Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za rychlost u cyklisty?

Od: cyklista odpovědí: 31 změna:

Že motorista platí při změření pokutu za překročení povolené rychlosti je v pořádku.

Ale četl jsem, že pokutu může platit i cyklista.

Jak cyklista má vědět kolik jede když nemá rychloměr?

Prý když jede z kopce tak může jet i více než je povolená rychlost.

Dokonce jsem na nějaké výstavě viděl auto z první republiky které nemělo rychloměr - akumulátor měl vepředu za nárazníkem a bylo na něj i vidět.

Tak jsem si říkal, že toto auto nemusí platit za překročení rychlosti když nemá rychloměr. - byla to výstava kde nějaký výrobce vystavoval všechny své modely od začátku až do současnosti. To nejstarší auto mělo dokonce drátová kola jako jsou kola na kolech.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

PČR, MP či OP může cyklistu pokutovat za překročení rychlosti, ale jen když se tento nedá! JInak toto řešil soud apadl precedens- pokuta cyklisty za toto je neoprávněná protože , mj. jizdní kolo není z výroby opatřeno zařízení pro meření rychlosti!

Jina toto se tu již nekolikrát řešilo!

hodnocení

2x
Ještě jsem neplatil, ale je pravda že většinou dodržuji limity i mimo obec. Nejhorší je, když řidič musí cyklistu předjet a pak dupne schválně na brzdu. Je ale pravda, co píše diesel, vymahatelnost nulová. Na červenou také nejezdím, tam se cpou spíše auta aby ušetřili pár sekund a ano, výmolům a kanálům se i na kole vyhýbám úplně stejně, jako všechna auta, a i když se jim to nemusí líbit, předvídat by měli řidiči úplně stejně, protože žádný do díry dobrovolně také nevjede.

hodnocení

1x

"Ale četl jsem, že pokutu může platit i cyklista..."

Pokuta za rychlost? Kde jste to četl? Nesmíte věřit všemu, co kde kdo někam napíše.

Četl jste někdy o "veteránech"?

Víte, kdo je to "troll"? ;)

U nas sa v pesej zone policia zamerala na kurierov roznasky jedla na bicykloch a kolobezkach a normalne ich zamerali laserovou pistolou a dali pokutu. Je tam znacka 10 km / h, to prekroci kazdy.

halamus

@peter

V ČR v pěší zóně můžou být jen pěšáci. Ostatní, jen pokud to dovolí dodatková tabulka, příklad z centra Ostravy:
mapy.cz/...

@halamus : ano, je tam znacka cyklistom povoleny vjazd.

jir
hodnocení

0x
Kolik takových situací nastane? Možná někde na omezení na 30km/h. Udržet rychlost 50km/h je docela makačka. Kdo jezdí tak rychle, že předjíždí auta, tak na to má fyzičku, kolo a i ten tachometr.
asd1

50 po rovině krátkodobě překročí každej kdo na tom aspoň trochu jezdí. To vážně není problém. Z prudšího kopce na to ani nemusíš šlapat. Omezení na 30 překročí i bába s nůší.

Občas cajti měří a kasírujou i cyklisty.

Je to jako ten boční odstup, taky z auta nebude vysunovat metr ale je to problém řidiče jak ho dodrží. Kdo nemá odhad ten si pořídí kompjůtr nebo telefon s GPS.

V každé obytné zóně.

hodnocení

0x
Neznalost neomlouvá, takže pokud cyklista chce jezdit rychleji, než všude dostatečně pomalu, nějakého způsobu měření rychlosti, případně placení pokut, se nevyhne.
Popsané staré auto pravděpodobně ani nebylo schopné nějakou dnešní povolenou rychlost dosáhnout a dost možná před ním kráčel chodec mávající vlaječkou, aby ostatní uhnuli z cesty :)
Předpokládám správně, že tazatel je cyklista a neridic?

