Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odtah auta - značky tam ještě nebyly

Od: martinjuricek odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

měl bych na Vás menší prosbu. Zaparkoval jsem auto, které mě bylo následující týden odtaženo z důvodu údržby silnice. O této údržbě jsem nevěděl, protože tam v době parkování nebyla žádná tabule. Teď po mě chtějí 2000Kč za odtah a nějakých pár stovek za parkovné. Dá se proti tomu nějak bojovat, abych dotyčné peníze nemusel platit? Navíc jsem byl v tom městě na návštěvě, protože jsem jel na služební cestu a auto jsem zaparkoval poblíž firmy. Děkuji za rady

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

pokud tam místo nebylo označeno, máte právo vymáhat peníze za odtah na tom, kdo to místo řádně neoznačil. Údržbu provádí většinou "údržba komunikací" "městské komunikace" "správa silnic" a pod. podle druhu silnice.

martinjuricek
hodnocení

před týdnem, kdy jsem zde parkoval tam místo nebylo, teď tady značky jsou a moje auto nikde. Je to právě v centru města

je předepsaná doba, jak dlouho před AKCÍ musejí být značky na místě. Pokud toto dotyčný dodržel, těžko to vyřešíte. Když odjedete na 3 týdny na dovo a odtáhnou Vám vůz, co máte doma, je to Váš problém. Někdo odjíždí na klidně měsíc i víc a technické služby přece nemohou myslet i na tyto případy. Mj. bloková čištění a termíny bývají obvykle dost dlouhou dobu v předstihu dostupná na příslušných webových stránkách.

hodnocení

0x

Smůla: mesec.cz/...

Podle toho za odtah platít musíte, za parkování ne.

asd*
hodnocení

0x

Pokud byla informace o termínu údržby = zákazu parkování (např. na úřední desce města) zveřejněná někdy předtím než jste tam zaparkoval (to ještě nebyly značky), tak za odtah platit musíte, za parkování ne (mají povinnost auto vrátit zpět na místo parkování). Pokud ta informace byla zveřejněná až po parkování, tak by se neměl platit ani odtah.

= rozhodují nejen značky na místě, ale i oznámení na úřední desce atd., to může být klidně půl roku dopředu...

buss
hodnocení

0x

No buď to mají na webu, nebo na úřední desce nebo zveřejní v tisku s předstihem. Úřední deska slouží k informování ze zákona, to že si na ní občané nečtou co tam je není podstatné, mohli... jsou tam i exekuce a pod. Pokud jsem tušil, že v tu dobu kdy budu mimo očista bude, tak jsem hledal. Ona se opakuje většinou ve stejném období. Jak se říká, neznalost zákona neomlouvá. Auto měli vrátit zpět.

hodnocení

0x

Martine, zákazy se neřídí úřední deskou!

Pokud prokážete (nebo oni Vám) že tam značka (ne)byla, máte štěstí-smůlu. Značka se musí dát 7 dní před úklidem. Zkuste podat protest, že tam vozidlo stálo již před umístěním značky.

viz:

autoweb.cz/...

Milane tosnad ne. Podle mě je nad slunce jasné, že tam vozidlo stálo před umístěním značky. O to tu přeci nejde. Kamoš byl s nohou v NEMOCNICI A TAKY MU TO NEOMLUVILI. Vy jte o tedy řádně zamotal.

Míro míro, to snad ano. Pokud si dobře rozumíme. Zaparkuji vozidlo v souladu se zákonem. Nic neporušuji. Odjedu na dovolenou na tři týdny. Hned druhý den technické služby umístí v souladu se zákonem značku. (minimálně sedm dní dopředu) Jelikož jsem v mimo, nemůžu vědět o značce, nemůžu reagovat ani nemám povinnost chodit se dívat, zdali je tam značka. Nemohu tedy porušit žádný předpis. Bavíme se tedy o tomto případu?

proto se domnívám, že vlastník vozidla má možnosti bránit se proti poplatku..

autoweb.cz/...

jedna věc je výklad zákona a druhá je skutečný postup. Jestli se chce tazatel tedy soudit, nechť tak učiní. Jeho šance na to že uspěje je podle mě menší, než že neuspěje, ale to je jen můj názor. (podle mě by ulice neměly fungovat jako místo pro dlouhodobé soustavné odstavování vozidel. Běžně se tak však děje, samozřejmě).

itufada

Nemáte pravdu.

Protože přesně takový případ už prošel přes české soudy a dokonce to řešil ústavní soud. A nařídil zaplatit za odtah majiteli vozidla, který byl na dovolené. Stačí pohledat... (Kdyby jste to nemohl najít, dám sem odkaz)

doplněno 07.11.12 08:29:

Tady je odkaz na rozhodnutí ústavního soudu nalus.usoud.cz/...

doplněno 07.11.12 20:20:

@miramira Vidíš to odskočení příspěvku?

dy´t to přesně píšu . . .

doplněno 07.11.12 20:28:

nevidím

chlapci, tak jsem si to přečetl... a nevím...musím nechat posoudit...

uvidím...

buss
hodnocení

0x

Nebylo to tu zcela nedávno, nějaký den zoět? Takže...

pepeknamornik*
hodnocení

0x

Bohužel se mi stal podobný případ. V Olomouci, kde technické služby prováděly strojové čištění.

Naštěstí jsem pochodil, auto jsem si odvezl ze dvora odtahovky. Náklady jsem neplatil žádné.

Bylo mi ale řečeno, že kdyby auto nestálo v místě mého bydliště, musel bych vše zaplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]