Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grif na tyčky stabilizátoru?

Od: autolajk odpovědí: 12 změna:

Potřebuji sundat tlumiče / péra a nejde mi odšroubovat tyč stabilizátoru (ani na na tlumičích ani fole na spojovací tyčí), se to protáčí a nejde to nějak chytit a vážně je musím uříznout? Nebo je na to nějaký grif? Ty jsem měnit nechtěl, protože jsou dobrý a nemám je koupený...
Čím se to jakože stane že to tam namontovat jde a vymontovat už né, když se dívám na videa tak to většinou odříznou

Jsou to tyhle tyčky allegro.cz/... Ty co mám na autě tak nemají žádný druhý 6 hran nebo vnitřní :(

Prosím neřešit, ať tam koupím nový, tam se na to, proč to nejde normálně nedestruktivně sundat nebo jak na to

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, je na to stahovák - de facto to nedestruktivně "vyrazí" kužel.

autolajk
hodnocení

To si nějak neumím představit, můžeš poslat odkaz na video třeba?

Ale když to vyrazí kužel tak se stejně už nedají kosti použít ne?

bear

Na čepy stabilizátory žádný stahovák není a není potřeba z principu. Čep se závity totiž není kužel.

Pleteš si to asi z čepem řízení a těhlicí, kde je to zalisované utažením matky a na povolení je potřeba sundat matku a vylisovat nebo vyrazit čep.

trtr

Ok, beru, je to pravda. Problém je ta samojistná matka - bude třeba asi zničit - vypíchnout ten plastový kroužek na jištění, pak to třeba půjde. Pak je třeba sehnat nové. Pokud se to nepodaří, tak asi nové kosti-táhla.

hodnocení

0x

pokud neni dira na torx či imbus přímo ve šroubu kde je matka tak by to ze zadu pod gumou mělo jít chytit stranovim klíčem myslim 17ka

já když vše selže beru flexu *palec*

autolajk
hodnocení

Ta guma je sundavací? Nechtěl jsem ju urvat

bear

Gumu nesundáš, pokud nesundáš čep. Těsně u manžetky může, ale nemusí být dva zářezy na plochej klíč, aby se neprotáčel.

Jinak proti protáčení je nutná příprava. Pořádně odrbat ocelovýk kartáčem matku a koneček závitů a pak namazat WD-40. Jinak se matka při povolení kousne do orezleho konce závitů, začne klást větší odpor a protáčíš se.

autolajk
hodnocení

Já tam ale žádný 6 hran na zachycení nemám, Jedině zkusit naříznout ten šroub a chytit ho plochym šroubovákem A matici plochym klíčem Nebo očkoplochym

Otázka taky zněla proč to jde namontovat (Nějak se to přece utáhnout musí) a nejde to vymontovat - samozřejmě WD 40 použito...

A guma fakt vyndat nejde a není to guma je to nějakej plastovej špunt - který nejde nedestruktivně vyndat.

bear

Zezadu ten špunt nevytahuj. Je to jen technologický otvor, kterým se při výrobě do toho oka dá silonová vložka s mazivem, čep a zacvakne se přes to prachotěsná krytka.

šestihran nebo torx je na konci závitů hned na straně matky.

Jsi nikdy "kosti"stabíku?

v minutě 1:53 a nemusíš mít ráčnový očkový klíč, když budeš klíč přesazovat, akorát to půjde pomaleji, ale za 2 minuty to máš i tak.

autolajk
hodnocení

Matka je 17

Na šroubu je důlek (jak na ten stahovák) ale není tam torx ani imbus nejsem blbej

a zezadu nenahmatávám žádný tvar, zkoušel jsem i šuplerou a nic, žádný tvar

bear

Potom jsou tyčky nějaký šmejdy, když nemají důlek s torxem nebo inbusem.

Existuje i lamač matek.

ahprofi.cz/...

hodnocení

0x
Jak už tady bylo řečeno, musí tam být imbus nebo torx, případně 2 plošky na klíč hned před prachovkou, případně oboje.
Když strhnu orezlej šestihran a plošky tam nejsou, zbývají před flexou ještě sikovky/hasák - chytit za vyčnívající závit, o kus povolit a pak už bude trochu mista mezi stabikem a prachovkou, pak chytnout tam. Pokud není závit moc orezlej, stačí i jen ten čep trochu zkřížit právě působením na stabik, třeba hever pod rameno, aby se křížily nápravy, pak se v díře otáčí ztuha.
A proč jde novej jentak bez držení? Protože je tuhej, neprotočí se čep sám o sobě a protože razovej utahovák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]