Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zpomalit a nevybrzdit auto zamnou

Od: mojejmeno odpovědí: 32 změna:
Kdysi jsem jela autem, bohužel tam byly kamery a radar, a kvůli radaru jsem trochu zpomalila, asi o 10 a trvalo to tak 100 metrů, abych měla správný průměr, protože jsem se spíš zajímala co je předemnou, na tachometr jsem si zpomněla až pak. A za mnou začal troubit kamion a pak zastavil. Já sem jela dal svojí rychlostí. Nákup na přední sedačce se ani nehl, bylo to menší zpomalení, když jsem brzdila na silnici před chodcem tak všechno letělo, včetně mě. Sice to nebylo vybrždění, nebyla to pomsta, ani naschvál, ani nebyla změna pruhu, ale svým způsobem jsem něco udělala špatně. Pokud by mi před auto vyběhli chodci, tak bych blba mela v kufru a ty lidi bych srazila když není schopný ustát menší brzdění. Nebo jsem neměla brzdit? Ale to by se auto rozjelo na ještě vyšší rychlost, byl tam mírný náklon dolů, ale furt to bylo jakoby rovný. Do takovych situací se nerada dostávám.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pokud na 100m zbrzdíš o deset, tak je to lehké přibrždění, muselo to být ostřejší. Pokud se ti nastěhuje do kufru, problém je to kamionu, má držet bezpečnou vzdálenost a předvídat. Nejspíš ale podle mne troubil jen proto, že jsi ho zpomalila. V takových situacích se brzdí motorem nebo jen lehce brzdou. Jsou úseky, kde je padesátka, člověk jede lehounce nad a kamáč metr za kufrem snažíce se psychologicky "tlačit". Je to nepříjemné, ale kvůli němu nebudu platit pokuty za rychlost. Bez autokamery nejedu ani za roh do lidlu...
km

vidím to dost podobně. jen bych měl poznámku k "v takových situacích se brzdí motorem": někdy to naopak může být nebezpečnější, protože při brzdění motorem se nerozsvítí brzdová světla

hodnocení

0x
Jsem neřidič, ale zajímá mě to.
1.Takže to mám chápat že jste jela větší rychlosti než je povoleno, nebo jak?
2. Co dělá nákup na přední sedačce?
mojejmeno
hodnocení

Tam je 70, a jela jsem trošku nad, protože jsem se dívala na provoz a na ty co mě předjíždí, pak jsem si všimla že jsem pár metrů jela asi 75, jinak si rychlost hlídám, ale v tom provozu jsem se bohužel dívala jinam. Tak jsem zpomalila, nevím jestli to bude na pokutu za rychlost nebo ne, ale ten za mnou musel jet ještě rychleji. Nákup byl menší jidlo na který jsem nechtěla zapomenout. Spíše nechápu jak nekdo může jet rychleji když je někde maximální rychlost a ještě troubit na ty, co chtějí rychlost dodržet. Ale furt to může být jako nejaký vybrždění nebo něco, protože ten za mnou nemel odestup.
halamus

Třeba jste jeli oba 75 km/h. Ale je rozdíl 75 tachometrových a 75 podle GPS, tachometr ukazuje méně a GPS navigace je docela přesná.

kmet
hodnocení

0x

Známý s kamionem jezdí a mj. tuto situaci popisuje, zejména senioři to delají, jedou za obcí 70, před odbočkou 30, brzdí bez důvodu... Kamion má "zaseknutou" rychlost, jakoby tempomatem, potřebuje jet přesně tolik, kolik může, aby byl efektivní, řidič sedí vysoko, vidí před auto před ním, kde nic není, žádný problém, ale auto stále zpomaluje, vzdálenost mezi ním a autem se zkracuje, protože si stále drží tu zaseknutou rychlost, a tak si řekne, proč ta xxx furt brzdí a zatroubí, aby si ulevil a možná jí to snad dojde si pomyslí.

mojejmeno
hodnocení

Tak pokuta za rychlost je snad 5 tisíc, nějaký správní poplatek pro mě, tak za 10 tisíc můžu trochu zrychlit, ale max o 5, to je bez bodů. Tam to bylo v obci a jela jsem maximální povolenou, pak jsem musela zpomalit kvůli měření aby mi vyšel průměr když jsem trochu prešvihla, tak jsem tpomalila asi na 65 nebo kolik, mozna na víc, on jel o dost rychleji, mohl někoho zabít, ale mu pokuty plati zaměstnavatel tak ho to nezajímá.
Jestli někdo jede na tempomat metr za autem a pak vytrubuje při každé změně rychlosti, tak nepatří za volant.
Není pravda, pokuty zaměstnavatel neplatí. A kdyby se vám kamion podíval do kufru, nejspíš už byste to neřešila.
km

kmet: já bych ještě dodal, že roli v tom určitě hraje také to, že jsou velký a pokud dojde ke kolizi, pokud nenarazí do něčeho ještě většího, ve většině případů se jim nic nestane, ani ten auťák neni jejich, a přesně tak se chovaj: bezohledně k ostatním. čest výjimkám.

