Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mazat kovové pouzdro ramene pro kov silentbloku?

Od: boban® odpovědí: 10 změna:
Kovové rameno, do něj se zalisuje silentblok, který má kovové pouzdro. Prostě klasika.
Osobně jsem byl pro namazat kovové pouzdro(otvor) ramena, aby šel do něj silentblok nalistovat lehce. Kov na kov.
Pak jsem si přečetl komentář týpka, který píše tohle:
mne sa stalo že keď sa to tak očistilo a namazalo, silenblok sa potom pretačal v ramene. okom nepatrne ale na geometrii to malo vplyv. tak som kupil cele nove ramena aj zo silentblokom a bol pokoj
Díky za názory
doplněno 29.03.25 15:13: Konkrétně tohle video

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Když někam rvu gumovej silentblok, mažu silikonovou vazelínou, nasucho by to ani nešlo. Ale když jsem před lety menul na oktavce nějaký noname silentbloky ramen (mají kovovej obal) během pár desítek kilaku normálně vyoadly, vyjely z otvoru a začalo to pochopitelně klepat:) Ale šly tam podezřele snadno, asi byly trochu menší. Dal jsem jiný plný, ty už šly pěkně ztuha a pro jistotu jsem je naopak namazal lepidlem na závity:) Až je zase budu měnit, budu je muset vypálit.
hodnocení

Zajímavý. Takže lepidlo na závity by mohlo pomoct proti případný korozi a srůstu obou kovových dílů k sobě? Takže sis třeba případnou další výměnu silentu usnadnil.
Nic si neusnadnil..Píše, že až to bude měnit příště, tak to bude muset vypálit nejspíš..Srostlý to naopak bude-slepený tím lepidlem
hodnocení

Doutnáku, já zažil srostlý pouzdro se silentblokem. Hrůza

trtr
hodnocení

3x

Zdravím, osobně jsme lisované věci nikdy nemazali.

hodnocení

2x

Zvláštní postupy, které autor prezentuje v návodu na youtube.

Zapálit gumu proto, aby dostal ven vnitřní část silentbloku. Já jsem si myslel, že to nahřeje a pak bude dostávat ven celý silentblok. Místo pálení gumy by určitě šlo prostrčit plátek pilky na kov a ten střed silentbloku vyříznout bez smradu a bez sazí. Ale nahříváním celé sestavy se teplem roztáhnout všechny součásti, takže demontáž bude stejně náročná, jako vylisování za studena.

Ty pouzdra jdou určitě vylisovat, ale musíš k tomu mít vhodné vybavení (minimálně ruční lis a různé nástavce a podložky).

Broušení orvoru ocelovým kartáčem se dá pochopit jako očistění. Rozhodně bych ale nepoužíval broušení smirkovým papírem, protože tím zvětším otvor a snížím sílu, která drží pouzdro silentbloku v rameni.

Já bych před lisováním rameno nahřál a tak zvětšil otvor. Pak by tam kovové pouzdro šlo nasadit snáze.

A nakonec klidně můžeš vzít silikon a vnější plochy omáznout silikonem, aby se tam nedostávala voda a nebylo to tak rezavé.

hodnocení

Já vím, to pálení je kravina.
To mazání silikonem zvenčí asi myslíš, až když je to do sebe zalisovaný, viď?
Tak jestli je cílem použití silikonu, aby se tam nedostala voda a nesrostlo to, je to podle mě zbytečný, vlhko a sůl se tam asi stejně dostane a o ten silikon hůř se bude dostávat ven. V tom případě bych to ještě před lisováním vzal Resistinem nebo jiným voskem, s těsnicími vlastnostmi a antikorozním ucinkem, kterej silikon nemá, ba naopak, korozi podporuje.

hodnocení

0x
Ja když lisuju silenty i ložiska vždy mažu na sucho to nikdy nervu
trtr

Podstatoi lisování je právě ta síla-odpor, který mazaním snížite a už to není tak, jak má být. Lepší pouzdra dát k ledu a rameno na teplo.

P.S.: Na podobném principu funguje moment na šrouby kol, taky je to moment na sucho, s mazivem se třeba víc a neplní to funkci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]