Ahojte, mám Hyundai a v něm motor 1,6 TGDi(turbo benzín), a trápí mě špatné studené starty. Při nastartování je auto neklidné a začne blikat kontrolka motoru. Po půl minutě se motor zklidní, kontrolka přestane blikat a ani nesvítí. Jízda je pak naprosto v pořádku. Svíčky měněny před 10tis.Byl tam problém v tom že při akceleraci auto cukalo.Byli vyměněny všechny cívky a taky kabely (špatné rozlámané konektory)Cívky neoriginální (Bremi). Nyní auto jede krásné ale jen ty studené starty. Chybu to vyhodí P0300,P0303,P0304 (špatné spalování 3-4valec).Po čem jít?Zeby vadné cívky zničili i svíčky?díky za rady. Jsem celkem bezradný a do servisu zatím nechci (jak jsem byl posledně poradili mi výměnu cívek)Diky
Pro začátek klidně i jen tu nejobyčejnější za 3 dolary pro android a koukat na hodnoty jako teplota motoru nebo vzduchu, případně obou labdasond, i tam může být problém.
Za 3 dolary si dám raději hamburger. P0300 je výpadek zapalování, P0303 je třetí válec a P0304 je čtvrtý válec co chceš zjistit více zbytečností z Číny? Důvodů může být vice ale určitě to neni snímač teploty nebo LS.Já si nahraji jízdní data a pak usuzuji kde je problém. Diagnostikou.
Jasně, pravděpodobný to není, ale vyloučit, že důvodem výpadku zapalování (ne absence jiskry, ale nezapaleni) není nezapálitelna směs, takhle na dálku taky nejde.Ten zaznamenaný výpadek neznamená doslova, že nebylo přítomno napětí na svíčce, ale že jiskra nezapalila směs a motor "zakopnul". A ta jiskra je furt jedna a ta samá, ale směs se mění a nějaký ujetí mimo rozsah se i z takový hračky vykoukat dá.
Bear Alfu jsem kupoval před 10 lety, z bazaru. Přesně po koupi jsem chtěl změřit hladinu oleje, na tyčce nebylo nic ani kapka. Kluk ,co mě ujistil,.jaký jsem si koupil auto v dobrým stavu, po nekuřákovi, mi do očí řekl, že takový věci nekontrolují¡! Bazar AAA AUTO. Při výměně oleje jsem zjistil,že bylo v motoru ani ne 2 litry šíleně černýho mazutu. Věřil jsem , že motor dlouho nevydrží. Jezdí dodnes a mechanici experti na motor tvrdili že motor má zvuk naprosto v pohodě. Těch 400 000km prý dá při rozumným ježdění
@lukys V zatáčkách problikávala kontrolka olejnička mazání, takže ten Alfa motor jezdil dlouhou dobu chvilkami s malým tlakem oleje. Pak jsem aspoň 1 litr oleje hned dokoupil . A pak co nejdřív vyměnil. Ten retard přede mnou, nebo jeho mechanici tam dávali olej 5w40 místo 10w40 jak předepisoval výrobce. 5w40 nálepka byla na předních dveřích. Pravděpodobně na to jezdil retard 8 let jeho vlastnictví vozu, než to hodil do AAA bazaru. Dodneška má motor pěkný zvuk. Při zaměření je slyšet nepatrně jen kladka rozvodu.
On 5w-40 není obecně lepší, jen (možná trochu na ukor jiných vlastností), míň houstne v zimě, takže je lepší z hlediska startů a chladného motoru, zatepla už je to jedno. Ovšem v tomhle případě myslím, jestli se Boban nespletl a ten předepsaný olej neměl být 10w-50, což mám pocit, že Alfa někde používala (ten naopak tolik nezridne při vysoký teplotě, takže líp ochrání i prehratej nebo prostě blbě navrženej motor).
@bery Když otevřeš u Alfy kapotu, máš kurevsky užitečnou věc - štítek, kde jsou skoro všechny provozní kapaliny, olej píšou SELENIA 20 K, ten byl dycky 10W40. Ale v manuálu se píše,.když bys točil motor dlouhodobě na vysokých otáčkách, je lepší 10W50 SELENIA
Obecně zapalovací moduly zničí vadné svíčky (svíčka má velký odtrh nebo zkrat a modul se přehřívá a probije). To je to samé, jako když se mění palivové čerpadlo, tak automaticky se mění i filtr paliva. Je to i lofické. Ne?
Po GO motoru najeto 15tisic. Bylo uděláno celkové GO (hlava,výbrus atd).Teď najeto celkem 190tis.svicky by měli být NGK ale musím zjistit jaky typ tam je
Bery... nějak nechápu. Když se mění svíčky každou třetí výměnu oleje, tak trafo vydrží vpoho 250 000km. Akorát motor nesmí žrát olej, aby ty svíčky nešli do zkratu a zanedbanou výměnou preventivně těch svíček nebyl velký odtrh, kdy jiskra místo přeskoku na svíčce probije závity cívky trafa.
Pro tazatele, pokud by se měnili trafa a jsou ještě z výroby, tak jen tak preventivně je to drahý špás. Jak se tu radilo je lepší použít kvalitní diagnostiku a ideálně LOG
staryjohn
Zkusim tedy přehodit cívky jestli nejsou KO a pak svíčky a uvidim
Bear: tříbodovky s lpg asi "ubývají" rychleji a v kombinaci s tím, jak po čase vlasove popraská zalévaci hmota a do trafa se asi dostane vlkost, takže se zhorší izolační vlastnosti ... Za 12 let a asi 170tkm jsem trafo měnil minimálně 2x.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.