Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smysl umístění Dopravních značek

Od: prazak odpovědí: 18 změna:

Na tomto odkazu je mi umístění DZ P4 ( dej přednost v jízdě ) jasné - připojovací pruh končí a musí dát řidič přednost vozidlům jedoucím v průběžném pruhu.

google.com/...

Ale tady mě umístění DZ P4 nedává smysl - není mě jasné komu a kdy má řidič dávat přednost - navíc když jede dál tak tam má DZ P2 (hlavní silnice ).

google.com/...

Tak mě napadá zda někdo občas provádí kontrolu umístění DZ a jejich smysl.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jak píše pan Milan: A co budete dělat, až napadne sníh? Bude vidět prdlajs a ne pruhy... Kvůli tomu se přece situace nezmění...

hodnocení

2x

V obou odkazech je situace jasná: Řidič dává přednost v jízdě vozidlům, jedoucím po hlavní silnici, a to ve chvíli, kdy jim tu přednost má dát, tedy chce se zařadit do jízdního pruhu hlavní silnice! Netuším co je na tom k nepochopení.

km

jak se může zařadit, když tam má jednu, nebo dvě plné čáry? *bzum*

@km: Pochopitelně tam, kde už je čára přerušovaná. To snad pochopí i nemluvně!

km

přečtěte si pozorně tazatele a projeďte se na tom streetview pořádně a dostatečně daleko a pochopíte o čem píšu, a pro příště si zakažte vykřičníky a dělání z lidí blbce viz "Netuším co je na tom k nepochopení." budou se vaše rady příjemněji číst. už jsem vám to ostatně jednou také napsal.

Vy i tazatel hledáte problém tam, kde žádný není. Pokud sedím ve vozidle z výhledu, mám před sebou DZ P4, tudíž dávám přednost vozidlům jedoucím po hlavní silnici, a to V MÍSTĚ A ČASE, kde a kdy mi to např. vodorovné dopravní značení umožňuje. Pokud pokračuji ve stejném jízdním pruhu dále, pochopitelně nikomu přednost nedávám. Co na to nechápete?

Pozn. Je to jak obvykle říká "milancukrar": Mějte oči všude a jeďte tak, abyste byl pokud možno vždy schopen reagovat na vzniklou situaci!

PS: Promiňte, ale vy mi nebudete diktovat, co a jak mám psát a kdy používat vykřičníky, otazníky, kapitálky a podobně. To je moje svobodná vůle a moje uvážení. Já vám do toho JAKÝM STYLEM PÍŠETE taky blbě nekecám!

km

Takže zde má dát přednost, když by chtěl jet do pruhu vlevo a kvuli tomu tam je ta značka DZ P4.

Věřím, že všechny své profese jste dělal opravdu mimořádně. Nezapřete se. ;)

Smysl umístění Dopravních značek

Myslím, že je na čase tuto debatu ukončit. Máte něco proti tomuto popisu použití DZ P4?

P 4 Dej přednost v jízdě!
Značka označuje vedlejší pozemní komunikaci.
Značku lze použít i uvnitř větší nebo složitější křižovatky nebo na místě, kde se řidiči přikazuje, opakuje nebo zdůrazňuje povinnost dát přednost v jízdě.

Satam, to je marné, to je marné, to je marné. (hlavně jejich hledání problému, kde není). Nepřesvědčíš je.

Za podobné otázky dávám pomyslnou čárku.

Značení musí být jasné, za každého počasí. Když není vidět vodorvné značení, protože: (každý si doplní situaci, kterou zná ze zkušenosti), tak vjíždí na hlavní, a musí dát přednost.

Nehody se tam nestávají, tak to neřešte.

km

satam: to že to je někde napsané a proto se tak v praxi osazují přece ještě neznamená, že se nelze otevřeně bavit o tom, že to je pitomost *smich* vy jste bezmezný úředník, vy to nekriticky přivítáte, osoby s kritickým myšlením nikoliv ;)

bear
hodnocení

0x

Asi pražáci nerespektují vodorovné dopravní značení v podobě plné čáry, tak to k vůli nehodovosti posichrovali značkou svislou. Jinak i dle mě tam nemusela být.

doplněno 16.03.25 21:00:

Nebo jízdní pruhy byly před x lety jinak v době realizace stavby. Pak pruhy přemalovali a značka je tam jen přežitek z doby minulé.

km
hodnocení

0x

souhlasím s vámi a popravdě, mě to nedává smysl ani v tom prvním případě a sám si toho dlouhodobě všímám a je to tak snad všude na podobných křižovatkých. jediné logické vysvětlení je 1/ to co píše amper (až napadne sní) 2/ je to nějaký legislativní výnos a tak se to tak prostě dělá (bez ohledu na logiku věci). jsem na to zvyklý, beru to tak, že kdyby si to někdo pelášil po hlavní bez ohledu vodorovné DZ, tak i na toho musím dávat pozor a dát mu přednost...

hodnocení

0x

Jak píše km - při přejíždění z pruhu do pruhu snad nepotřebuji DZ dej přednost - to by pak musela být za každou křižovatkou na vozovce s více než jedním pruhem v jednom směru jízdy.

A viděl jsem i případy když napadl sníh, že nejen nebylo vidět vodorovné, ale i svislé dopravní značení vidět - na ceduli byl sníh, řidič mohl jen dle tvaru cedule dedukovat co to může být za DZ.

Pane Slavo.

při přejíždění z pruhu do pruhu snad nepotřebuji DZ dej přednost****ale to zde neřešíme. Na to se tazatel neptal a Vy to dobře víte.

při přejíždění z pruhu do pruhu snad nepotřebuji DZ dej přednost****páč tam se přednost vůbec nedává.

Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí

Přeji krásný týden všem.

km

tak za mě musím říct, že je skvěle vymyšlený, že některý značky (dej přednost a stopka) mají originální tvary a jsou k přečtení i jen ne základě svý siluety

Proto mají zvláštní tvar, aby byly "poznat" i když jsou zachumelené. Nebo i ze zadu na vedlejší silnici.

hodnocení

0x

Poviem to takto. Dali ste sem rovnaké tipy situácie kde je umiestnená dopravná značka a čo bude nasledovať ďalej je nepodstatné pre význam tej značky.

km

máte pravdu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]