hodnocení

0x
To máte jako boční odstup od cyklisky 1,5 m, taky ho nemáte jak přímo změřit a musíte ho dodržovat. Na tom kole to máte jednodušśí, protože rychlost se technicky měří snadno a kdo jezdí takto rychle, tak tam ten cyklopočítač stejně má.
Mimochodem, jak to děláte v MHD, když si koupíte časovou jízdenku? Vymlouváte se, že nemáte hodinky? A při chytání podměrečných ryb, že nemáte metr? A při souloži se 14 letými holkami, že jste neviděl jejich obćanku? ;)

bear
hodnocení

0x

Cyklista může dostat pokutu i za alkohol. Ale pokud nebourá a je zdatnej i s alkoholem, tak na kole ho policajt nemůže chytit. Ujede mu lesem nebo pěšinou či polem, kde se auto nedostane a policajt za ním nepoběží. Stejně tak motorkáři. Ty chytnou pouze, když se dobrovolně vzdají a nebo uklouznou při honičce a bourají.

lojza
hodnocení

0x

Je problém cyklisty, jak má vědět, kolik jede.

thetruth
hodnocení

0x

Zajímavé jak si cyklisti myslí, že pro ně předpisy neplatí. Stačí se podívat na nějaké dashcam záběry, takových cyklistů co jede na červenou, po přechodu...

To je váš problém, jak si změříte rychlost.

asd1

Někteří!

Stejně tak vidim spoustu aut jet na červenou, překračovat rychlost, předjíždět na horizontech a vůbec to neznamená že všichni.

Jednoduše procento kreténů je ve všech skupinách podobný.

Btw jízda po přechodu je legální. Jen není chodec, takže dává přednost všemu co po komunikaci jede.

thetruth

U cyklistů je tohle přesvědčení o nenutnosti dodržování předpisů mnohem víc zakořeněné (není na to potřeba žádný papír = pro mne to neplatí). Nehledě na to, že postihování je zcela minimální. A ano, jsem na cyklisty vysazený, protože dlouho jsem sám hodně na kole jezdil, a z toho, jak se takhle celá komunita změnila, je mi blivno.

A jinak samozřejmě ano, dementů za volantem je bohužel také pořád dost.

Ten nerespekt třeba k červené na semaforu je skutečně neporovnatelný. Tak 1/3..1/2 cyklistů se chová tak, že je jim úplně jedno, co svítí na semaforu, prostě si najedou na výhled, rozhlédnou se a jedou. Oni tam přece zbytečně stát nebudou, když jedou svůj adrenalinový závod. A to pouze v případě že kříží jízdní pruhy, pokud odbočují vpravo, tak tam běžně najedou úplně bez rozhlédnutí, jako by měli vlastní pruh jen pro sebe a "ty hovádko v plechovce se zařiď".
Osobně si myslím, že cyklisti se chováním v provozu liší na ty, co cykluji jen rekreačně a zároveň jsou běžnými řidiči aut a pak na ty, co cykluji všude a za volantem v životě neseděli. Takoví dlabou na značky, semafory a předpisy (které třeba ani neznají), protože jim často asi ani nedochází rizikovost jejich počínání a omezování ostatních účastníků, včetně kličkování mezi výmoly a kanály bez ohlédnutí (zrcátka nemají, brzdila by je), nebo jízdy prostředkem pruhu. Často ke vídávám navlečené v černých elastakach a některé i potmě bez světel. Přitom zrovna u těch, co jezdí denně v provozu, bych vybavení světly a zrcátkem očekával a být to na mě, bylo by to predepsanou výbavou.
Sám jezdím na kole jen skutečně rekreačně s rodinou o dovolené a snažíme se maximálně využívat cyklostezky a silnice bez provozu, ale
jakmile vyjedeme na trochu rušnější silnici, nebo zapadne slunce, všichni blikame jak vánoční stromeček.
ladan

Porušovat rychlost na kole asi nikdo stíhat nebude, řešíme tu hovadiny.

mll

Taky myslím, že jsou horší věci, které může cyklista spáchat. A s výjimkou nějakých velkých omezení (na 20 před školou) nemá moc šancí povolenou rychlost překročit a když bude to on, kdo si nabije hubu.

Červená na přechodu neni problém ani pro chodce, červená v křižovatce to je horší, ale pokud nespustí indukční smyčka ve vozovce a nic nikde nejede tak nezbývá než opatrně projet (máme u nás takovou křižovatku, naučil jsem se, že tam musím vjíždět prostředkem asi desítkou, ne pomalejc, jinak o mě systém neví a v 9 večer, kdy nejezdí žádná auta tam zelená prostě nepřijde, a klidně 10 minut vydrží červená ve všech směrech).

