Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda bez sedadla spolujezdce

Od: lukys® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

je legální jezdit bez sedadla spolujezdce?

Dělám si spací úpravu do auta a jaksi se tam celý nevejdu při svých 185cm a narážím na přední sedadlo které kdybych nahradil čímkoliv čím podepřu matraci tak to bude v pohodě.

Je to velký problém nebo ne? Celkově v zemích EU?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

2x

Je to problém v zemích EU, na STK v ČR to zmanená zkrácení platnosti TP na 30 dnů.

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, musíte nechat upravit počet míst k sezení, jinak problém, nejen u TK.

sdfgdfgh
hodnocení

2x

V techničáku máš počet míst k sezení, pokud to nesouhlasí s realitou, je to průšvih. Pokud tě zastaví policie, může ti zkrátit technickou a tu ti pak nedají.

krtek6
hodnocení

2x

Já nějak nechápu, proč bych měl mít problém s tím, že mám v autě míň sedaček když nejsou potřeba *smich* pochopil bych kdyby jelo v autě více více lidí než sedaček...ale nechápu proč když jako samostatný řidič mám svou sedačku, proč bych nesměl jezdit bez spolujezdcové a zadních*smich*

mathew
hodnocení

0x
Tvl to jsou zase odpovědi.
Ano je to legální z dodávek typu Berlingo apod. jdou ty sedačky vyhodit dost rychle. Akorát až půjdete na technickou tak je musíte dát zpátky pokud se s technikem nedomluvíte jinak...
trtr

Tak jednoduché to není, "přestavba" a absence sedadla to nejde k sobě, takže klídek.

mathew
To, že vyhodím sedačky a dám tam matraci není přestavba. To by pak řemeslníci dělali přestavbu 3x týdně...
glyx
Věstník dopravy 3/2018: (z instrukce pro STK) "Nepřítomnost sedadel, vyjma první řady, se nepovažuje za závadu, a to bez ohledu na způsob zápisu míst do technického průkazu"
Nepřítomnost sedadla v první řadě je závada kategorie B, tedy vážná závada.
bear

glyx, dáš sem prosím odkaz?

glyx
Bear:
md.gov.cz/...
Bod 1.5 je instrukce pro STK, otázka je, jak se policajt postaví k něčemu, co STK sice hodnotí jako vážnou závadu, ale v běžném provozu to fakticky ničemu nevadí. Po ČR bych s tím klidně jezdil, ale do Rakouska bych si asi netroufal.

hodnocení

0x
Nevidím v tom problém, pokud to nebude vypadat jako trvalá přestavba. Já zadní sedačky nechávám doma běžně, když něco potřebuji naložit. Akorát to na STK vrátíte.
Ostatně Big Ben v německém seriálu ji má kvůli tlouštce ve svém BMW demontovanou stále. ;)
doplněno 19.02.25 15:26: Mohlo by záležet i na tom, jestli jde sedačka jen vysunout, nebo se musí demontovat s použitím nářadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]