hodnocení

0x
Neúplné informace podle kterých nelze okomentovat situaci. Nevíme rychlosti, nevíme místo styl brzdění atd. Tohle prostě nejde posoudit.
ALE co mohu posoudit je nákup na sedačce. Věci se zásadně dávají pod sedačku a nebo se poutají, volné předměty v autě (i blbý nákup) při nehodě můžou nadělat mnohem větší zdravotní problémy než samotná nehoda.
doplněno 01.03.25 17:31: Tak víme aspoň rychlost. Limit 70, vy jste jela 75 tachometrovych, tedy reálně 70-71 a přesto jste to zbytečně zadupla. Stačilo jen mírně polechtat brzdu aby auto dál nezrychlovalo
km

"tedy reálně 70-71" tohleto upozorňování na to, že to reálně bylo méně je naprostá srágora. prostě rychloměr je v autě od toho, aby se podle něho řidič řídil a pokud nemá poruchu, je v naprostém pořádku se podle něj řídit!

Rychloměr je informační a dle homologace má přeměřovat čím dál víc dle rychlosti. Když na dálnici jedu 130dle tachometru tak jedu cca 118, když chci jet 130 musím tam mít 145. Když tam mám 180 tak mi hlásí už 200.
Je to udělané právě kvůli těmto "lemplům" co zadupavaji brzdy na každé kameře co vidí jen aby náhodou nepřekročili rychlost.

hodnocení

0x
1. Kdybyste ze 75 zpomalila na 70, tak ten kamion zastavovat nemusel, tady něco nesedí. A kamioňák určitě z navigace o radaru ví (pokud není jen informační?), takže by přes 70 nejel.
2. Pusťe si v mobilu nějakou navigaci, podle které si ověříte, o kolik vám přeměřuje tachometr. Typicky to bývá právě těch 5 km/h, někdy i víc. Každý, kdo na 70 jen kvůli radaru a přeměřujícímu tachometru zpomalí na 60 ostatní zpravidla štve.
3. Jste povinna stále sledovat provoz kolem sebe, tedy i zrcátka. Takový kamion za sebou jen tak nepřehlédnete. Tedy se vám běžně nemůže stát, že šlápnete na brzdu a nevíte, jak daleko za vámi jdou další auta. Auto není kino, aby se řidič "kochal" jen výhledem vpřed. Naučte se automaticky podle situace každých pár sekund kontrolovat zrcátko a mít stále přehled o všech autech kolem sebe, podobně jako při míčových hrách potřebujete stále vědět, kde kdo je. Ono se vám může zdát. že za vámi něklik set metrů nikdo není, takže si zadek nemusíte hlídat, ale on klidně někdo může jet 2x rychleji než vy (bez ohledu na limity) a je za vámi raz dva.
4. Je potřeba se vyjezdit. Co se kamioňáků týče, oni chtějí jet svou rychlostí a někdy jsou schopni se na pomalého osobáka dost hnusně tlačit, protoże předjet ho nemohou a musí někam dojet včas. Takže s jejich chováním se člověk taky musï naučit počítat, je to takový folklór.
doplněno 01.03.25 17:58: A nákup na přední sedačce fakt není dobrý nápad.
mojejmeno
hodnocení

Radar tam je, je v navigaci, každý o něm ví a všichni jedou schválně rychleji. Sledovala jsem spíše provoz před sebou, kdyby před mě někdo vjel, pak nechápu, když jsem jela rychleji, těch 75, tak jak to že mě o dost rychleji předjížděli. Jenže pak jsem si všimla te rychlosti a tak jsem chtěla zpomalit, kdyby tam bylo třeba děcko, tak budu muset zase zastavit, kdyby tam bylo něco jiného tak bych se musela taky přizpůsobit. Ale nevím jak to udělat s ohledem na ty, co mi čumí do kufru. Brzdit musel, protože jsem taky zpomalila, nákup jsou i 2 veci na svačinu, větší nákupy vozím v tašce. Při dodržení všech pravidel, není potřeba nějak na sílu brzdit na nulu, takže tyhle věci jako pásy jsou dle mého názoru zbytečné, i když je používám.
"Radar tam je, je v navigaci, každý o něm ví a všichni jedou schválně rychleji."
Proč by jeli všichni schválně rychleji tam, kde se měří? :)
"Radar tam je, je v navigaci, každý o něm ví a všichni jedou schválně rychleji."
Proč by jeli všichni schválně rychleji tam, kde se měří? :)
Jak jsem psal, zřejmě věříte tachometru auta, který téměř vždy ukazuje víc. Tedy když jste zpomalila z "75 na 65", zpomalila jste reálně ze 70 na 60. No a 60 na 70 moc lidí nejezdí, proto vás předjíždějí a tlačí na vás. Ale jet na 70 60kou samozřejmě nezákonné není. Ovšem to zabrždění bez zjevného důvodu už je problematičtější, zvlášť pokud jste zřejmě rychlost nepřekračovala.

