Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Octavia 2, 1,9tdi spojka

Od: bery® odpovědí: 12 změna:
Ahoj s rychlým dotazem. Teď mi volal známý, že jestli mu můžu neco udělat se spojkou, prý najednou začala zabírat až nahore, ale nezdá se mu, že by měla tendenci klouzat - čím to může být? Brzdovky má dost, tak mě nenapadá, jak by se mohla zavzdusnit. Může to být něčím jiným, než že už je v posledním tažení?
Díky:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Tak s vadným válečkem se klidně okruh spojky zavzdušní.

To, že má brzdovky dost je irelevantní.

Spojka má do nádobky s brzdovkou jen přepad přebytku u vrchu nádobky. To není jako u Š120.

Brzdovka se plní injekční velkou stříkačkou přes spojkový ovládací váleček směrem k válečku pedálu a z něj přepadem vyteče stará kapalina a bublinky do nádobky.

007cz
hodnocení

0x
Zavzdušněná spojka bude zabírat dole, případně našlapánim se její chod zlepší. Zavzdušnéná není je na výměnu.
bear

A jak našlape? Odkud si nabere víc kapaliny? Je tam jen přepad. Kapalinu nenasaje.

bear

Leda jestli nějaká kapalina nezůstala v hadičce toho přepadu. Má tak 30cm, takže 15ml by tam být mohlo.

007cz
To čemu říkáš přepad je plnící vedení hlav. spojkové válce. V nádobě je umístěn výše, při ztrátě kapaliny se nejdříve zavzdusni spojka, brzdy budou fungovat.
bear

Beru... slovíčkaření...

Ale když je výše a kapalina tam nesahá, protože už jsou kotouče a brzdová obložení opotřebená na nějakou mez a kapalina je v kolech (brzdových třmenech), tak odkud spojka nasaje?

bear

... proto bych nevylužoval možnost, že pokud nejde našlapat, tak se nejedná o zavzdušnění (když tam nesahá kapalina, která by to doplnila a pomohla při našlapání).

Stejně, ono je lepší ztratit 10 minut odvzdušněním a znovunaplněním vedení spojky, nežli hned půlit motor a měnit spojku pár hodin.

007cz
Pokud kapalina klesne pod vyústění plnění spojky tak se zavzduší. Zavzdušněná spojka má logicky úplně jiný projev, zkoušet odvzdušnovat klidně můžete.
bear

Kapalina se jen střídavě přemisťuje s válce do válce.

Válečky mají malý objem. Dle mě to pokryje zbytek kapaliny v hadičce mezi nádobkou a válečkem na pedálu.

Navíc pokud není únik, tak se opět jen přepustí obejm kapaliny s válečku pedálu do válečku na ložisku spojky. A kapaliny v hadičce mezi nádobkou a pedálem spojky se opět neuplatní.

Kapalina je těžší, vzduch je lehčí a nádobka i hadička jsou nad válečkem pedálu spojky. Takže nemá jak se zavzdušnit.

...

Spojky se hlavně zavzdušňují tím, jak je v nich kapalina stará a skoro nikdo je nemění. Všichni mění jen v brzdách a spojku jen při demontáži převodovky. A to né vždy, když si z převodovky demontují váleček zvlášť a nechají systém tak jak byl. Natáhnou vlhkost, sníží bod varu a pak stačí pár bublinek v létě a při přehřáté spojce.

To mi příjde pravděpodobnější, ale nemám věšteckou kouli. Jen otvírám diskuzi, aby si bery případně vybral a vzal do úvahu obě naše verze ;)

P.S.: Mám na Fabii1 kapalinu na MIN a vyústění spojky mimo hladinu. Přesto spojka normálně chodí, jak jsem zvyklej beze změn. Brzdy chystám měnit až v létě.

hodnocení

Odbočím s tím plněním kapaliny- u sebe když ji měním s brzdovkou, stejně jako u každýho kola starou kapalinu prostě odsávám z odvzdusnovaku lednickovym kompresorkem, nikdy jsem ji neplnil zespoda.
Je tedy možnost, že by se zavzdušnila za jízdy s dostatkem kapaliny?
Sám ji aktuálně pravděpodobně trochu zavzdusnenou mám, aspoň to předpokládám po tom, co mi nedávno při výměně spojky visel hydraulickej válec půl dne na hadičce bez působení tlaku, ale odvzdusneni odkladam na výměnu oleje, až budu mit sundanej spodní plast (mám tam ten největší z dieslu, když už tak už:)) Soudím tak podle toho, že ač mi nová spojka plně zabírá až nahoře, tak trochu unáší hned nad podlahou.
A zpátky k té O2 z dotazu - pokud je tam původní spojka, měla by být s dvouhmotou- jde prostě vyměnit za obyčejnou bez dvouhmoty, nebo je na ro potřeba nějaká prestavbova sada? Je to takový auto na dojetí, 19 let, půl mega najeto a majitel nechce utrácet..
bear

Jednohmota s druhovýroby asi bude. Kód motoru?

007cz
Pokud je hydraulický systém spojky naplněn a odvzdusnen tak by se teoreticky bez úniku kapaliny a nízké hladině zavzdusnit neměl. Ale stát se může. Zespoda se plnit nemusí, stačí vyslapat nebo odsat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]