Nejste přihlášen/a.
Tak s vadným válečkem se klidně okruh spojky zavzdušní.
To, že má brzdovky dost je irelevantní.
Spojka má do nádobky s brzdovkou jen přepad přebytku u vrchu nádobky. To není jako u Š120.
Brzdovka se plní injekční velkou stříkačkou přes spojkový ovládací váleček směrem k válečku pedálu a z něj přepadem vyteče stará kapalina a bublinky do nádobky.
Leda jestli nějaká kapalina nezůstala v hadičce toho přepadu. Má tak 30cm, takže 15ml by tam být mohlo.
Beru... slovíčkaření...
Ale když je výše a kapalina tam nesahá, protože už jsou kotouče a brzdová obložení opotřebená na nějakou mez a kapalina je v kolech (brzdových třmenech), tak odkud spojka nasaje?
... proto bych nevylužoval možnost, že pokud nejde našlapat, tak se nejedná o zavzdušnění (když tam nesahá kapalina, která by to doplnila a pomohla při našlapání).
Stejně, ono je lepší ztratit 10 minut odvzdušněním a znovunaplněním vedení spojky, nežli hned půlit motor a měnit spojku pár hodin.
Kapalina se jen střídavě přemisťuje s válce do válce.
Válečky mají malý objem. Dle mě to pokryje zbytek kapaliny v hadičce mezi nádobkou a válečkem na pedálu.
Navíc pokud není únik, tak se opět jen přepustí obejm kapaliny s válečku pedálu do válečku na ložisku spojky. A kapaliny v hadičce mezi nádobkou a pedálem spojky se opět neuplatní.
Kapalina je těžší, vzduch je lehčí a nádobka i hadička jsou nad válečkem pedálu spojky. Takže nemá jak se zavzdušnit.
...
Spojky se hlavně zavzdušňují tím, jak je v nich kapalina stará a skoro nikdo je nemění. Všichni mění jen v brzdách a spojku jen při demontáži převodovky. A to né vždy, když si z převodovky demontují váleček zvlášť a nechají systém tak jak byl. Natáhnou vlhkost, sníží bod varu a pak stačí pár bublinek v létě a při přehřáté spojce.
To mi příjde pravděpodobnější, ale nemám věšteckou kouli. Jen otvírám diskuzi, aby si bery případně vybral a vzal do úvahu obě naše verze
P.S.: Mám na Fabii1 kapalinu na MIN a vyústění spojky mimo hladinu. Přesto spojka normálně chodí, jak jsem zvyklej beze změn. Brzdy chystám měnit až v létě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.