Nejste přihlášen/a.
Tak základní otáčky šroubu bohatosti má. Zadřít by neměl, pokud to nezašroubuje o otáčku víc, ale to už ani nepojede a trkne ho, že to chce spíše přidat než ubírat.
Svíčka je nejlepší ukazatel u 2T ![]()
U většiny karburátorů, co jsem se setkal je v principu šroubek s hrotem na konci a ten ucpává kanálek bohatosti. Tedy zašroubováním bohatost ubere až ucpe přívod paliva kanálkem.
Karburátory Stihl a SEDR, LEKR u aut... víc nemohu posoudit.
Myslím že se s LEKR/EDSR/SEDR mýlíš. I tam je regulační jehla volnoběhu na vzdušníku. Ale nejsem si úplně jistý, musel bych se podívat.
U membránových karburátorů žádný vzdušník není a jehla je přímo na přívodu paliva do volnoběžného systému.
Já už ty přesné výrazy snad ani neznám. Ale v principu palivo šlo od volnoběžného elmag. ventilu (zdechal motor) přes štěrbinu pod klapkou na seřizovací šroub bohatosti a ten měl vyústění pod klapkou. Tedy uplatnil se pouze při přivřené klapce, kdy se zvedl podtlak a začalo se skrz šroub bohatosti strhávat palivo.
Ale ruku do ohně za to nedám, protože když se na to dívám zpětně, tak pokud bych zavřel šroub bohatosti, tak strhávám podtlakem veškeré palivo tou přechodnou štěrbinou pod klapkou.
Je to dlouho. Měl jsem raději monotronic systém
.

U SEDR/EDSR je obyčejný šroub bohatosti směsi. Jde k němu směs paliva a vzduchu a on jen škrtí přívod směsi pod klapku.
U LEKRu je jehla vzdušníku. Zašroubováním se bohatost zvyšuje, což často mátlo třeba techniky na emisích, když chtěli drbnout se směsí a ono se to rozjeblo na druhou stranu...
To v kroužku na tom obrázku jsou přechodové otvory. Používají se při částečném zatížení. Při zavřené klapce jsou nad klapkou. Při pootevření klapky kolem nich projde její hrana a otvory se tak dostanou pod klapku a začne z nich stříkat přídavné palivo.
No a když náhodou zrovna fungoval karbec, zase nefungovalo zapalování...
Byly to krásné časy...
A u dvoutaktů mírně bohatší směs nevadí, přidá trošku výkonu a živosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.