hodnocení

0x
Ako ste brzdila a ako nie viete len sama. Točvolant za Vami mohol taktiež trpieť spánkovou depriváciou alebo si potreboval len uľaviť.

km
hodnocení

0x

"svým způsobem jsem něco udělala špatně" jasně, nedodržela jste rychlost a nesledovala jste dostatečně okolí. ale z dementa za váma si nic nedělejte, protože jste pravděpodobně nikoho neohrozila a on chtěl jen ukázat, kdo tu je "řidič kamionu"...

hodnocení

0x

Pokud se vám nevysypaly předměty ze sedačky, tak to bylo velice mírné zpomalení a o vybrždění tady nemůže být řeč, a pokud na toto vzadu jedoucí řidič neumí reagovat, a jedno v jakém a jak naloženém autě, tak je buď nepřiměřeně blízko, nebo má reakce takové, že by mu mělo být odebráno oprávnění řídit.

Za mě OK a můžete mít čisté svědomí.

Však on to taky zvládnul, to ale neznamená, že se na silnici budeme vzájemně zkoušet z brždění. Kdyby byla pravda, že na 100 m zpomalila ze 75 na 65 km/h, tak by jistě kamion nemusel zastavit, to nedává smysl. Zjevně to bylo trochu jinak. To ale nevylučuje, že se na ni současně příliš nalepil, což si s kamionem nemůže dovolit. Na kritické situace většinou musí být dva a zpravidla ani jeden z nich dostatečně nepředvídá.
mojejmeno
Tak jakou rychlostí jsem jela? A, 130- ale on mě v tom případě nemohl dojet, kdybych brzdila na menší rychlost abych projela radarem, tak bych musela na minutu zastavit a pak jet spravnou rychlostí.
B. 50, ale to jsem nemusela pak brzdit
C ta rychlost jak píšu
Bohužel jsem si všimla pozdě že jedu rychleji, všichni mě předjížděli a více jsem sledovala provoz, kdo vjede přede mě a tak, on musel taky překročit rychlost když mě dojel, a ti co mě předjížděli tak taky. Prostě budu více sledovat tachometr.

tj
hodnocení

0x
Podle mě jen gesto, protože jste ho zpomalila. Nic si z toho nedělejte a berte to tak, že se jednalo prostě o dalšího pohodlného b*ba, který byl líný vypínat tempomat. Od toho existuje pravidlo, že má dodržovat nějakou bezpečnou vzdálenost a musí předvídat a ne jet jako tatrmánek a uhněte mi, já jsem větší a spěchám. Takových ještě na svých cestách potkáte *smich*. Dodržujte maximální povolenou rychlost, a o lidech, kteří ji překračují si myslete své. Pravidla se mají dodržovat a to nejen ta v silničním provozu. Přeji tazatelce hodně kilometrů bez nehod.
Zdravím

hodnocení

0x

Robíte komára zo somára. Čo píše vyhláška. Auto za vami má dodržať takú vzdialenosť,aby mohlo bezpečne za vami zastaviť,ak náhle zabrzdíte. Teoretický k vybrzdeniu by nemalo nikdy dôjsť,ak auto za vami dodržuje vzdialenosť.

Musím uznat, že "komára zo somára" zní mnohem lépe než "komára z velblouda". Vedle té rýmující se slovenské verze zní ta česká jako pokažený vtip. :)

@tomkk Sice to není tak hezky libozvučně slovensky rýmující se, ale dělat z komára velblouda má původ v Matoušově evangeliu.

Takže to české opravdu není.

km

a jak je to v originále od matouše?

"ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες."

km

*palec*

Slepí vůdcové, komára cedíte, ale velblouda polykáte! *sok*

Kdo by taky chtěl polykat velblouda...

jj, takže s češtinou to nemá co dělat, tady se v té době proháněla divoká prasata.

Ale nebudeme říkat, že si chodíme pro rozumy k AI, to se prej tady nesmí. I když je to oldschool ekvivalent chození si pro rozumy do vědecké knihovny před padesáti lety. *smich*

km

:)

já to našel tu: bible.com/...

No jo, no. Je otázkou, jak s rozvíjejícími se technlogiemi majitelé poradenského webu naloží. Jestli to budou postaru "rady babky kořenářky", kde je převážně jádro před nebo důchodové, nebo nějaký kompromis. Ale zase to tady má nějaký sociální status... Na druhou stranu, žádná AI nemá praktické zkušenosti. A ty jsou k nezaplacení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]