na tobě.
Další náklady můžou být úklid bláta, poblitých sedaček.. Mimo jiné taky svým podstupuješ riziko že tvýmu autu čorkař vysklí okna, porucha a odtah apod. Spousta lidí držkuje i když chceš jen polovinu za naftu, ale tohle si neuvědomujou.. A svoje auto nevezmou, vysvětlí ti že půlka za naftu je pro tebe výhodný až moc a správnej kamarád nechce nic
3 Kč mám taky, ale je to na doraz. Protože běžné provozní náklady závislé na kolometrech nejsou jen palivo, ale i olej a pneumatiky. Takže minimálně 50 hal nad benzín.
Mě by zas fackovala nechat se vozit zadarmo... Často nejde o pár km ale o půl Evropy, pak to už má jiný rozměr, ale jestli vozíš zadarmo i tak, tak ti to určitě zvýšuje počet známých
Za spotřebák to je férové, nemusí se řešit kdo kolikrát a jak daleko vzal auto, nikdo na tom nerejžuje ani to nezneužívá..
To je ale pohled z druhe strany.
Samozrejme, ze jako vezouci se je slusnost nabidnout a treba si i trvat na uhrade podilu, zacvakni nadrze a pod.
Ale abych premyslel, jestli a kolik mi ma druhy dat a jeste si o to rikal? To fakt ne.
Od rodiny bych to nikdy neprijal, u kamaradu vim, ze dneska ja, zitra zase oni. Klidne i neco uplne jineho. A bez proseb a podminek jakehokoliv splaceni.
Take vidim rozdil v "nechat se vozit" a "svezt se".
Pravidelny taxikar do prace je uplne neco jineho, nez "pojedeme s kamaradkou a detma na vylet".
A "pojedeme s kamaradkou a detma na vylet" je neco jineho, nez "jedeme pres pul Evropy".
S kamarádem jsme se dohodli na 3 KČ za kilometr. 2 KČ je zhruba palivo a 1 KČ na amortizaci. Čili 3 x počet kilometrů a pak to vydělíme počtem osob.
Průměrnou spotřebu pohoných hmot plus 1,- až 2,-Kč/km na amortizaci/opotřebení vozidla (podle toho jak drahé vozidlo máte). Tím budete znát cenu za 1km a s kamarádkou si to rozdělíte 50/50.
Například u svého auta, kde mám spotřebu cca 8l/100km si počítám náklady 5,-Kč/km (2,8Kč palivo (spotřeba 8l/100km při 35,-Kč/l) + 2,2Kč opotřebení).
Ale v otázce nepadlo ani slovo o tom, že by jela tazatelka sama i tak. Tam se obě kamarádky evidentně domluvily na výletu a pak nevidím důvod, proč by tazatelka měla být "bita" extra náklady za opotřebení (většina lidí nevidí, že ročně zaplatíte x tisíc za opravy, pojistky a že auto klesá ojetím na hodnotě) tím, že vezme svůj na výlet vůz a pro kamarádku tak udělá službu all-inclusive.
Na Slovensko se mnou občas někdo jede, přispěje jen na benzin.Třeba do Popradu byl příspěvěk 1000Kč pro dvě osoby.
tak si jeďte třeba Praha-Poprad vlakem ... i kdyžuž snad nejsou ty 8hodinové zpořdění co bývaly,přece je to autem pohodlnější ( ono Poprad nemusí být taky přímo Poprad ale malá dědinka za Popradom kam jede autobus 1x denně)
Společné cesty s kamarády podnikáme velmi často pro snížení nákladů a navíc ti kamarádi nemají většinou svoje přibližovadlo.. BYly doby, kdy jsem měl auto na CNG a náklady na PHM byly 1.20 Kč/km, pak to bylo pro všechny za pár desetníků. Ale to už je bohužel pryč a musím uvažovat benzín kde se to blíží 3 Kč za kilometr. Mám kolegy, kteří jasně řeknou koruna za kilometr bez ohladu na počet lidí. Já říkám 3 Kč na kilometr dělený počtem lidí. A to doufám, že se do těch 3 Kč skutečně vejdou provozní (nikoliv amortizační) náklady. Přitom jsem někdy označován za drahého, protože nemám teréňák který by dojel kamkoliv jako někdo jiný, nebo prostě musím v příspěvku rozpustit cenu zahraniční dálníce.
Většina rádců to tady příliš komplikuje. Chápu přidávat si na amortizaci auta, pokud někoho vozím pravidelně a dlouhodobě. Pokud to máte ale jako jednorázovku, neřešil bych to, neřešil bych počty dětí, neřešil bych bláto a nepořádek (to je po dětech vždy a všude). Stejně tak ty řeči, že kamaráda vozím zadáro. Auto zadarmo nejede, kamarádka chce příspět, a mne to od ní přijde fér, stejně jako mi přijde fér od tazatelky nechtít zatáhnout celý výlet za své.
Vzal bych to pragmaticky a jednoduše - vezmete si svoji průměrnou spotřebu auta, kolik km pojedete, a z toho vypočítejte, kolik litrů paliva auto na cestu spotřebuje. A to vynásobte cenou za litr. A polovina výsledné částky by měla cca odpovídat polovině nákladů za cestu (palivo). Jistě, pojede vás víc, pravděpodobně víc batožin, takže spotřeba auta bude o něco vyšší, než když jedete sama, ale jak říkám, řešit takové detaily mi přijde jako šťourat se v lejnech.
Druhá varinata tu byla řečena bez počítání - těsně před cestou nabrat nádrž po okraj, a po návratu se zastavit pro palivo a opět nabrat po okraj. To vám ukáže přímo na čerpací stanici, kolik jste projeli a cenu za palivo. O to se pak už jen podělíte.
Tak jste první kdo zmínil trestní zodpovědnost.S tím nikdo nepočítá že se něco stane.V případě dopravní nehody jste v tom sama.Žádná pojistka Vám nepomůže.U soudu Vám řeknou,řídíla jste? řídila,způsobila nehodu,způsobila.Vím že to je při zranění cizích osob.Podle délky doby ošetření je i flastr.
Ano, viník nehody se zraněním. To bys ale nemohl vyjet nikdy, ani sám, protože nabourat můžeš jiný auto a zrakvit někoho v něm, chodce atd.. Tj. tohle platí jen když vlastní vinou vybouráš svoje auto a zrakvíš pasažéra.
Odpovědnost za škodu je v povinném ručení, i pro pasažéry.
Když je to kamarádka co počkat kolik ti nabídne (pokud něco) a podle toho se rozhodnout, jestli ji někam vezmeš příště. Třeba já jsem loni jel s bratrem na slezinu příbuzenstva a zpátky, dohodli jsme se, že auto vezme on (celkem asi 250km) dal jsem mu 1000Kč (nejen benzín ale i že on řídil a já jsem se jen vezl), on mi 500Kč vrátil, že 1000Kč je moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.