Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování - vyhrazená místa

Od: tomtom odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, můj dotaz je poměrně stručný. Na foto lze vidět 4 parkovací místa s vodorovným značením reservé. Na svislé značce, která leží mezi dvěmi vyhrazenými místy, jsou ale vyznačena poze 3 vozidla. Můj dotaz zní: Jsou opravdu všechna 4 parkovací místa vyhrazena, nebo pouze dvě, právě ta která sdílí dopravní značku? Lze na krajních místek parkovat bez omezení? Děkuji.

Parkování - vyhrazená místa
Parkování - vyhrazená místa #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám úplně jiný názor, nekorespondující s dosavadními. DZ IP12 znamená Vyhrazené PARKOVIŠTĚ! To vyhrazené parkoviště má 4 stání, vyznačená na vozovce. Dvě, možná tři vozidla jsou jasně určena dod. tabulkou, další místo/a není/nejsou přesně určena. Parkovat však na nich může jen ten, kdo ví (a má příslušně označené vozidlo), že smí parkovat na vyhrazeném parkovišti Jičínská 19 v Ostravě. Určitě tam nemůže parkovat někdo, komu není parkoviště vyhrazeno.

A teď do mě! Argumenty prosím zdůvodněné předpisy alespoň tak, jako mám já.

re4zon
Znacka oznacuje parkoviste tam, kde je umistena. Kdyz bude u vjezdu na ohrazenou plochu, plati pro celou plochu. Kdyz je na zacatku ulice, plati pro celou ulici. Kdyz je v cele stani, plati jen pro nej. A kdyz je v cele dvou stani, plati jen pro ta dve. To jsou naprosto zakladni predpisy, pro koho jsou mista vyhrazena s tim vubec nesouvisi a neni na tom nic k oduvodnovani. A na fotce z toho mista je jasne videt, ze je tam naopak normalni parkoviste spravne vymezene dodatkovou tabulkou, vodorovne znaceni s tim ale nekoresponduje.

@re4zon: Bylo by dobré přečíst si text k IP12 - Vyhrazené parkoviště i k V10e - Vyhrazené parkoviště. Dále TP 65 - Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích, odst. 9.2.5.22 - Vyhrazené parkoviště a odst. 4 - Vodorovné dopraví značky.

Uvedené odkazy v žádném případě nejsou v rozporu s mým názorem. Tzn., že každé z vozidel, vyznačených na dod. tabulkách může stát na kterémkoli z vyznačených stání, naopak žádné vozidlo, pro něž není parkoviště vyhrazené, na nich stát nesmí.

Asi to není úplně logické, to přiznávám, ovšem z hlediska předpisů a práva je to naprosto v pořádku. Zároveň tvrdím, že je žádoucí, aby se příslušný správce komunikace postaral o to, aby uvedené dopravní značení bylo v pořádku nejen z hlediska práva a předpisů, ale i z hlediska přehlednosti a LOGIKY. Pak by tato diskuze vůbec nemusela vzniknout.

PS: Jen doplním odst. 8.3.5 TP. V něm není nikde psáno, že na IP12 musí být počet vyhrazených míst!

re4zon
hodnocení

0x
Znaceni je chybne, bez dalsi doplnkove tabuljy plati znacka pouze pro dve mista mezi kterymi je.

Podle ostatních Reservé značek v ulici a podle mezer mezi dodatkovými tabulkami na této značce bych řekl, že tam chybí dvě dodat. tabulky. Jedna s RZ pro to čtvrté místo (třeba se dotyčný odstěhoval nebo už za něj neplatí) a druhá s šipkama vlevo a vpravo do jaké vzdálenosti značka platí (u ostatních značek je).

Takhle jak to je asi opravdu platí jen pro ty dvě prostřední místa.

asd1

Vyhrazený jsou jen dvě místa u značky.

Ale kdo zaparkuje na těch dvou nevyhrazených, tak je vhodný mít to pod kamerou, aby měl páky na "majitele místa" kterej to oběhne klíčema, propíchá gumy nebo je aspoň vypustí. Když zavolá policajty tak mu to vysvětlí a pošlou do háje, takže nápravu zjedná sám. Podobně jako "jeho" místo před barákem kde jakýkoliv cizinec je zločinec, přestože tam nic vyhrazenýho není.

@asd1: Bohužel policajti vysvětlí jen přestupci, že nemá co parkovat na místě, označeném V10e, které spadá pod DZ IP12 umístěnou v čele těch čtyř stání. Rozumný policajt přestupce vykáže bez udělení pokuty. V TP 65, odst. 8.3.5 TP totiž není nikde psáno, že na IP12 musí být počet vyhrazených míst!

hodnocení

0x

GPS místa by nebylo?

asd1

Na co GPS, značení je jasný. Značka pro dvě místa, jedno pro jedno auto a na druhým můžou být dvě (střídavě a NEBO b, obě naráz ne, leda Smartky který se vejdou na jeden plac). Vykřížkování čtyř míst na zemi neni podstatný...

Abych viděl opravdový stav. Vám je vždy vše jasné, ale mne často ne.

Vadí to, že chci GPS?

Vykřížkování čtyř míst na zemi neni podstatný...****jasně, to tam může být po minulém řešení značek. Je mnoho takových míst, kde již značení neodpovídá pravdě.

49. 77458997080606, 18. 223882503728266

Jinak stačí zadat do gůglu jičínská 19 ostrava, je to pod velkým oranžovým stromem. Na Mapy.cz je zelený.

pepr, děkuji, ale nenašel jsem to. Nevadí.

Našel...

Já bych chtěl vědět jestli to místo v pravo kde stojí to modré BMV je vyhrazené parkovací místo - omo totiž ta svislá DZ byla už odstraněna.

kolega tvrdí, že pokud tam není ta sviská DZ ale jenom obrázek na vozovce tak to vyhrazené parkovací místo už není.

Tak mě zajímá zda má pravdu když tvrdí zda musí být jak na vozovce, tak i sloupek jinak to VPM není.

google.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]