Nejste přihlášen/a.
Na jakou silnici nesmí traktor, jsou nějaké vyjímky? Záleží na tom jak je traktor rychlý?
Obecně není provoz taktorů na žádné pozemní komunikaci zakázán. Ovšem díky své omezené rychlosti v praxi nesmí na dálnici a silnici pro motorová vozidla, kam nesmí vozidla s konstrukční rychlostí nižší, než 80 km/h, ve městě 65 km/h. Najdete to v §§ 35 a 38 z. č. 361/2000Sb. Pochopitelně také nesmí na žádnou PK, která je označena DZ B6 - Zákaz vjezdu traktorů.
Pokud vlastníte ŘP mj. na traktor, měl byste vše, co jsem uvedl, znát nebo minimálně vědět kde to najdete!
Doplnění: Moje odpověď se vztahuje na vozidla kategorie "Zemědělské a lesnické traktory" ve smyslu §3, odst.3, písm.a) zákona č. 56/2001Sb. O podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. V uvedeném (dosti obsáhlém) předpisu najdete vše o tom, která vozidla a stroje a za jakých podmínek lze provozovat na pozemních komunikacích. Moje odpověď na jednoduchou otázku tedy předpokládala, že tazatel se nechtěl zabývat uvedeným zákonem podrobně.
Bavíme se o traktoru, který je schválen pro provoz na pozemní komunikaci?
Na jakou silnici nesmí***jak píše satam, na dálnici a tam, kde je to zakázáno značkou.
Záleží na tom jak je traktor rychlý***na rychlosti nezáleží.
Milane, budu ti trochu oponovat. Traktor, který má konstrukční rychlost vyšší, než 80 km/h, SMÍ i na dálnici a silnici pro motorová vozidla! Na "rychlosti tedy ZÁLEŽÍ!
V českých podmínkách jsem se s takovým traktorem nesetkal. Pokud existuje, nejspíš nebude zažazen v kategorii "traktor", ale možná "speciální tahač".
Pavle, jasně, máš pravdu, že jsou i "traktory" které jezdí po dálnici. Páč mají 80km v techničáku. Dokonce neplatí ani mýto, páč nemusí. Řídí je od 17 let, technická až za 4 roky..
Domnívám se, že tazatel ale myslí malé vesnické traktůrky.
Ale to se asi od července změní, budou taky platit, evidenčka bude na dva roky a ještě další změny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.