Taky nedaleko máme takovou nešťastnou křižovatku, tečko dvou čtyřproudovek, když jsem tam jezdíval na skútru, pokud nepřijelo zároveň i auto ve vedlejším pruhu, šlo to z vedlejší projet jen na červenou.
Kdysi jsem někde četl, že jízdní kolo pomáhá na tu indukční smyčku položit a zaregistruje ho to. Vyzkoušeno to nemám, vyklopil bych psa z jedkoleho vozíku, co vozím za kolem:)

glyx
hodnocení

0x
Když mi na motorce přestane fungovat tachometr, tak pro mě přestanou zároveň platit rychlostní omezení?

Ne pak jedete na motocyklu který není způsobilý provozu !

glyx

@diesel

béčková závada neznamená nezpůsobilost.

mll
hodnocení

0x

Jo i na kole se dá překročit rychlost, zvlášť když je 20 nebo jen 10. (Těch 10 bylo na takové šílené cestě, kde se pod 10 dalo jet těžko.) Pochybuju, že by je někdo systematicky pokutoval, to už by musela být nějaká superakce znuděných policistů. Mohli by se postavit pod kopec a čekat až projede nějaký cyklista, který náhodou tu padesátku překročí.

Nevím jak je to s radary teď, ale tím, že snímají předek a motorka tam nemá SPZ (jsou zakázané, protože to byl nůž na chodce), tak takového motorkáře těžko polapí a o cyklistech to platí dvojnásob, ti nemají SPZ vůbec (a zatím veškeré návrhy na jejich zavedení (ono šlo hlavně o peníze pro pojišťovny a úřady) skončily uspokojením pojišťoven kolojeďkama (tzv. elektrokoloběžkama) a zahradníma traktůrkama). Takže je může pokutovat tak leda strážník s ručním radarem.

Samozřejmě pravidla platí pro každého, jen zrovna to překročení rychlosti cyklistou je docela ojedinělé (vím o kopci, kde když nebudu nic dělat a vjedu do něj dvacítkou, tak dole mám přes 60 i na staré ukrajině, když do něj vjedu krokem dostanu se na 55 ani jedno nevadí, je tam dovolená sedmdesátka, ta rychlost se pak spotřebuje na protikopec a ještě je potřeba trochu přišlápnout; ale ani se neptejte, jak se brzdí, když auto z vedlejší nedá přednost).

jaryn
hodnocení

0x

Zákon platí i pro cyklisty, není tam výjimka! Pochopitelně že musí být přistihnut a pak může dostat odpovídající sankci..

makk
hodnocení

0x

Kdysi omezení rychlosti platilo jen pro motorová vozidla, ale to už je dávno pryč. Dnes to platí pro všechna vozidla, takže ano, mohou vás pokutovat. Omezení 30km/h nebo 40km/h překročí na kole spousta lidí i po rovině, já mám rekord z kopce na 60km/h, takže být to v obci, tak už bych platil.

Ale body vám vzít nemohou, protože k řízení kola není potřeba řidičák.

Takže když spirnter (Usein Bolt vyvinul na 100m skoro 45km rychlost ) tak by m-pokud by byl změřen ve městě nezio semaforyna třicítce, tak by taky dostal pokutu bez bodů?!

Jinak šedesát z kopce? to jste ještě brzdil? nebo máte kolo takový křáp, že klade tak velký odpor (tření ložisek atd) a vy musíte z kopce ještě šlapat abyste nezastavil?!

@diesel: Přesně tak, Usein Bolt dostane tu pokutu přesně ve chvíli, kdy se stane vozidlem.

makk

Samozřejmě, nemůžou vám sahat na řidičák, když ho k té činnosti vůbec nemusíte mít. To už by vám za rychlou jízdu rovnou mohli sebrat rybářský lístek.

Netvrdím, že 60km/h z kopce je extrém, říkám, že je to můj rekord. Bylo to na horském kole a dalo by to i víc, ale už raději přibrzdil.

Samozřejmě, nemůžou vám sahat na řidičák***

kdo to, prosím psal, ohledně řidičáku?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]